Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бебешките пелени за еднократна употреба съдържат канцерогени, предупреждават френски експерти

Бебешките пелени Памперс са едни от най-популярните в света – ползват се едва ли не от всяка майка

бебешките пелени

Бебешките пелени Памперс са лидер на пазара не само във Франция, но и по целия свят. Неотдавна експертите от ASEF са открили в тях следи от канцерогени, пише www.thelocal.fr .

Установено е, че в пелените се съдържат токсични съединения, свързани с няколко вида рак, включително рак на кожата, пикочния мехур, черния дроб и рак на стомаха.

Тези съединения се откриват в състава на вещества, предназначени за защита на чувствителна кожа и за предотвратяване на дразненето. Например, опасните съединения се оказа, че се съдържат във вазелина – популярна хидратираща съставка на много козметични продукти, включително и на памперсите. В зависимост от начина, по който се обработва вазелина, той може да получи токсични съединения, известни като полициклични ароматни въглеводороди.

Ето какво пише сайта alternet.org:

pampers

Когато родителите слагат поредния памперс на своето бебе , колко от тях са наясно с рисковете, които този продукт крие? Рак, астма, хормонални нарушения и др. В памперсите има диоксини, натриев полиакрилат, оцветители, аромати и фталати. Това са само някои от съставките, които изследователите са открили в бебешките пелени, включително в марките Huggies и Pampers, използвани от милиони родители. През последните години дори стана ясно, че багрилата, които се използват, за да са факт веселите картинки на памперсите, причиняват обриви. За щастие, има много по-здравословни алтернативи от памперсите. Всеки родител, който се чувства притеснен, може да заложи на памучните пелени за многократна употреба.

bebe

Още през 1999 година е направено проучване, от което става ясно следното: някои видове пелени за еднократна употреба излъчват смеси от химични вещества, които са токсични за дихателните пътища. Пелените за еднократна употреба трябва да се разглеждат като един от факторите, които могат да предизвикат или обострят астматичните състояния.

Председателят на ASEF Людивин Ферер коментира случая пред вестник Le Parisien така

Канцерогенните вещества са в контакт с най-деликатните части на детето в продължение на почти 24 часа. Токсичните съединения са в ниска концентрация, по-малка от 0,2 милиграма на килограм, което е разрешено в ЕС. Но това все още не е в норма от етична гледна точка.

Ферер подозира, че може да има дългосрочни рискове за децата, които повече от необходимото носят пелени. Той добави, че ако ефектите са незабавни „производителите ще са променили техните производствени методи отдавна„.

Макар случая с канцерогенните пелени да се коментира вече няколко години, производителите и до ден-днешен отказват коментар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *