ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Коцев: Спазвайте тези 7 принципа на здравословно хранене

Здравословно хранене – оптимално хранене или рационално хранене – отнася се за здравите хора. Лечебно хранене за болните хора. Изисквания към здравословното хранене – да отговаря на енергийното равновесие; балансираност в храненето; научно обоснован ритъм на онова, което приемаме като храна; диференцирано по възраст; диференцирано по пол; прием на добре подбрани качествени продукти; начинът на приготвяне на храната трябва да доставя кулинарно удоволствие и в същото време да бъде здравословно.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“ гостува проф. Искрен Коцев. Проф. Коцев се ангажира да даде полезни съвети за здравословно хранене, които са важни в навечерието на празниците.

здравословно хранене
Д-р Иванов поставя въпроса за здравословното хранене

Здравословно хранене, оптимално хранене, рационално хранене – зад тези термини се крие знание по какъв начин, с каква храна и в какви количества трябва да се храним, за да бъдем здрави. Тези термини се отнасят само за здравите хора. Болните спазват различни хранителни режими, диети и други ограничения, затова тяхното хранене е лечебно хранене, обяснява проф. Коцев. Например пациентите, които са изкарали хепатит не трябва да се хранят с тежки и мазни храни, но трябва да ядат телешки дроб, за да възстановят боледуващия техен черен дроб.

Изисквания към здравословното хранене:

1 – Трябва да отговаря на енергийното равновесие – ако дневно изразходваме 2 000 калории, то 2 000 калории трябва да приемаме чрез храната.

здравословното хранене
Проф. Коцев дава 7 полезни принципа за  здравословно хранене

2 – Балансираност в храненето – основните групи храни са белтъци, мазнини и въглехидрати.  Правилното съотношение е 1:1:4. Въглехидрати се основният енергетичен източник, а белтъците са основният градивен материал на нашите тъкани и органи.

3 – Научно обоснован ритъм на онова, което приемаме като храна – правилен хранителен режим: колко пъти дневно да се приема храна; кога е първото хранене; през колко часа ще се приемат останалите количества храна. Стомахът се изпразва в интервал от 3 до 5 часа, следователно през такова време трябва да се приема и храната. Възрастните хора нормално трябва да се хранят между 3 и 4 пъти, а може и повече.

4 – Здравословното хранене е диференцирано по възраст – има разлика в храненето, когато човек е на 20 и когато стане на 60 години. След 25-ата година метаболизмът започва да се забавя с по 1% на година, коментира проф. Коцев. Това означава, че с напредване на възрастта трябва да се намалява приемът на калориите.

здравословното хранене
Проф. Коцев и д-р Иванов в студиото на ТВ „Черно море“

5 – Здравословното хранене се диференцира по пол – мъжете по принцип вършат по-тежък физически труд, затова на тях им е необходима по-калорична храна, за разлика от жените. Храната на жените трябва да бъде по-богата на калций, особено преди и по време на бременност и след раждане, защото плодът изтегля и изчерпва калция от тялото на своята майка, а след раждането това става чрез кърмата.

6 – Прием на добре подбрани качествени продукти – по този начин се набавят в организма още витамини и необходимите микроелементи – желязо, калций, магнезий, сяра, фосфор, калий и други. Витамините са добре познати на всички, но чрез тези продукти трябва да се набави и необходимото количество вода – краставици, дини и други. Да не забравяме и фибрите – това са влакнините, които са необходими, понеже пречистват организма от натрупаната шлака – фибрите се съдържат в зрелия фасул, в лещата, в пълнозърнестия хляб, различните видове семена, в зелето. Подпомагат перисталтиката на стомашно чревния тракт.

7 – Начинът на приготвяне на храната трябва да доставя кулинарно удоволствие и в същото време да бъде здравословно – да се откажем от пържената храна и да наблегнем на задушени на пара храни, печени във фурната, като най-полезни са суровите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *