ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Попстефанов: Фрактура на бедрената шийка лекуваме с 2 метода

Ортопедия и травматология – лечение на деца и на възрастни пациенти. Видове фрактури на костите. Първа помощ при травми – обездвижване на проблемното място и транспортиране до спешен травматологичен кабинет. Фрактура на бедрената шийка – същност. Методи за лечение при фактура на бедрената шийка – винтова остеосинтеза или смяна на ставата. Рехабилитация – при смяна на ставата пациентът става скоро след операцията, при винтова остеосинтеза започва раздвижване в леглото и предвижване с патерици до 4-я месец.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TV Cherno More гостува доц. д-р Руслан Попстефанов – ортопед.

Д-р Иванов
Д-р Иванов не случайно поставя въпроса за фрактура на костите

Зимата е сезонът, в който се случват най-много травми на долните и горни крайници, но такива има и през останалите сезони. По тази причина съветите на доц. Попстефанов са изключително полезни и важни за всички.

Когато едно лице е паднало или е претърпяло друг инцидент  и има съмнения за счупване, проблемното място трябва да се обездвижи. Това се отнася при изкълчване и навяхване на ставите на глезените. По най-бързия начин пациентът трябва да бъде транспортиран до спешния травматологичен кабинет.

Много пъти пациентите подценяват подобни травми и ги омаловажават. Не посещават лекар и след това последствията са по-сложни, поради забавено лечение. След няколко дни  травмираното място се е подуло, а при направен рентген се вижда фрактурата.

Фрактура на бедрената шийка
Доц. Попстефанов изтъква, че фрактура на бедрената шийка се лекува с 2 метода

Фрактура на бедрената шийка – счупване в тазобедрената става. Счупва се горният край на бедрената кост. Наблюдава се при пациенти от 55 до 65-годишна възраст. Предимно жените са засегнати, а причината е остеопороза. Налага се операция на всяка цена. Често пъти се налага и смяна на ставата, защото кръвоснабдяването спира и се получава некроза. У нас все още се прилага и методът остеосинтеза – сглобяване на счупените костни сегменти. Шансът това счупване да зарасне е под 50%.

При фактура на бедрената шийка не винаги се налага протезиране. Операцията първо изисква наместване на счупената кост под рентгенов контрол, а след това монтиране на 3 винта (винтова остеосинтеза) или винт и плака. За съжаление такива счупвания са по-редки. В повечето случаи директно се преминава към смяна на ставата.

Фрактура на бедрената шийка
В студиото на „Да бъдем здрави с д-р Иванов“

Рехабилитацията при фрактура на бедрената шийка и при поставени винтове трябва да започне незабавно, още докато пациентът се намира в леглото. В болничното легло са позволени всякакви движения. Рехабилитаторите започват да работят с оперираните пациенти още на следващия ден, но при пациентите с винтова остеосинтеза стъпването се разрешава късно. Това става едва на 4-я месец, а до тогава пациентите са обучени да се движат с 2 патерици, като инимално прехвърлят тежестта върху оперирания крайник.

При смяна на ставата натоварване се позволява непосредствено след извършване на операцията, обяснява доц. Попстефанов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *