Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Панайотов: Безкръвна процедура разбива камъни в бъбреците само за 30 минути

Бъбреци. Камъни в бъбреците – причини за тяхното образуване. Видове камъни в бъбреците – рентген негативни камъни, рентген позитивни камъни, типично киселинни камъни, уратни камъни, оксалатни камъни и други. Установяване наличието на камъни в бъбреците – профилактично ехографско изследване или след появата на бъбречна криза. Безкръвно разбиване на камъни в бъбреците – екстракорпорална литотрипсия при лечение на бъбречно-каменната болест. Предимства на екстракорпорална литотрипсия пред класическите методи за лечение – отнема само 30 минути, пациентът не се хоспитализира. Контролни прегледи и прием на медикаменти, които позволяват по-лесното им елиминиране.

Д-р Георги Панайтов от „Сити Клиник“ – Варна застава пред камерата на CredoWeb.bg.  Д-р Панайотов обяснява, че бъбречно-каменната болест се среща все повече не само в България, но и по целия свят.

камъни в бъбреците
Д-р Панайотов: Екстракорпорална литотрипсия отнема само 30 минути

Причините за появата на бъбречно-каменната болест са най-разнообразни – начин на хранене, приемът на течности, вродени заболявания на пикочо-отделителната система и други. Възрастта не е определящ фактор. Камъните, които се образуват в бъбреците са различни видове – рентген негативни камъни, рентген позитивни камъни,  типично киселинни камъни, уратни камъни, оксалатни камъни (те са доста твърди).

Наличието на камъни в бъбреците се установя при преглед с ехографски апарат. Ако не е правено подобно изследване, бъбречната криза е най-ясният показател за наличието на камъни в бъбреците, обяснява д-р Панайотов. Това е изключително силна болка.

Откакто е въведена в медицинската практика  екстракорпоралната литотрипсия, едва 5% от пациентите подлежат на стандартна бъбречна операция. Това е една уникална възможност за страдащите от бъбречно-каменна болест. Процедурата отнема до 30 минути. Пациентът не се налага да бъде хоспитализиран. Възможностите на тази техника са огромни – разбиват се камъни в уретера, в пикочния мехур, наред с бъбреците.

„Сити Клиник“ разполага с най-модерната техника, благодарение на която освен рентген позитивните камъни, могат да бъдат атакувани и рентген негативните камъни. Това са камъните, които не могат да бъдат видени на рентген.

Апаратурата позволява образуваният конкремент да бъде фокусиран и позициониран. Пациентът е легнал удобно по гръб. Самият литотрипер се наглася около пациента. На първата седмица след проведената манипулация се извършва контролен преглед. Вторият контролен преглед се извършва след 1 месец.

След провеждане на 30-минутната екстракорпорална литотрипсия, пациентът трябва да приема медикаменти, които позволяват фрагментите да бъдат елиминирани много по-лесно. Тези медикаменти са обезболяващи и разширяващи съдовете, такива, които засилват диурезата на бъбрека.

Ако пациентът успее да събере поне част от изхвърлените парченца камъни, те могат да бъдат изследвани. Според техният вид се определя причината за тяхното образуване. Това позволява да бъде променена диетата на пациента, хранителният му режим и други, които няма да позволят повторно образуване на такива камъни. Същото се отнася и за приема на течностите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *