ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да научим детето си да не се страхува от лекаря?

Малките пациенти обикновено се страхуват от хора в бели престилки, а се налага да се срещат с тях често – не само когато са болни, но и за месечни детски консултации, задължителни и препоръчителни ваксинации, профилактични прегледи.

Съветите ни ще ви помогнат да намалите стреса върху вашето дете от визитата при лекаря.

лекаря
Доверете се на лекаря

За профилактичен преглед

Имате толкова много неща да обсъдите с педиатъра, а се налага да проведете прегледа възможно най-бързо.

Детето е готово да се разреве още с влизането в приемната и се дърпа да се връщате веднага. Положението става още по-тягостно в кабинета, затова подгответе визитата отрано. Ето трите основни стъпки, за да съкратите посещението, но да мине ползотворно.

Изберете подходящото време за прегледа според режима на детето. Малчуганът със сигурност ще е капризен и кисел, ако в часовете за следобеден сън е попаднал в лекарския кабинет.

Предварително помислете за какво искате да се посъветвате с педиатъра. Най-добре си записвайте въпросите, когато възникнат, защото е много вероятно да пропуснете нещо. Списъкът ще позволи консултацията да е пълна и проведена за възможно най-кратко време.

Записвайте си всички отговори и препоръки на лекаря. Ако нещо не ви е ясно, питайте отново – може и допълнително по телефона.

Правилната настройка

Провереният още от нашето детство начин е чрез игра и книжки да се изгради образът на добрия чичо Доктор. Може да прочетете на малчугана класиката в жанра – „Доктор Охболи“ на Корней Чуковски. После му предложете да поиграете заедно – детето да е добрият доктор, а Вие да сте кукловодът на плюшените му животни, на които помага.

Подарете му комплект „Чичо Доктор“ с детска слушалка, термометър, спринцовка, бинт, памук. Любимото мече, маймунка, кукла или друга играчка влизат в ролята на пациенти – оплакват се от болки в коремчето, кашлица, гърлобол. Покажете му как да ги прегледа и лекува.

Когато малчуганът е болен или се нарани

В този случай детето наистина се чувства зле, не е просто каприз. Как да се държите вие, за да облекчите малкия пациент и себе си.

Запазете спокойствие. Ако изпаднете в паника, това само ще влоши положението. Детето и без това е уплашено, а като усети вашето безпокойство, се травмира още повече.

Хладнокръвието ще ви помогне да не го заразите със страховете си, както и да прецените по-правилно сериозността на проблема. Така ще можете да дадете по-точни обяснения на лекаря.

Постарайте се да сте до детето си в трудния за него момент. Малчуганът се нуждае от вас, за да се чувства по-спокоен и защитен при прегледа. Вие го познавате най-добре, знаете как ще реагира при преглед, инжектиране или взимане на кръв, така че можете да го подготвите.

В кабинета също трябва да асистирате на лекаря – наред с обясненията за симптомите, двамата с педиатъра ще успеете по-лесно да усмирите и разсеете хлапето.

Доверете се на лекаря. Детето разбира, че майка му разчита на помощ от човека в бялата престилка, значи той е добър. Така ще се успокои и няма да се противи на лечебните процедури.

Не лъжете детето какво го очаква, дори да е неприятно или болезнено. Ако му кажете, че инжекцията въобще не боли, няма да е вярно, нали? Следващия път няма да ви повярва, независимо дали процедурата е безболезнена, и ще се разплаче, преди да са го пипнали.

Хвалете малчугана след преглед. Нека се чувства смел и силен с подкрепата на мама и лекаря. Ето и един трик за разсейване и забава: в поликлиниката дайте на детето някакъв малък подарък в хартия и докато чакате за преглед или го подготвят за изследване, нека то гадае какво има в нея.

След края на процедурата, нека го разопакова – така малчуганът ще излезе от поликлиниката усмихнат, а не разплакан.

Никога не използвайте лекаря като наказание. Ако кажете на детето, че ще го заведете да му бият инжекция, защото не слуша, ще затвърдите страха му от хората в бели престилки.

Източник:Журнал

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *