Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хемангиомите са доброкачествени образувания и не са опасни

Здравейте, имам диагноза хемангиом. Може ли да ми дадете повече информация за самото заболяване и кога се налага лечение, тъй като лекарят не беше много словоохотлив. Диагнозата опасна ли е? Ще съм благодарна на всякаква информация, защото тази неосведоменост ме плаши много. Писала съм и друг път по повод мои или на приателките ми проблеми и винаги съм получавала необходимия отговор. Надявам се и този път да не ме разочаровате.

Стоянка Йорданова, Бургас

Да, наистина хеманеиомите са най-честите доброкачествени образувания на черния дроб. Представляват сплетения от кръвоносни съдове, особени по своята структура, неправилно подредени. Най-често се откриват случайно, не представляват опасност и не налагат терапевтична намеса.

Хемангиомите на черния дроб не са рядко явление. Четири до шест пъти по-висока е честотата им сред жените. Наблюдават се във всяка една възрастова група, но пикът им е между 30 и 50 години. Причината за появата на хемангиомите не е известна. Има някои фактори, които повишават риска от развитие на заболяването – естроген-заместителната терапия, бременността, стероидната терапия.

ВНИМАНИЕ!

Обикновено откриването им става случайно, при изследвания по друг повод – най-често с ехография или компютърна томография. Рядка надвишават 4-5 см, но дори и тогава невинаги предизвикват появата на симптоми. Когато има такива, те се изразяват в тежест, болка в дясното подребрие, ранно засищане, безапетитие, гадене във връзка с притискане на околни органи и структури. Около 40 на сто от хората с хемангиоми над 4 см имат някакви оплаквания, а при нарастването им до 10 см -процентът стига 90.

Възможни усложнения са кръвоизливи или тромбози в рамките на самия хемангиом.

Диагностицирането се осъществява чрез образни изследвания. Най-лесно достъпна е ехографията. Ядрено-магнитният резонанс е един от най-чувствителните методи за дентифицирането на хемангиомите.

Чернодробна биопсия не се прилага. Освен рисковете при една такава процедура, тук има опасност и от кръвоизлив. Както вече стана въпрос, хемангиомите обикновено не предизвикват клинични оплаквания, усложнения, а и кръвоизливите са редки. Не претърпяват злокачествена трансформация. Във връзка с това те не подлежат на лечение. Оставят се за наблюдение 6 месеца или веднъж годишно, ако няма промени в хемангиома. По-стриктно наблюдение се налага при прием на естроген-съдържащи препарати, по време на бременност и големи размери на образуванието.

Медикаментозна намеса за свиване размерите на хемангиомите не се провежда. При показания се прибягва до оперативна намеса. Последната включва отстраняване на самия тумор или отстраняването на сегмент или дял от черния дроб.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Хемангиомите са доброкачествени образувания и не са опасни

  1. Даниела каза:

    Здравейте!

    На мъжа ми му откриха хемангиом на L1 през февруари 2016 г. От известно време има оплаквания свързани с болка и изтръпване в тази област. Откриха го след ЯМР, защото му изтръпваха 2 пръста на единият крак. Има ли повод за притеснение? Навсякъде чета, че повечето хемангиоми са добри, но кои са лошите? Имаме консултация през февруари с невролог, който каза, че не е повод за притеснение, но след това се появи болката? Какво е удачно да се направи в този случай?

    Благодаря Ви предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *