Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем добрия лекар? Тези съвети ще ви помогнат

Опитен, добре организиран, симпатичен и ефикасен – да, имаме право да искаме най-добрия доктор на света, защото става дума за нашето здраве!

Съществуват критерии, на които можем да се опрем, когато преценяваме дали един лекар е добър или не.

Отделя ви достатъчно време

17 минути – това е средната продължителност на една консултация с лекаря. За това време той трябва да ви изслуша, да постави диагноза и да предпише лечение. Добрият лекар не прибягва веднага до купища силни лекарства. Той търси по-щадящи алтернативни средства, за да ви спести нежеланите ефекти на синтетичните медикаменти.

добрия лекар
Добрият лекар не прибягва веднага до купища силни лекарства

Задайте му следните три въпроса:

– Има ли немедикаментозни начини да се излекувам?

– Защо избрахте точно тези лекарства, а не други?

– Какви са техните предимства и недостатъци?

Трябва да приемете, че може да излезете от кабинета на лекаря без рецепта, но със съвети за промяна на начина ви на живот.

Не ви сваля

Романтичните връзки между лекар и пациент са в разрез с правилата. Въпреки това много лекари се опитват да използват позицията си, ако някоя жена им харесва.

За да бъде достатъчно ефикасен, лекарят трябва да е обективен. Пациентът пък трябва да може спокойно да се оплаче от често не особено сексапилни симптоми. Ако с вашия доктор вие поддържате отношения на взаимно привличане, ще ви е трудно да зададете някои въпроси, например за хемороидите, които ви измъчват.

Дори лекарят много да ви харесва, не забравяйте, че той няма право да се възползва от работата си, за да създава любовни връзки. Може да сте попаднали на отличен специалист, но все пак потърсете друг, ако не можете да овладеете появилото се привличане.

Честен е

Според европейско проучване повече от половината лекари обикновено разкрасяват нещата, за да не плашат пациентите. 11% от тях си признават, че им се случва направо да лъжат. Това може да е приемливо от човешка гледна точка, но трябва да знаете, че ако лекарят не ви казва истината, той ви лишава от възможността да взимате решения с ясното съзнание за реалното ви състояние.

Доверете се на интуицията си, ако има симптоми, които ви тревожат. Водете си дневник след всяко посещение при вашия лекар и записвайте в него какви лекарства ви е предписал, какво ви е посъветвал. Така ще може да проследите дали не си противоречи или пък е недостатъчно ясен. Не се стеснявайте да му зададете въпроса: „Не разбирам добре каква е тази диагноза, бихте ли ми обяснили по-подробно?“

Потърсете мнението на още един лекар.

Няма предразсъдъци

Лекарите са човешки същества като всички останали и могат да имат субективно мнение, но нямат право на предразсъдъци по отношение на пациентите. Анкета, проведена в САЩ, води до извода, че лекарите не се отнасят по един и същи начин към пациентите жени и пациентите мъже въпреки еднаквите симптомите имат склонността да смятат, че жените преувеличават. Друг тревожен факт е, че лекарите отделят по-малко време на пълните хора.

Добрият лекар вижда у вас само пациент и забравя за личните си възгледи. Ако вашият ви каже: „Типично е за жените да бъдат прекалено емоционални“, потърсете друг. Може би е по-добре да изберете жена – фактите сочат, че жените лекари отделят повече време на пациентите и се стремят да създадат отношения на сътрудничество с тях по отношение на лечението.

Осведомен е за медицинските новости в неговата област

Много пациенти смятат, че възрастните лекари са по-способни. Това не е непременно така. Колкото по-дълго практикува професията си един лекар, толкова по-голяма е вероятността слабо да познава новите тенденции, модерните лекарства и методи на лечение. Според британско проучване сред пациентите на възрастни лекари смъртността е по-висока, отколкото при тези, избрали по-млади лекари.

Въпреки младежкия си вид начинаещите лекари обикновено са по-осведомени за новостите в медицината. Ако ви предстои операция, голяма е вероятността младият доктор да е по-добре запознат с апаратите от високата технология, а възрастният дори да не е чувал за тях.

Що се отнася до личния лекар, за предпочитане е все пак да се ориентирате към средната възраст, в която най-добре се съчетават опитът и интересът към медицинския напредък.

Най-добрият план за действие

Осведомете се – поговорете с вашите приятели или с аптекаря, за да ви насочат към някой „изпробван“ лекар.

Проверете сами – първо се попитайте дали новият лекар ви внушава доверие, защото това е много важно условие за ефикасното лечение. После преценете дали обяснява добре, дали ви слуша и дали отговаря на въпросите ви.

Какво лекарите не бива да казват (но го правят редовно):

– Внушавате си.

– Неприятно е, но няма да умрете от това.

– Нали знаете, всички ще умрем някой ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *