Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Георгиева: Затруднено носно дишане се лекува само от специалист УНГ

Нос и дишане. Затруднено носно дишане – по време на настинка и грип, а също и когато лицето не е болно от простудно или заразно заболяване. Възпаление на лигавицата се причинява от грипни вируси, както и вируси от друго естество. Грипните вируси атакуват агресивно, останалите незабележимо. Допълнителни признаци, че един човек страда от затруднено носно дишане –  отделяне на секрет от носа, постоянен дискомфорт, тежест в предната част на челото, заглъхване на ушите или временно пищене в ушите, секрет от носоглътката. Лечение – задължително посещение при специалист УНГ, който изписва медикаменти, с които възпалената лигавица на носа трябва да оздравее, а също така и да бъдат излекувани болестотворните последствия върху останалите органи.

В предаването „Пулс“ от поредицата  Здравни предавания на Канал 3  гостува д-р Галя Георгиева – специалист УНГ.

Затруднено носно дишане
Д-р Георгиева обяснява защо при затруднено носно дишане задължително трябва да се търси специалист УНГ

Д-р Георгиева обяснява защо дори и когато човек не е болен от грип или не страда от настинка диша трудно през носа  – той е запушен и понякога се налага да се използват капки, за да се освободят каналите за дишане. Какво представлява остро протрахирано възпаление.

Има много причини, поради които хората имат затруднено носно дишане. Но най-често срещаната причина е възпаление на носната лигавица, обяснява д-р Георгиева. В най-голям процент от случаите това възпаление се причинява от вирусна инфекция. Тази вирусна инфекция не започва бурно.

Грипните вируси причиняват възпаление на носната лигавица, но те не са единствените. Има много други вируси, които също я атакуват, но те действат по-леко, затова организмът успява да реагира навреме и да ги овладее по-лесно. В такива случаи, след като страдащият капне капки в носа, изпие нурофен или парацетамол, той има усещането, че ще се възстанови бързо, но това съвсем не е така лесно.

Временното подобрение не означава, че човекът се е излекувал. Вирусът продължава незабелязано да атакува носната лигавица. И така след 2 или 3 седмици, без хората да са болни, имат запушен нос, който даже не им позволява нощно време да спят.

Затруднено носно дишане
Гергана Добрева

Оказва се даже, че и капките за нос спират да действат. В такива случаи посещението при специалист УНГ е задължително. Проблемът е, че масово подценяваме хремата. Много хора даже смятат, че тя е последваща реакция на организма от прекарания грип.

Лечението на запушен нос и хрема се извършва с помощта на локални и общи медикаменти. Тези средства не са антибиотици. Медикаментите ще възстановят състоянието на увредената лигавица, но също така ще лекуват и пораженията, които са нанесени върху целия организъм.

Когато се говори за възпаление на носа, специалистите УНГ вземат предвид околоносните кухини и средното ухо. Те получават оток и по-засилена секреция. Други симптоми са замайване, тежест в главата, напрежение в ушите, секрет от носоглътката сутрин.

Получава се остро протрахирано възпаление. Това е едно изключително коварно състояние, понеже може да тръгне в различни посоки. Последиците от него са различни – постоянен дискомфорт, тежест в предната част на челото, заглъхване на ушите или временно пищене в ушите, секрет от носоглътката.

Въздухът, който вдишваме през носа, преминава през т.нар. конхи. Там той се затопля и овлажнява. По този начин подготвен, той преминава надолу към долните дихателни пътища. Ако лигавицата на носа е възпалена, конхите не могат да изпълняват своите функции. Сухата и задебелена лигавица създава предпоставки да се задържат още повече вируси.

Бактериалната инфекция се проявява във вида на секрета. В началото той е воднист, след това става белезникав, а накрая става жълто-зелен. Жълто-зеленият цвят показва наличието на много повече бактерии от допустимото.

Когато се поставят капки, не трябва да се пъха капкомера дълбоко в носа. Капките се слагат в началото на носа, а носната лигавица ги предвижва назад към гърлото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *