Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно комбиниране на храните – разберете кои съчетания лекуват

Палачинка с мед и сирене е комбинация колкото странна, толкова и любима.

Оказва се, че и е по-полезна, отколкото ако изберем само сладка или само солена. Нетипичната комбинация ни набавя едновременно и калций, и прополис.

Специалистите по нетрадиционна медицина казват, че когато смесваме определени храни, можем да засилим техния полезен ефект или да отслабим вредното им въздействие. Например – свинско със зеле.

Не е тайна, че свинското е прекалено мазно, за да се хапва ежедневно. То обаче е и полезно, защото съдържа селен, който пречи на раковите клетки да се развиват. В комбинация не с кисело, а брюкселско зеле, положителното въздействие за здравето ни се засилва многократно.

Когато се готвят заедно, двата продукта стават силен източник на сулфорафан – важно органично вещество, което повишава ефективността на селена 10 пъти, изчисляват експертите по хранене. Недостигът на желязо в организма може да ни докара много проблеми. Заради липсата му често се чувстваме уморени и физически слаби.

При по-сериозен дефицит се появяват и сърдечни проблеми. Черният дроб е идеален източник на желязо, но то не може да се усвои добре без витамин С.

Затова хапвайте това ястие в комбинация с домати, които са пълни с този антиоксидант. Магданозът също е източник на желязо. Обикновено подправката се слага на солени ястия. Ако поръсите с него цитрусовите плодове, които са богати на витамин С, метаболизмът ви ще се подобри, а имунитетът ще укрепне. Овесените ядки и портокаловият сок пък ни помагат да се отървем от токсините.

Ако ги ядем заедно си набавяме достатъчно феноли, които са мощен антиоксидант. Доказано е, че консумацията на продукти с високо съдържание и лесна усвояемост на феноли и полифеноли намалява значително риска от много заболявания.

Пречистване

По подобен начин действа и комбинацията ябълки с черен шоколад. Тази вкусотия стимулира дейността на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и пази от рак.

Правилно комбиниране на храните
Комбинацията ябълки с черен шоколад пази от рак

Това чудодейно въздействие се дължи на ензима катехин, който се съдържа в ябълките и антиоксиданта куерцетин, с който е пълен черният шоколад. Идеалната закуска предвещава и перфектна вечеря.

Чесън и риба е една изключително здравословна комбинация. Причината е, че витамин D в рибата помага за усвояването на калция от чeсъна. Тя е богата на микрoелементи, които допринасят за противовъзпалителния и обезвреждащ ефект на лошия холестерол в храната. Тoва са минерали като цинк, желязо, мед, йод, селен. Чесънът пък бaлансира мазинината в рибата.

Ако ядете риба заедно с чесън, ще свалите холестерола повече, отколкото ако ги ядете поотделно. Чесънът прочиства храносмилателната система от вредни бактерии и контролира нивото на кръвна захар.

Термичната му обработка обаче намалява полезния ефект. Ето защо специалистите по хранене препоръчват чесънът да се добавя към края на приготвянето на рибата.

Източник:Телеграф

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *