ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ценни съвети: Как да опазим зрението на детето?

Прекаленото натоварване на очите поради ползването на съвременните технологии за обучение и информация засяга все повече и малчуганите. Късогледството стана едно от най-разпространените заболявания сред подрастващите.

Ето как можете да избегнете „подводните камъни“, за да не се влоши зрението на детето.

зрението на детето
Какво трябва да знаем за зрението на детето?

Кога е време за очен лекар?

Контролен преглед при офталмолог веднъж годишно е достатъчен, а при появата на определени признаци трябва да е по-често. Ако детето започне да се оплаква, че вижда по-зле (неясно, размазано, мътно) предмети, които са надалеч, че се уморява по-бързо, че го боли главата, че му се случва да се лута понякога, може да се дължи на късогледство.

Медицинското название е миопия – нарушение, при което намалява остротата на зрението. Очният лекар ще установи дали това е причината за оплакванията на детето. Може да е само претоварване на зрението и умствена преумора от учебните занятия.

Какви контрамерки да вземете

При доказана диагноза детско късогледство не бива да изпадате в паника, а да вземете мерки за предотвратяване на увеличението на диоптрите.

Практиката показва, че най-ефективен е комплексният подход. Той включва редица лечебни методи, част от които са стимулация на обменните процеси, подобряване храненето и микроциркулацията в зрителния орган, адаптация на очите към натоварването.

Офталмологът прави индивидуален терапевтичен план за малкия пациент. Статистиката сочи, че в 75% от случаите на късогледство при децата състоянието се стабилизира без хирургическо лечение.

Каква профилактика може да правите

Грижите за детското зрение са необходими дори когато лекарят ви е убедил, че няма никакви нарушения.

Ето някои основни стъпки:

– Включете в детското меню повече плодове и зеленчуци.

– Позволявайте гледане на телевизия не повече от 1,5 часа непрекъснато и най-много 3 часа на ден, и то след 7-годишна възраст.

– Пред компютъра – не повече от 40 мин на ден, при разстояние от монитора не по-малко от 45 см. Ако детето има предразположеност към късогледство (родители, брат или сестра с миопия), най- добре забранете компютърните игри, а гледането на телевизия намалете до 30-40 мин.

Как да научите детето да облекчава зрението си?

Предлагаме ви няколко упражнения, които траят не повече от 3-5 мин. Помолете детето да гледа ту протегнатата си ръка, ту отдалечен предмет – например картина на стената. Или да мести погледа си от един далечен предмет на друг, без да върти глава.

Нарисувайте върху стъклото на прозореца кръгче с диаметър 3 мм, на нивото на очите на детето, а то да застане на 30 см от прозореца. Нека гледа по 5 секунди ту точката, ту навън.

Източници:Журнaл,horosheezrenie.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *