Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Попиванов: Препоръчвам естественото раждане пред секциото

Раждане – естествено и секцио (предимства и недостатъци). Случаи, които налагат използването на секцио. Рискове за здравето на жените при раждане посредством секцио. Естествено раждане без упойка – предимства и недостатъци. Естествено раждане с упойка – предимства и рискове за здравето на родилките.

Д-р Иван Попиванов гостува в здравната поредица на Etv Хасково. Д-р Попиванов прави коментар дали е правилно жените да раждат секцио, или по естествен начин.

раждане
Д-р Попиванов коментира нормалното раждане и раждане чрез секцио

Д-р Иван Попиванов коментира, че през последните години се налага като модна тенденция раждането посредством секцио. Особено висок е неговият ръст в частните и в университетските клиники. Д-р Попиванов коментира, че болката при нормалното раждане вече не е проблем, тъй като има качествени обезболяващи средства.

Цезаровото сечение се определя като стандартна операция, но тя съвсем не е малка. Според световната статистика, смъртността на родилките е по-висока при цезарово сечение отколкото при нормално раждане. В същото време в медицинските среди се твърди, че за бебето по-безопасно е точно оперативното раждане.

Много жени избират умишлено оперативно раждане не само заради болката, а и за да се предпазят от разкъсвания на меките родови канали. Тогава се налага зашиване на разкъсаните тъкани и възстановяването е по-бавно и по-мъчително. Има случаи, при които възстановяването на родилката е много по-бавно и по-болезнено, отколкото при оперативното раждане.

Като специалист д-р Попиванов препоръчва нормалното раждане на своите пациентки. Ако наистина има причини за цезарово сечение, тогава този вид раждане се препоръчва. Днес цезаровото сечение се извършва по модерен начин и пациентката се подлага на антибиотично лечение.

Д-р Попиванов изтъква още един любопитен факт. Пациентки, които са родили веднъж чрез  цезарово сечение, при втора бременност отново искат да родят по този начин.

При нормално раждане може да бъде поставена епидурална упойка на родилката. Много пациентки смятат, че тя се поставя в ранния момент на контракциите, но всъщност се поставя, когато жената получи разкритие от 4 см. Упойката се поставя в гръбначния стълб на строго определено място. Действието на обезболяващото средство започва след 10 минути от поставянето й.

Ако родилката желае да ражда под упойка, тя трябва да уведоми лекарите предварително, за да са наясно с този факт. Трябва да се направи изследване дали раждащата жена няма да развие непоносимост към обезболяващото средство, както се прави при оперативната анестезия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *