ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Златните съвети на кардиолозите – как да запазим сърцето си здраво?

Как можем да запазим сърцето си здраво?

То трябва да работи неуморно и непрестанно, за да изпълнява жизненоважната си роля – поддържане на кръвообращението, което доставя живителния кислород до всеки орган и всяка тъкан на тялото ни.

От какво може да се разболее сърцето?

Най-опасно е внезапното спиране на кръвоснабдяването на сърцето с богата на кислород кръв. Това може да се случи при запушване на кръвоносните съдове.

сърцето
Как да запазим сърцето си здраво?

Кислородният глад може да причини не само увреждане на сърдечния мускул, но и да доведе до сериозни нарушения в процесите на целия организъм, понякога фатални. Характерните симптоми за инфаркт са тежест и стягане в гърдите, както и болка, която се разпростира към гърлото и лявата ръка.

Наред с тях се усеща обща слабост, гадене, учестено и неритмично сърцебиене. При такова състояние е необходимо веднага да извикате бърза помощ.

Как да го предпазим?

Можете да намалите риска от развитие на сърдечносъдови болести, ако спазвате следните съвети на кардиолозите:

– Контролирайте нивото на холестерола в кръвта с правилно хранене, като избягвате продукти с наситени мазнини. Опасността от високия холестерол идва от наслагването му по стените на артериите и предразполага към образуване на тромби и съответно запушване на кръвоносните съдове.

Количеството на общия холестерол в кръвта трябва да е до 5,2 ммол/л. Повишеното съдържание няма симптоми, затова холестеролът трябва да се следи с лабораторни изследвания на кръвта.

– Всеки ден отделяйте време за леко физическо натоварване – например ходете пеша поне половин час с умерено темпо.

– Поддържайте нормално тегло според показателите за индекса на телесната маса.

– Научете се да се разтоварвате бързо от нервното напрежение. Добър антистрес тренинг е да дишате дълбоко.

Факти за сърцето

– Сърцето „превърта“ 10 000 л кръв за 1 денонощие.

– При производство на хормона адреналин, чиято секреция се повишава рязко при стресови ситуации, сърдечният ритъм се учестява.

– Проблемите със сърцето започват в значително по-ранна възраст при представителите на силния пол в сравнение с нежните им половинки.

– Мъжете са по-застрашени от инфаркт от жените, показва световната медицинска статистика.

Източник:Дейли Мейл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *