ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вредата от холестерола: мит, който граничи с измама

Дискусиите за вредите и ползите от холестерола много напомнят на Хамлетовия въпрос: „Да бъдеш или да не бъдеш“

холестерола

Полезен или вреден е холестерола? Високи или ниски нива? Ах, тези предположения и догадки! Освен това чухме, че холестерола е опасен за здравето. Просто вреден – без никакви изключения!

И ако копаем малко по-дълбоко, ще стане ясно, че вредния холестерол в действителност е една от най-големите измами на 20-ти век.

Истината за холестерола

1. Ах, тези учени!

Един от най-известните учени, виенският хирург Теодор Билрот, отстранил експериментално щитовидната жлеза на овца и на коза. Онова, което станало ясно, след серия експерименти и опити, е зашеметяващо. Всички изследвани от професор Теодор Билрот животни имали рязко повишени нива на холестерола! Това означава, че тревопасните, които никога не са опитвали животински храни, съдържащи холестерол, би трябвало да развият атеросклероза. Да, ама не!

Теодор Билрот
Теодор Билрот

С други думи – лошата функция на щитовидната жлеза повишава холестерола, а не животинските продукти. След това откритие, направено още през деветнадесети век, атеросклерозата успешно се лекувала с ниски дози хормони за щитовидната жлеза.

2. Масов геноцид?

През втората половина на ХХ век е имало теория, последиците от която са равностойни на масов геноцид. Според тази теория, причината за атеросклерозата е холестерола, който се натрупва от честата употреба на храни от животински произход. Егоизмът на учените и алчността на фармацевтичните компании са довели до един от най-големите митове в историята на човечеството. Мит, взел здравето и живота на милиони хора по света.

3. Жертви на измамата

Милиони хора днес са болни от атеросклероза – факт, който не може да бъде отречен. Здравето и живота, обаче, не зависи нито от общественото положение, нито от количеството на парите. Сред жертвите са много богати и влиятелни хора, като например 34-ия президент на САЩ Дуайт Айзенхауер. Веднага след първия инфаркт, лекарите го поставят на диета с ниско съдържание на холестерол.

Вредата от холестерола: мит, който граничи с измама

Въпреки това, колкото по-малко животински мазнини приемал президента, толкова по-високи били нивата на холестерола. Освен всичко друго, в в следствие на уж ограничителната диета, Айзенхауер наддал значително и на тегло. Резултатите от неправилното лечение са направо катастрофални: президентът получил няколко сърдечни атаки, които в крайна сметка довели до смърт от масивен сърдечен удар.

4. Кой има полза?

Милиони долари са били хвърлени за неубедителни научни изследвания, потвърждаващи „вината“ на животинските мазнини за появата на атеросклероза и инфаркт на миокарда. Въпреки това, до сега, няма реално доказателство, че животинските мазнини съсипват работата и здравето на сърцето! Независимо от този факт, широката общественост не е била информирана за това. В резултат на което понижаващите холестерола лекарства успешно държат лидерството в продажбите в по-голямата част от аптеките по света.

5. Къде е ключа за бараката?

Понижаването на холестерола може да се дължи на изключването от диетата на „вредните“ въглехидрати. Това са сладките, богати на скорбяла и рафинирана захар храни. Тези вкусни, но особено вредни храни са втората и най-важна причина за високите нива на холестерола. А от това и появата на атеросклероза и инфаркт.

Въпреки това, повишените нива на холестерола са само признак на възпаление в организма, но не причината! Целостта на артериалната стена може да бъде нарушена от много фактори, като например повишени нива на глюкоза и инсулин в кръвта. Затова не е изненадващо, че половината от хората, които са претърпели инфаркт на миокарда, са имали нормални нива на холестерола. Обратно, при хора с високи нива на холестерола смъртността е била 2 пъти по-ниска.

6. Още малко доказателства

Населението на Северна Индия консумира 17 пъти повече животински мазнини, отколкото индийците, които живеят в южната част на страната. Въпреки това, честотата на възникване на атеросклероза и инфаркт в Северна Индия е 7 пъти по-ниска.

Холестеролът е незаменимо вещество, което също така има и антимикробни свойства. Той е необходим за развитието на мозъка и за нормалната функция на централната нервна система.

23% от холестерола е складиран в мозъка. Не е чудно, че ниското ниво на холестерол води до намаляване на паметта при по-възрастните хора.

7. Използването на холестерола

Холестеролът е от жизненоважно значение като строителен материал за синтеза на витамин D и хормоните, включително половите и надбъбречните хормони. По-ниските нива на холестерол отслабват възможностите на организма за справяне със стреса. А липсата на холестерол в храната е пълна катастрофа за черния дроб! Без него той няма да може да прочисти токсините от организма.

Малко хора знаят, че холестеролът е антиоксидант. Понижаването на холестерола увеличава риска от рак, сексуална дисфункция, разстройства на паметта, болест на Паркинсон, сърдечен удар, а освен това може да доведе до агресивно поведение и дори самоубийство.

Вместо заключение

Никой не би твърдял, че бялата коса е причина за стареенето. По същия начин, холестерола не е причина за инфаркт на миокарда. Митът за холестерола доведе до факта, че за враг на здравето на сърцето е обявена една извънредно полезна за организма храна – животинската мазнина. Днес дори децата знаят, че няма отрова – има доза.

За да работи добре човешкия организъм има нужда от здравословно хранене, което не изключва източници на животински мазнини.

Това, разбира се, съвсем не означава, че трябва да изяждаме по един килограм пържени мръвки или неограничени количества яйца със сланина. Истината е, че трябва да се храним често и по малко, без фатални залитания и крайни ограничения.

Източник: The Great Cholesterol Myth: Why Lowering Your Cholesterol Won’t Prevent Heart Disease by Jonny Bowden

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *