Как се лекува глосодинията?

Съществува u такава диагно­за – глосодиния, което означава отражение на заболяване на вътрешен орган, особено на сто­машно-чревния тракт. Заболява­нето се изразява в нарушаване на слюноотделянето и изменение на вкусовите усещания. Интересно­то е, че причини за това могат да бъдат функционалните неврози и скритите депресии. Болните се оплакват от парене, бодежи, смъдене, изтръпване и силна болка, без точна локализация. Понякога болката се разпростра­нява в небцето и в други части на устата. По време на хранене болката изчезва и се появява отново нощем. Лечението е като при глосалгита, но е необходимо да се лекува заболяването на стомашночревния тракт.

ИЗПИТАНИ НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Добри резултати дава билко­лечението. Използват се корени от аир, мента, коприва, евкалипт, лайка, хвощ и други билки, които оказват противовъзпалително и антимикробно действие.

Шепа от тези билки се сва­ряват и настойките се пият по 21 дни поотделно, със 7 дни прекъсва­не. Пият се по 2 – 3 глътки преди хранене. Лечението на травмите е не по-малко от 2 – 3 месеца, а в някои случаи – и цял живот.

Сутрин, обед и вечер 10 ми­нути преди ядене болният да жабури устата си в продължение на 10 минути с една глътка чист маслинен зехтин приготвен така: на половин литър зехтин се приба­вят 6 супени лъжици цвят от жълт кантарион и на водна баня се вари един час, оставя се да кисне 1 -2 дни и се прецежда чрез изстискване. След жабуренето използваният зехтин се изплюва и веднага след това се изпива една супена лъжица от същата настойка.

• Двадесет минути след взема­не на зехтина се изпива една чашка от 75 грама отвара от ленено семе и листа от смрадлика – по една супена лъжица от двете и анасон. Една пълна чаена лъжичка се за­парва с 600 грама вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине се прецежда. Ако болният има удебелен език с оток или кора по него сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да жабури ус­тата си с топла смес от 250 грама чист пчелен мед, добре разбъркан с 300 грама чиста сливова домашна ракия – бърка се на тих огън, без да завира. Веднага след това се изпива и една глътка от същата смес.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *