Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Герасимов: Артериалната тромболиза спасява живота на пациентите с исхемичен инсулт след 3-я час

Неврология. Спешни състояния в неврологията. Инсулти. Лечение на исхемичен инсулт с помощта на венозна тромболиза. Лечение на исхемичен инсулт с помощта на артериална тромболиза. Разлика между венозна и артериална тромболиза. Прилагането на артериална тромболиза е ново и революционно лечение на исхемични инсулти в България. В София са обособени 3 центъра за артериална тромболиза. У нас тече процес за създаване на центрове за провеждане на артериална тромболиза.

В поредицата „Здравословно“ по ТВ СКАТ проф. Деянов покани доц. д-р Борислав Герасимов – национален консултант по спешна неврология към Министерство на здравеопазването.

артериална тромболиза
Доц. Деянов поставя въпроса за артериална тромболиза

В България е проведена Национална среща на невролозите, организирана по Европейски проект. Целта на тази среща е да бъдат обсъдени възможностите за незабавно въвеждане на методиката при  артериална тромболиза, за подпомагане на пациентите с инсулти и други спешни неврологични състояния. Артериалната тромболиза е особено важна за пациенти с исхемични инсулти.

Венозната тромболиза съществува от много години в България. Регистрирани са повече от 200 пациенти, спасени благодарение на венозна тромболиза при получени исхемични мозъчни инсулти. Инсултите биват два вида – исхемични (запушване на кръвоносен съд в мозъка с тромб) и хеморагични (кръвоизливи в мозъка).

В София вече са изградени такива центрове за прилагане на артериална тромболиза, обяснява доц. Герасимов. Тези центрове за артериална тромболиза са създадени в „Света Анна“, в болница „София Мед“ и в „Сити Клиник“.

артериална тромболиза
Доц. Герасимов напомня, че  артериалната тромболиза спасява живота на пациентите с исхемичен инсулт след 3-я час

Процедурата за прилагане на артериална тромболиза е следната. Първо се прави скенер на пациента. Вместо скенер може да се използва и ангеография. При ангеографията се въвежда лекарство, с което пациентите могат да бъдат спасени от пораженията на исхемичен инсулт не до 4, а до 6 часа.

Най-добре е артериална тромболиза да се прилага след 3-я час. Може и по-рано. За съжаление Здравната каса все още не е приела разходите за артериалната тромболиза да минават по клинична пътека. Докато венозната тромболиза е добре платена по клинична пътека. Здравната каса поема разходите както за лекарството, което се поставя на пациента, така също и за самото лечение.

артериална тромболиза
Разговор за ползите от артериална тромболиза в студиото на „Здравословно“

Разликата в лечението между венозна и артериална тромболиза – венозната тромболиза се прилага на пациенти в начален стадий, докато за пациенти след 3-я до 6-я час се прилага артериална тромболиза. И двата вида тромболиза се прави от обучени кардиолози и невролози. Важно е диагностиката да бъде осъществена навреме.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *