ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КАЛМЕНТЕ назален спрей / KALMENTE nasal spray

Съдържа мометазонов фуроат, бензалкониев хлорид, глицерол, полисорбат 80, микрокристална целулоза, кармелоза натрий, лимонена киселина, натриев цитрат, вода

Предназначение

КАЛМЕНТЕ е назален спрей, подходящ при състояния със запушен нос, кихане и сърбеж. Активната съставка мометазонов фуроат е кортикостероид, с чиято помощ се облекчават възпалението и отока в зоната на носната кухина. Препоръчва се при целогодишен и сезонен ринит на алергична основа. Подходящ и при лечение на полипи в носа.

Как се приема

КАЛМЕНТЕ се прилага веднъж дневно в дози, определени от лекуващия. При по-продължителна терапия на деца е необходимо проследяване на растежа и развитието, които могат да бъдат смутени от кортикостероидния продукт. Ефектът от прилагането на продукта може да се усети 12 часа след прилагането на продукта за първи път, а трайното подобрение идва средно след два дни.

При ринит:
Възрастни и деца над 12 години правят по две впръсквания в ноздра веднъж дневно. По лекарска препоръка впръскванията могат да бъдат увеличени до четири в ноздра. Деца на 3-11 години по стандарт понасят по едно впръскване в ноздра веднъж дневно. При сезонен алергичен ринит прилагането може да започне профилактично преди началото на активния сезон.

При полипи в носа:
Впръскванията са по две в ноздра веднъж или два пъти дневно – според препоръките. Ако до 5-6 седмици не настъпи подобрение, търсете медицинска консултация за друг тип лечение.

Определените максимални дози не бива да се превишават; не удвоявайте прилаганата доза, ако сте пропуснали предишни впръсквания.

Възможни нежелани ефекти

При алергия към кортикостероида или към някое от помощните вещества е възможно лечението с този продукт да причини оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни проблеми, хрипове и задушаване, кожни обриви и уртикария. Сред често съобщаваните странични ефекти при продължителна употреба в по-високи дози са главоболие, кихане, кървене от носа и разраняване на носната лигавица, мъзпаление на носоглътката, инфекция на дихателни пътища. Съобщавано е също за зрителни проблеми, свързани с катаракта и глаукома, промени във вкуса и обонянието, увреждане на носната преграда.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Спреят за нос КАЛМЕНТЕ не се употребява при алергични реакции към един или повече компоненти.

Продуктът не се прилага при деца под 3-годишна възраст.

Спреят е неприложим при херпес в носа, нараняване или постоперативно състояние скоро след интервенцията.

Рискови групи пациенти са тези с кистозна фиброза, туберкулоза или друго заболяване на дихателната система, причинено от инфекции. Специално внимание е необходимо в случаите на употреба от порядъка на 2-3 месеца, при упорити инфекции, при отслабена имунна система.

Бременни и кърмачки трябва да се консултират със специалист, преди да се прецени безопасното прилагане на КАЛМЕНТЕ.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът следва да обсъди с лекуващия какви медикаменти е приемал или трябва да приема, докато продължава терапията с КАЛМЕНТЕ. Приемът на други медикаменти от кортикостероиден тип – перорален или под формата на инжекции – е особено важен. При спирането им, за да се проведе лечение с назалния спрей, са възможни депресивни симптоми, слабост и болки в ставите и мускулите. Допустими са и прояви като сърбеж, сълзене на очите и поява на петна по кожата. Ако това се случи, веднага следва да се търси медицинска помощ.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за спрей-опаковка със 140 дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *