Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Маринов: Приемът на антибиотици трябва да става под строг лекарски контрол

Антибиотици – същност. Необходимост от прием на антибиотици. Предозиране и прекомерна употреба с антибиотици. Неправилното, масово и безконтролно предписване на антибиотици крие сериозни рискове за здравето. Странични ефекти вследствие прекомерна употреба на антибиотици – алергични реакции, токсични ефекти. Европейски ден на антибиотиците.

В поредицата на mu-vi.tv гостува доц. д-р Петко Маринов от МУ – Варна, според когото прекомерната употреба на антибиотици и неправилното им предписание е проблем на здравеопазването в цяла Европа. Антибиотици се използват само при лечение на антибактериални инфекции. Настинка и грип не се лекуват с антибиотици, макар че през последните години дори лекари с опит ги изписват на пациентите си.

антибиотици
Доц. д-р Маринов обяснява какви тежките поражения следствие неправилна или прекомерна употреба на антибиотици

Когато антибиотиците бъдат предписвани при точна необходимост и в нужните дози, те са полезни и благоприятстват оздравяването на болните. За съжаление днес все повече лекари изписват антибиотици и в случаи, за които те не са необходими. Това безразсъдно и може да доведе до обратния ефект – вместо пациентите да оздравеят, здравето им се влошава, като могат да се получат и необратими поражения в някои органи и системи.

Когато антибиотиците са били изписани в неправилно количество, дозата е решаваща за влошаване здравето на пациентите.

Всички групи антибиотици са съпътствани от възможни алергични реакции. Алергичните реакции варират от леки форми (зачервяване, сърбеж, обрив) до  много по-тежки последствия като анафилаксиянарушения в областта на сърдечно-съдовата система, на дихателната система, на гастроинтестиналния тракт. Тези прояви застрашават дори живота на пациента.

Различните антибиотици влияят негативно както върху отделни органи, така и върху цели системи. Те предизвикват токсични ефекти. Увреждане на стомаха, на панкреаса, на черния дроб, на жлъчката и на мускулите. Причиняват отлагания в костите, в ставите и в зъбите.

Самолечението с антибиотици крие огромни рискове за здравето на пациентите. Най-често някой е научил от свои близки или приятели как са били лекувани с антибиотици и той копира това лечение. Друг чул или видял реклама по някоя медия или прочел нещо във форумите и също предприел самолечение. Подобно поведение може да се окаже животозастрашаващо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *