Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Често се чувствате уморени, нямате енергия за нищо… Ето каква е причината!

Според изследване, всеки пети пациент в Англия се обръща към личния си лекар заради лесна уморяемост и липса на тонус. Но невинати е нужно да търсите специалист, ако се чуствате без сили, понякога е достатъчно да промените някои съвсем дребни неща в ежедневието си.

Стрес

Най-големият саботьор на нашата енергичност е стресът. Той има и други издайнически белези, освен изтощението: раздразнена и сърбяща кожа, запушени синуси, главоболие, болки в гърба, киселини, синдром на раздразненото черво и прекомерно изпотяване.

чувствате уморени
Често ли се чувствате уморени?

Всички тези неразположения са последица от завишеното производство на кортизол, известен като хормон на стреса. Тази свръхсекреция може да предизвика изтощаване на надбъбречната жлеза, изчерпване на запасите от витамин С и магнезий, а пряката последица от всичко това е, че ще чувствате необяснима умора.

Опитайте: решение на проблема можете да откриете в консумацията на киви, което е богато на витамин С.

Добавете и ядки, които пък съдържат магнезий. Закуска и обяд, които са богати на протеини, също ще са ви от полза. Изберете например препечена филийка с яйца на очи сутрин, а за обед – пилешко месо на скара и салата. Така ще заситите добре глада си и ще туширате желанието да си хапнете нещо сладичко. Това ще ви помогне да поддържате постоянно ниво на кръвната захар. Влечението към сладки храни, както и резките покачвания и спадове на глюкозата в кръвта са убийствени за енергията ви.

Недостатъчен сън

Дори да спите по 7-8 часа през нощта, усещането за постоянна умора през деня може да е сигнал, че почивката ви не е качествена.

Опитайте: сутрешната разходка на обилна дневна светлина ще разбуди организма ви и той ще успее да влезе в биологичен ритъм, според който следващото време за сън ще е след 16-18 часа. Друга добра идея е да се отдадете на релакс 40 минути преди времето за заспиване. Това може да стане с помощта на топла баня или книга, но в никакъв случай – телевизия или алкохол!

Слаба физическа активност

Ако обичате да се движите повече и да спортувате редовно, сигурно ви е направило впечатление колко отпуснати и летаргични ставате, когато нямате възможност да сте физичеки активни. И това си има обяснение – спортуването стимулира производството от организма на естествено енергизиращите го „опиати“.

Продължителната липса на движение пък води до летаргия, при която всяка клетка от тялото ни започва да функционира по-бавно.

Опитайте: ако не сте свикнали да спортувате редовно, трябва да се приучите постепенно към повече движение. Кратки разходки от по- няколко минути, 3-4 пъти дневно, са добро начало.

Медикаменти

Ако приемате някакви лекарства, необяснимата на пръв поглед умора, която ви измъчва, може да се дължи и на тях. Някои антидепресанти и хормонални лекарства могат временно да ви накарат да се чувствате изтощени, докато организмът привикне към тях.

Умората е страничен ефект от някои болкоуспокояващи (особено съдържащите кодеин), както и от някои антихистамини, предписвани срещу алергии.

Опитайте: добре е винаги да четете листовката на медикаментите, които приемате, дори да са предписани от специалист. Ако чувствате умора, не се примирявайте с нея, само защото е причинена от лекарство.

Споделете с доктора си, че страдате от липса на енергия и той ще прецени дали да смени медикамента или да промени дозировката.

Кръвната захар

Ако освен умората имате и други оплаквания като засилено усещане за жажда и често уриниране, добре е да се консултирате с личния си лекар за диабет тип 2. Подобна диагноза се доказва с изследване на нивата на захарта в кръвта.

Опитайте: яденето на повече храни, богати на протеини, и зеленолистните зеленчуци подпомагат организма да спре да изпомпва прекалено големи количества инсулин. Към споменатите храни е полезно да се прибави два пъти дневно и по 1/2 ч.л. канела – може да овкусите с нея някое ястие или напитка.

Хормони

Ако някой хормон не е в нормите, това може да докара усещане за постоянна умора. Най-често се случва при проблеми с хормона тироксин, който контролира метаболизма. Освен изтощение, е възможно да качвате килограми и настроението ви да е лошо.

Опитайте: можете да оптимизирате нивата на тироксин с повече селен (съдържа се в бразилския орех, гъбите и пуешкото месо) и йод (съдържа се в млякото и морските храни).

Минерали и витамини

Умората може да е факт от дефицит на желязо и/или витамин В12. С напредването на възрастта организмът ни все по-трудно ги усвоява от храната.

Опитайте: прибавете 1 с. л. ябълков оцет към чаша преварена и леко охладена вода. Пийте по една порция преди закуска и вечеря в продължение на 2-3 седмици. С тази напитка ще увеличите стомашните си киселини и така по-пълно ще се преработват протеиновите храни, богати на желязо и витамин В12.

източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *