ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Рачев изтъква 6 важни причини за появата на остеопороза

Костна система – същност и функции. Структура на костите – органична тъкан, която е изградена от белтъчни съединения и от неорганична част, която се състои от калциеви соли. Костта дължи своята еластичност на белтъчната част, а здравината на калциевите соли.  Остеопороза – същност. Причини, които довеждат до остеопороза – основна причина е менопаузата, при която яйчниците спират да произвеждат хормони. Тези хормони връщат калция към костите и те остават здрави. Други причини за появата на остеопороза – генетични фактори; болести, които са лекувани с кортикостероиди; злоупотребата с тютюнопушене и алкохол; ендокринните смущения. Поражения от наличието на остеопороза – различни фрактури по костите. Фрактура на бедрената шийка – най-сериозното поражение вследствие на остеопорозата.

В предаването „ПУЛС“ на Канал 3 водещата Гергана Добрева покани  доц. д-р Елиан Рачев – акушер-гинеколог. Двамата коментират какво представлява остеопорозата и пораженията върху костите при жените.

 остеопороза
Доц. Рачев обяснява защо се появява остеопороза в различни степени на интензивност

Доц. Рачев има три рационализации в гинекологията. Работи главно по проблемите на гинекологичната ендокринология. Основател на българската асоциация по менопауза и е републикански консултант по акушерство и гинекология.

Всяка една кост в тялото има своето строго място и функции. Всяка кост се състои от органична тъкан, която е изградена от белтъчни съединения и от неорганична част, която се състои от калциеви соли. Костта дължи своята еластичност на белтъчната част, а здравината на калциевите соли.

Костта е една много енергична и динамична тъкан. Тя се преобразува по време на целия човешки живот. Процесите на изграждане и на разграждане на костните тъкани протичат в няколко фази.  В рамките на 1 година ние обменяме около 1/10 от цялата костна тъкан.

В различните възрасти процесите на разграждане и на изграждане имат различен интензитет. В детството и в юношеството процесите на изграждане са водещите. Около 30 до 35-годишна възраст постигаме пикова костна маса. След тази възраст започва обратният процес – доминира разграждането за сметка на скоростното възстановяване. Клетките остеокласти отговарят за това разграждане на костната тъкан. Тези процеси се регулират по еднокринен начин.

 остеопороза
Водещата Гергана Добрева

Остеопорозата е процес, при който плътността на костите намалява. Този процес протича бавно във времето, а хората не го усещат, затова в медицината е известен като „тихият крадец“, коментира доц. Рачев. При това положение костите стават чупливи и се повишава рискът от фрактури.

Една от водещите причини за появата на остеопороза – загуба на костна тъкан е процесът на менопауза. Жените навлизат в менопаузата около 50-годишна възраст. Яйчниците изчерпват своя резерв и не отделят половите хормони. Естрогените влияят изключително позитивно върху костната система, понеже потискат разграждането на костната тъкан и държат костта в едно стабилно състояние.

По време на менопаузата, при която яйчниковата функция спира, не се отделят тези хормони и няма кой да поддържа здравината на костите. При разграждане костната тъкан при жените, в кръвта започва да се отделя голямо количество калций. Този калций е безполезен, понеже няма сила, която да го вкара обратно в костите. Калцият се изхвърля чрез урината.

Остепорозата нанася поражения върху костите на гръбначния стълб. Костната плътност намалява. Получава се нетравматично сплескване на прешлените. Ръстът на жените намалява, затова те стават много по-ниски, дори прегърбени. Болките в гръбначния стълб са увеличават и движенията стават ограничени.

По време на менопауза остеопорозата започва да атакува първо онези жени, които имат ниска костна маса. Ниската плътност на костите се дължи на генетични фактори или след прекарани някои заболявания, за които се налага лечение с кортикостероиди. Злоупотребата с тютюнопушене и алкохол също оказват негативно влияние. Слабите жени са много по-уязвими от действието на остеопорозата, за сметка на пълните жени. Жените, които водят заседнал начин на живот също са засегнати от бързо топене на костната плътност още в началото на менопаузата.

Ендокринните смущения при жените също крият големи рискове за бързото изтъняване на костите. Доц. Рачев дава примери от своята дългогодишна практика. Той е лекувал момичета на 18-годишна възраст, които са развили остеопороза, защото страдат от хормонални смущения и дори нямат цикъл в продължение на месеци. Това автоматично дава негативно отражение и върху костната система.

Преждевременната менопауза също причинява ранно и бързо развитие  на остеопороза. Наличието на тумори в яйчниците, които налагат тяхното отстраняване, също довежда до ранна остеопороза.  Фрактура на бедрената шийка е най-сериозното поражение от наличието на остеопороза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *