ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Дърленска: За организма е полезно и достатъчно по 2 грама сол дневно

Сол (натриев хлорид) – необходимост за организма. Полезни количества сол – до 2 грама дневно.  Необходимост на организма от сол – подпомага циркулацията на кръвта; задържа вода и през лятото организмът по-трудно се дехидратира. Вреди от консумацията на големи количества сол – повишава кръвното налягане; задържане на течности, опасни за страдащите от сърце; вредна за очите и за бъбреците. На деца под 1 годинка не се дава сол. Поведението на родителите и хранителните им навици възпитават правилно или погрешно отношение към солта.

В „Преди обед“ гостува  д-р Теодора Дърленска – диетолог.  Д-р Дърленска обяснява защо солта е опасна за здравето и кои са позволените количества, които не вредят на организма.

сол
Д-р Дърленска обяснява, че до 2 грама сол дневно е полезна

Според Световната здравна организация не трябва да се приемат повече от 5 грама сол дневно. Българите консумираме сол в много по-големи количества. Ние се намираме на второ място в Европа по консумация на готварска сол. Хората получават сол по 2 начина – чрез вложената в храните, които консумираме – сирене, кашкавал, колбаси и други и солта, която сами добавяме към нашите ястия. Съотношението е 80:20 – готови храни : личната добавка на сол.

Консумацията на сол по 2 грама дневно е задължителна. В противен случай ще се намали циркулацията на кръв, коментира д-р Дърленска. Това стимулира отделянето на адреналин, поддържането на кръвното налягане в нормални граници. През лятото солта е полезна, защото солта задържа вода в организма. Когато ядем солен таратор и пием течности, по-трудно се дехидратираме.

Сол не се препоръчва за хора, които страдат от високо кръвно налягане, защото го повишава. Понеже солта задържа вода в организма, течностите в тялото не са полезни за болните от сърце. Затова лекарите им изписват диуретици, за да могат да изчистят ненужните течности. Големите количества сол са вредни и за бъбреците, както и за очите.

сол
В студиото на „Преди обед“

Д-р Дърленска обяснява, че желанието за сладки вкусове и храни е вродено в човека. Останалите видове вкусове се учат – солено, кисело, горчиво и люто. Сладкото е необходимо за работата на мозъка. Според лекарите, децата до 1-годишна възраст не трябва да консумират сол. След първата година може да им се дава в малки количества. Примерът на родителите по отношение на храненето е изключително важен. Ако родителите се хранят с много сол, то и децата им ще следват този опасен пример.

Ще ви бъде интересно и полезно да чуете лично обясненията на д-р Дърленска от видеото на Би Ти Ви ТУК   >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *