ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кълнове от елда – по-добри от лекарство при атеросклероза, за болно сърце и срещу затлъстяване

Елда – наричат я царицата на зърнените култури. Определение, което не е далеч от истината. Елдата съдържа голямо количество витамини, минерали и протеини

елда

Елда, или наречена още гречка, е зърнена култура, която често е подценявана у нас.

За да има полза от нея трябва да се консумира елда със светло зелен цвят. Това означава, че елдата не е топлинно обработена и, следователно, са спасени жизненоважните и полезни компоненти. Това не може да се каже за обичайната кафява елда.

кълнове елда

„Живата“ елда има все повече и повече фенове сред привържениците на здравословния начин на живот, и не само. Защо трябва да започнете да използвате този наистина ценен дар от природата? Защото покълналата елда е много полезна при следните състояния:

– предпазва от сърдечно-съдови заболявания и е идеална за хора, които се възстановяват след инфаркт и инсулт

– задължително е използването на покълнала или зелена елда от пациенти, които имат стеатоза или наречено още омазняване на черен дроб.

– покълналата елда пази от диеабет 2 и трябва да присъства редовно в менюто на болните от диабет.

Как да си направите покълнала елда? Необходими са минимални усилия и максимално търпение (процесът трае 14-48 часа). За да научите как да накарате елдата да покълне, продължете да четете.

Как се правят кълнове от елда?

Ще имате нужда от:

– стъклен, емайлиран или порцеланов съд
– зелена елда
– филтрирана или изворна вода
– марля

1. Първо – изплакнете елдата, махнете натрошените семена и другите дребни боклучета от нея.

2. Сложете елдата в избрания от вас съд. Важно: елдата не трябва да бъде повече от 2 см, след като я изсипете в съда. Изсипете и филтрирайте, докато водата не стане чиста. Водата трябва да е толкова, че елдата да е изцяло покрита. Оставя се да кисне в продължение на 2-3 часа.

3. Сложете елдата в голяма цедка и изплакнете добре.

4. Измитата елда се оставя в голямата цедка, за да покълне. Покрива се отгоре с влажна марля, за да не изсъхне и да преминава въздух. От време на време се навлажнява. Поставете на тъмно място при стайна температура.

5. Кълновете трябва да растат около 0.3-2 см. Това обикновено отнема около два дни. Но дори и малки издънки да се показват, това означава че елдата „оживява“ и възвръща своите лечебни свойства. Ето защо, дори и след 15 часа покълналата елда може да се яде.

Още за полезните свойства на елдата

1. Този продукт е признат за един от най-добрите доставчици на антиоксиданти. Те са известни с това, че засилват работата на имунната система и забавят процеса на стареене. Изследванията потвърждават, че в сравнение с ориза, който между другото също е много полезен за здравето, покълналата елда съдържа 76 пъти повече антиоксиданти.

2. Покълналата елда е полезна за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Регулира нивото на холестерола в организма и съдържа протеини и въглехидрати, които лесно се усвояват.

3. Съдържа оксалова киселина, малеинова киселина, ябълчна киселина, линоленова киселина, лимонена киселина – още по-добре за киселинно-алкалния баланс в организма и червата.

4. Покълналите семена от елда съдържат много важни омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

5. Витамини Е и витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на нервната система, синтеза на хемоглобин и метаболизма. Всички тези полезни витамини ги има в елдата.

Важно: кълновете от елда може да се запазят не повече от 2 дни. Може да се използва заедно с други покълнали зърна: пшеница, леща, ечемик. Също така е едно чудесно допълнение към салати, каши, супи и зеленчуци. Покълналата елда перфектно пасва на млечни продукти.

Какво количество да се консумира? Както казахме по-горе – покълналата елда се добавя към храната, но не я замества. Затова на ден спокойно може да разпределяте между храненията 7-8 добре пълни супени лъжици.

Източник: polza-i-vred.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *