Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Развигор Дърленски разби най-големия мит за атопичния дерматит

Кожата – най-големият орган в човешкото тяло с около 2 кв. м площ, е изложена на постоянни външни влияния, които често причиняват различни възпаления.

Алергичният дерматит е реакция на кожата, породена от непоносимост към определени дразнители – материи на дрехи, материали на бижута и аксесоари, почистващи и козметични продукти и други.

Д-р Развигор Дърленски
Д-р Развигор Дърленски

Химическите вещества действат често като алергени – например каучук, никел, кобалт, аромати, оцветители и други съставки в козметиката. Дори златото може да причини дерматит, макар че алергията към благородния метал е по-рядко срещана. Известни са случаи на проблем от златни коронки на зъбите, при които пациентите са диагностицирани правилно след дълъг период на страдание.

Натуралната козметика и средствата на природната медицина също не са напълно безобидни. Те съдържат консерванти и аромати, които биха могли да предизвикат алергии. При ползване на фитокозметика за лице и тяло например екстрактът от дадено растение се „комбинира“ със слънчевата светлина и може да предизвика контактен дерматит.

Латексовите ръкавици са честа причина за поява на алергичен дерматит. Препоръчва се ползването на винилови. Може да се спрете и на нитрилови, но няма гаранция, че тези материи не са алергени. Кожни проблеми се наблюдават и от спарването на ръцете в ръкавиците или от талка в тях – нарича се дерматит на дразнене.

Не бива да се употребяват често мокри кърпички за почистване (особено за деца) и разтвори за бързо почистване на ръцете.  Те съдържат консерванти и са източник на алергени.

Доказано е, че 20% от европейците имат алергия към никела, като една от причините е контактът с монетите, които съдържат този елемент.

Най-застрашени са фризьори, козметици, медицински работници, които всекидневно са в контакт с кожни алергени. За тях има професионални тест серии с 50 и с 80 алергена, които отчитат кожната реакция.

Тестове за кожни алергии

Поставя се малко количество от предполагаем алерген върху или в кожата. Резултатът е отрицателен, когато тестваният участък е без промяна. При зачервяване, оток и сърбеж, резултатът е положителен.

Кожният patch test се провежда чрез поставяне на минимални количества алергени (28 вида в стандартен комплект) в специални камерки. Те са прикрепени на пластир, който се залепва върху кожата на гърба за 24-72 часа. През това време мястото не трябва да се мокри, за да не се отлепи пластирът.

Атопичният дерматит се приема за наследствено възпалително заболяване на кожата. Поради липсата на един вид белтък в организма кожата е пo-суха и алергените могат да проникнат по-лесно в нея. Болестта е хронична, с периоди на затишие и обостряне.

Очаква се до 2050 г. всяко второ дете да е предразположено към това заболяване. Заблуда е, че атопичният дерматит е резултат от алергия към протеина на кравето мляко, обяснява дерматологът д-р Развигор Дърленски.

Източници:Блиц,Журнал

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *