Пазете се от усложненията при сезонния грип

Усложненията са по-страшни от самия грип. Те могат да бъдат и смъртно опасни. Появяват се 1-2 седмици след нормализиране на температурата и когато човек подложи отслабналия си организъм на предишните натоварвания. А имунната система се възстановява най-малко за 3 седмици. Вижте как да не допуснете тези усложнения.

СИНУЗИТЪТ СЕ ПРОЯВЯВА СЪС ЗАТРУДНЕНО НОСОВО ДИШАНЕ И ГНОЙНИ СЕКРЕТИ ОТ НОСА

А също така болка между скулите и носа. Температурата може да се пови­ши, може и да не се повиши. При първите симптоми е нужно да се възползвате от съдосвиващите капки за нос. Те на­маляват отока, който пречи на слузта да излезе. Нужно е да си правите инха­лации поне по 5 пъти на ден. Например сложете вода да заври в тенджерата и пуснете вътре ментови листа. Увийте добре главата си, наведете си и дишай­те парите. Можете да използвате и други средства – картофи с кожата или прополис също – половин чаена лъжичка на една тенджера вода. Ако не ви минава, прегледайте се при специалист.

ОТИТЪТ Е ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЪТРЕШНОТО УХО И СЕ ПРОЯВЯВА С РЯЗКА БОЛКА

В леките случаи температурата се покачва най-много до 37,7 градуса, в тежките – повече. Ако сте пипнали лекия вариант, започнете лечение със сгряващ компрес на ухото – натопете памучен тампон във водка, поставете го на ухото и отгоре увийте първо с целофан, после с топъл шал. Прави се няколко пъти на ден и се държи около 2 часа. Втората необходима мярка е да сложите в ушите си противовъз­палителни капки. Има ги в аптеката. По принцип тези мерки са достатъчни да излекуват лек отит. Но ако тем­пературата надмине 37,7 градуса, се прегледайте при специалист, защото вече са ви нужни антибиотици.

АНГИНАТА СЕ ПОЗНАВА ПО БОЛКАТА В ГЪРЛОТО, А СЪЩО И ПРИ ГЪЛТАНЕ Ако се загледате, ще видите зачер­вени сливици, а често – гноен налеп или жълти точици. Ако гърлото е просто зачервено, без гноен налеп и точици, можете да се разминете с изплаквания с антисептични разтвори – от лайков цвят например. И таблетки за смучене. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-добре. Затова започнете още преди да посетите лекаря. Но ако видите гной в гърлото си или нещо, което не можете да определите, непре­менно извикайте лекар – в много случаи при ангина са нужни антибиотици, кои­то може да назначи само специалист. Правят се и медицински манипулации по промиване на гърлото.

БРОНХИТЪТ СЕ ПРОЯВЯВА С КАШЛИЦА И ХРАЧКИ Човек усеща все едно нещо е засед­нало в гърдите му, температурата се покачва до не повече от 37,5 градуса. При бронхит е нужно да се приемат антибиотици – без тях няма да се спра­вите. Затова веднага извикайте лекар и следвайте неговите препоръки. Сле­дете в стаята да е не по-малко от 22 градуса – топлият въздух при бронхит е сериозен лечебен фактор. Непременно пийте много течности и приемайте лекарства за отделяне на храчки. Така секретът няма да застоява в диха­телните пътища и ще оздравеете по-бързо.

ПНЕВМОНИЯТА СЕ ПОЗНАВА ПО ЗАДУХА, КАШЛИЦАТА И ХРИПОВЕТЕ А също и стягане и болки в гръдния кош. Температурата се повишава до 38 и повече градуса. Рядко се отбелязва нетипично протичане на болестта, например с невисока температура. Това е характерно за отслабналите болни хора. При най-малки подозрения за пневмония извикайте лекар, защо­то самолечението може да завърши трагично. Специалистът е длъжен да прослуша белите ви дробове и да ви из­прати на рентген. При потвърждаване на диагнозата лечението се провежда в болница.

МИОКАРДИТЪТ Е ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МУСКУЛНАТА ОБВИВКА НА СЪРЦЕТО Започва на 10-ия ден след начало­то на грипа. Признаците са внезапна вялост, слабост, задух, учестено сър­цебиене, аритмия и болки в сърцето и възвръщане на повишената темпера­тура.

При подозрение за миокардит е нужно да се прегледате при кардиолог и е най-добре да отидете до него с кола. Специалистът ще ви насочи за провеждане на ЕКГ, ехокардиограма, биохимичен анализ на кръвта и други изследвания. Ако диагнозата се по­твърди, ще ви лекуват в болница. МЕНИНГОЕНЦЕФАЛИТ – ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МОЗЪЧНАТА ОБВИВКА

Може да започне във всеки един ден след грипа, а понякога още в процеса на болестта. Ранните признаци са силно главоболие, главозамайване, повръщане и изразена слабост. При подозрение за менингоенцефалит е нужно ведна­га да извикате „Бърза помощ“. Това е смъртно опасно усложнение. То може да протече мълниеносно, затова е важно по-скоро да се окажете под грижите на лекарите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Пазете се от усложненията при сезонния грип

  1. Pingback: Какво да правя при висока температура и скованост на врата? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *