Проф. Деянов: Ето тези 3 симптома са сигнал за вертебро-базиларен синдром

Вертебро-базиларен синдром – същност. Причини за неговата поява. Мозък – кръвоснабдяване  чрез вертебро-базиларната артериална система, която включва подключична артерия, сънна артерия, външна и вътрешна артерия.  Появата на вертебро-базиларен синдром  е свързан със силно главоболие. Главоболието може да се появи вследствие на промяна в кръвното налягане, световъртеж и шум в ушите. Вертебро-базиларен синдром е опасен – може да доведе до исхемичен инсулт. Лечение на вертебро-базиларен синдром – деблокиране на запушената артерия в областта на шията; лечение на заболяванията, които причиняват атеросклероза в кръвоносните съдове – хипертония и захарен диабет.

В поредицата Академия „Здравословно“ на ТВ  СКАТ проф. Деянов коментира същностт и лечение на вертебро-базиларен синдром.

вертебро-базиларен синдром
Проф. Деянов 

Централният вертебро-базиларен синдром представлява нарушено кръвообръщение на мозъчния ствол и на мозъчните структури.

Кръвоснабдяването на мозъка се извършва от подключичната артерия. Съдовете са разположени от двете страни на главата. В края на  подключичната артерия започва общата сънна артерия. В определен момент тя се разделя на 2 части – вътрешна и външна артерия.

От подключичната артерия излиза вертибралната артерия, която преминава през сложен лабиринт от вертибрални спинални канали и влиза в черепната основа, като образува вертебро-базиларната артериална система.

Когато по някаква причина в тези съдове настъпи свиване на съда, запушване на съд или механично притискане, се получава нарушение в кръвоснабдяването на тези мозъчни структури.

Появата на вертебро-базиларен синдром е свързан със силно главоболие. То се получава най-често с принудително неудобно положение на главата по време на сън. По тази причина, докато човек спи или рано сутринта се събужда със силно главоболие. Тогава трябва да се измери и кръвното налягане. В малките часове от деня и кръвното налягане нараства, обяснява проф. Деянов.

Главоболието може да се е появило вследствие на промяна в кръвното налягане, но по-често то се дължи на споменатия по-горе вертебро-базиларен синдром. По време на сън се променя конфигурацията на прешлените на врата. Този натиск притиска кръвоносните съдове.

Световъртеж е друго оплакване на пациентите с вертебро-базиларен синдром. Този световъртеж се появява винаги след събуждане, особено ако човек е спал на висока възглавница. Шията е била силно превита, за да може главата да бъде положена върху високата възглавница. Този световъртеж преминава, след като човек стане от леглото и се раздвижи. Оросяването на мозъка отново се възстановява.

Шум в ушите е третото оплакване при вертебро-базиларен синдром. Болшинството пациенти се оплакват от шум и в двете уши.

Синдромът е опасен, затова не трябва да бъде подценяван, обяснява проф. Деянов. Ако той се появява вследствие на атеросклероза на кръвоносните съдове, може да настъпи мозъчен инсулт. Инсултът ще бъде исхемичен, ако във вътрешността на съдовете има ронливи плаки, които могат да запушат кръвоносния съд.

Лечение на вертебро-базиларен синдром:

Ако има блокиране на артерия в областта на шията, тя трябва да бъде деблокирана. Установява се с помощта на компютърна томография или чрез скенер.

Ако причината е атеросклероза на съдовете, тогава трябва да бъдат лекувани заболяванията, които причиняват натрупването на плака в съдовете – хипертония и захарен диабет.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *