ЕФЕРАЛГАН сироп / EFFERALGAN oral solution

Съдържа парацетамол, макрогол 6000, разтвор на захароза, захарин натрий, калиев сорбат, лимонена киселина, аромати, вода

Предназначение

ефералганЕФЕРАЛГАН сироп е педиатрично лекарствено средство, прилагано при състояния с болка и повишена температура. Обикновено се използва при симптоматично лечение на деца на възраст от 1 месец до 12 години, при тегло 4-32 кг. При деца с по-голямо от посоченото гранично тегло или над тази възраст могат да се използват други форми на същия медикамент.

Как се приема

Този медикамент е с активен компонент парацетамол. Дневната доза се определя от лекуващия и е в зависимост от килограмите на болното дете. Мерителната лъжичка на медикамента има означения, съответстващи на оптималната доза при дадено тегло. Дневната доза се разпределя за 4-6 приема; между приемите трябва да има пауза от 6 часа.

Ако сиропът не подейства против болката до 5 дни или против температурата до 3, лечението трябва да претърпи корекция. При деца с чернодробни или бъбречни заболявания безопасността на лечението с този медикамент трябва да се обсъди с лекар. Рискова група са децата с диабет, терапията следва да се съобрази със захарното съдържание на медикамента.

При неволно предозиране е възможна проява на симптоми, които налагат медицинска намеса. Става дума за обриви, отоци, промени в кръвната картина и др.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕФЕРАЛГАН педиатричен сироп може да причини алергични реакции – обриви, оток на лицето и гърлото, затруднен говор, дишане и преглъщане.

Има информация за намаляване на тромбоцитите, което обяснява кървенето от носа и венците.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕФЕРАЛГАН сироп не се прилага при алергия към парацетамол или към някое от помощните вещества.

Медикаментът не е подходящ при тежки чернодробни заболявания. При бъбречни отклонения и диабет е необходима индивидуална преценка за безопасност на приема.

Прилагането при деца на възраст 1-3 месеца става само под лекарски контрол. Сиропът не е предназначен за новородени до едномесечна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелното прилагане на ЕФЕРАЛГАН с други медикаменти може да става само след анализ за потенциалния риск от специалист.

__

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 90 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *