ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сода бикарбонат е канцерогенен в сладкиши?!

Сода бикарбонат – вижте какво казват учените за този широко употребяван набухвател

Тестените изделия, приготвени със сода бикарбонат, са най-опасни и дори е възможно да са канцерогенни.
Това са установили след задълбочени проучвания експертите от Британската агенция по храните.

Причината е във веществото акриламид, което се получава от редуциращи захари като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин.

сода бикарбонат
Сода бикарбонат често се използва в кулинарията

Температури над 120 градуса допринасят за споменатия процес.

При тестени продукти са наблюдавани нива до 2000 mg/kg. Те са най-високи в продукти, приготвени с набухвателя амониев хидроген карбонат (сода за хляб), като е установено, че той помага за наслагването на веществото в сладки тестени продукти.

Акриламид се образува и в кафе, крекери, маслини, аспержи. Натрупва се при печене, грил, пържене, без значение дали става въпрос за домашни или индустриални условия.

Така се е стигнало и до извода, че препечените филийки са изключително вредни. Когато хлябът е изложен на топлинна обработка, част от влажността се изпарява.

А препичането води до химична реакция на повърхността на хляба, която го кара да потъмнява. Учените са категорични, че това не намалява въглехидратите и калориите в него. Дори е възможно той да стане опасен за здравето ни, ако го държим прекалено дълго в тостера. Цветът на филийката, извадена от него трябва да бъде златист и в никакъв случай кафяв.

Ако хлябът е прегорен, приемаме повече от химическото вещество акриламид, което може да причини рак, предупреждават британски експерти по хранене.

Онколозите обаче обясняват, че връзката между акриламида и болестта не е доказана при хората.

Акриламидът се образува, когато храните, които съдържат нишесте, се пекат или пържат прекалено дълго време на много висока температура. Като загорят, опасни за здравето могат да бъдат също картофите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *