БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Глаукомата – видове, симптоми, изследвания, лечение

Глаукомата настъпва бавно и неусетно в началото, но недиагностицирана, нанася невъзвратими вреди на очите. Ето как може да бъде открита навреме.

Глаукомата

Глаукомата обикновено се причинява от повишено очно налягане. Прозрачната течност в предната очна камера, която доста­вя хранителни вещества, се „оттича“ по дренажни каналчета зад ретината. Ако те се блокират, очното налягане се повишава, което води до промени в диска на зрителния нерв и ретината. Уврежданията пречат на работата им и те не могат да изпращат адекватни сигнали до мозъчната зона, отговорни за зрението ни.

Заболяването се опре­деля като невродегенеративно. Аатрофията на зрителния нерв се съпът­ства с прогресиращо огра­ничаване на периферното зрение и намаляване на функциите на зрението до слепота.

Видове глаукома

Основните са три – пьрвична, вторична и вродена глаукома. При първичната причините не са изяснени напъл­но. Една от теориите за появата на болестта е анатомията на окото, която не следва нормите в развитието (напри­мер плитка предна очна камера) и с напредване на годините води до пови­шено вътреочно наляга­не. Вторичната глаукома е следствие на травма, въз­паление или друго забо­ляване и при нея се търси първопричината, за да се овладее положението. Вродената глаукома се дължи на непълноценно развитие на дренажната система на окото или е в резултат на дефекти в развитието му.

Рискови групи

По-застрашени сте от болестта, ако имате роднини по права линия (родител, брат, сестра) с глаукома, ретината ви е прекалено тънка, страдате от късогледство, високо кръвно налягане, диабет, повишено вътреочно на­лягане (нормално е между 10 и 21 mmHg) или друго очно заболяване, както и при терапия със стероидни капки и медикаменти, предписвани при зрител­ни нарушения.

Симптоми

Болестта е коварна, тъй като в началото не се усеща никакъв дискомфорт и не се за­белязват проблеми със зрението (обикновено се развива първо в едно­то око и второто ком­пенсира). Състоянието обаче става хронично и се влошава, докато не се открие доста късно, често дори случайно (например се налага да погледнете нещо само с едното око и се оказва, че почти нищо не виждате, защото то е болното). Острата форма на глаукома се разви­ва бързо, като очното налягане се повишава внезапно. Очите се зачервяват и стават прекалено чувствителни и болезнени, появява се силно главоболие, зрението се замъглява, виждат се ореоли около светлината, може да ви се повдига и повръща, общото ви състояние е лошо. Налага се спеш­на медицинска помощ, може да се стигне до загуба на зрението.

Изследвания

Препоръчва се профи­лактичен преглед при очен лекар поне веднъж годишно, а при внезап­на болка или проблем със зрението веднага се консултирайте със специалист. Ако имате близък роднина с глау­кома и сте над 40 години, ако страдате от диабет или сте на възраст над 60, проверявайте очите си при лекар на шест ме­сеца. Офталмологът ще направи необходимите прегледи и изследвания, за да постави точна диаг­ноза, която може да не е глаукома.

Профилактика и терапия

Профилактиката на заболяването се пости­га чрез активното му търсене – редовно отчи­тане на вътреочното налягане, за да се вземат мерки навреме. Това важи особено за хора след 35-40 години, които имат близки роднини с тази диагноза.

Хроничната глаукома се контролира с капки за понижаване на вътре­очното налягане. Може да се приложи лазерна терапия или хирургична намеса за подобряване на състоянието. Възста­новяване на зрителните функции обаче са невъз­можни. При напреднал процес нормализирането на вътреочното налягане по медикаментозен или оперативен път невинаги преустановява прогреси­ята на атрофията. Затова е важно ранното откриване на глаукомата, пише Журнал за жената.

ДУМАТА НА СТАТИСТИКАТА

Глаукомата засяга един на 50 човека над 40-годишна Възраст (четири пъти по- често жени), един на 20 над 65 години и рядко по-млади хора и деца. Половината от заболелите обаче не забелязват увреждането, докато процесът не напредне много и не стане твърде късно за лечение. Поради тази причина глаукомата е виновникът за един на 10 случая на загуба на зрението.

Тибетски масаж на очите

Лечение с природни средства

Най-ефективният начин за лечение на глаукомата с природни средства е използването на този тибетски масаж.

Затворете клепачите и започнете да масажирате така. С трите пръста, както е показано на снимката, започнете да притискате клепачите, като броите до 15.

След това бавно отворете клепачите си. Но това става бавен, за да се исбегне шок за съдовете на окото. Оказването на натиск върху клепачите трябва да се направеи най-малко 3 пъти в една масажна сесия.

Следващото упражнение е за намаляване на вътреочното налягане (което в действителност е лечението на глаукома). Масажирайте протежението отстрани на шията – от ушите към ключицата.

Хванете с лявата ръка дясната линия от ухото към ключицата и с два пръста масажирайте 5 секунди. След това разменете ръцете и повторете с дясната ръка лявата линия.

Използване на пчелен мед за лечение на глаукомата

Пчелният мед се разрежда с топла преварена вода (температура под 45°С) и се използва като лосион или капки за очи. Това средство е ефективно за възпаление на окото от всякакво естество, включително конюнктивит, сълзене, глаукома и катаракта.

В ранните етапи на повишеното вътреочно налягане е много полезно да се приема пчелен прашец. Приема се за един месец и се прави два пъти годишно. Пие се по 10 г един път на ден, за предпочитане сутрин преди хранене.

Освен това пийте смес от 1 супена лъжица мед с 1 супена лъжица натурален ябълков оцет, разтворени в 250 мл топла вода – 1 път на ден, сутрин на празен стомах 10-15 минути преди закуска.

Билки за глаукомата

Лечение с билки

Вземете 40 грама от сушена билка очанка и сипете 1 литър вряща вода. Оставете да кисне 2-3 часа и филтрирайте през памук. Потапяйте по един стерилен памучен тампон в отварата и правете компрес на очите по 4 пъти на ден. Освен това капвайте по 2 капки във всяко око 3 пъти на ден.

Вземете цялото растение глухарче – с корените и цвета, изсушете го и стрийте на прах. Разбъркайте 1 с.л. от праха с 1 с.л. мед. Мажете очите 3 пъти на ден като държите по 30 минути и изплаквате с топла преварена вода след това.

Използвайте воден разтвор на прополис – 3 пъти на ден капвайте по 2-3 капки в окото.

Препоръчителни хранителни добавки

За да имате здрави очи, трябва да се храните с разнообразна и богата на витамин А храна. Тъй като това не винаги е възможно, препоръчваме да приемате следните хранителни добавки, според указанията на опаковката. За повече подробности кликнете върху името на продукта.

ВИРУМИН ОПТИ – качествена защита на зрението

Уникалният продукт на полския производител P.W.M. GAMA се състои само и единствено от естествени хранителни вещества, витамини, минерали, флавоноиди, антиоксиданти, антоцианини и бета каротин.

Съдържа 38% люспи от елда, 1,5% плодове от черна боровинка, 8,5% корени от моркови, 10% плодове от шипка, 10% плодове касис и 32% цвят от хибискус.

ЧЕРНА БОРОВИНКА За силно зрение и здрави очи!

Черната боровинка има мощно антиоксидантно действие благодарение на съдържащите се в нея флавоноиди и антоцианоциди. Те успешно се борят със свободните радикали и тяхното разрушително действие, което води до деградация на клетките. Спомага за увеличаване на регенеративните способности на ретината и нейната чувствителност.

ВИТАМИН А – 180 капсули

Има важно значение за образуването на зъбноото вещество и костната тъкан, за здрави очи, коса и кожа. Затрудненото нощно виждане често се дължи на липсата на витамин А. Дефицитът на витамина може да предизвика уголемяване и изсушаване на очната ябълка.

ВИТАМИН C с удължено освобождаване

Състоянието на окото е свързано главно с кръвоносните съдове. И основният техен защитник е витамин С. Ето защо той е толкова важен за здравето на очите. Боровинките са много богати на витамин С и затова трябва да ядете много боровинки най-вече черни. Ако нямате достъп до пресни плодове ползвайте хранителните добавки, за които можете да прочетете по-долу.

Витамин Е. Този мощен антиоксидант намалява риска от преждевременно остаряване на тъканите на окото, появата на дегенеративни изменения на ретината и ириса. Редовният прием на този витамин също се противопоставя на заплахата от появата на очни тумори. Една супена лъжица настъргано зеле съдържа дневна доза от този витамин. В допълнение, можете да го получите от 50-100 гр лешници или бразилски орехи.

Продуктът АЙ СЕТ повлиява благоприятно пациенти с глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия. Стимулира възстановителните процеси при уморени очи и отклонения, свързани с пребиваване в прекомерно или твърде слабо осветени помещения.

Лутеин Мега Комплекс

Научни изследвания са доказали, че силният антиоксидант лутеин има способността да се натрупва предимно в макулата. Това го определя като мощно средство за профилактика и лечение на дегенеративните заболявания на очите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *