Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Ненков: Веднъж годишно да се прави профилактика на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза – същност, функции, хормони, които отделя. Заболявания на щитовидната жлеза. Доброкачествени и злокачествени образувания. Възловидна струна, аденом на щитовидната жлеза, дифузни заболявания. Профилактика на щитовидната жлеза – веднъж годишно чрез изследване на хормоните и ехография. Лечение – оперативно и неоперативно. Нови методи за операции на щитовидната жлеза.

щитовидната жлеза
Д-р Иванов поставя на дневен ред проблемите на щитовидната жлеза

В предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ гостува доц. Румен Ненков – гръден хирург, началник на Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

Щитовидната жлеза е най-големият ендокринен орган с вътрешна секреция. Нейното тегло е около 25-30 грама. Разположена е пред трахеята. Независимо, че е толкова малка, щитовидната жлеза оказва влияние върху тялото от раждането на човека до неговата смърт. Тя е значима за израстването и оформянето на органите. Влияе върху психо-емоционалното състояние на организма. Влияе върху сърдечно-съдовата система, нервната, храносмилателната, дихателната система. Щитовидната жлеза произвежда 3 хормона. Това са трийодтиронин, тироксин  и калцитонин.

Друга важна функция на щитовидната жлеза е контрол върху въглехидратната обмяна, обмяната на веществата. Щитовидната жлеза е един от най-богато кръвоснабдените органи, коментира доц. Ненков. Причината се крие в нейната натоварена работа – във всеки един момент трябва да отговори на нуждите на организма. Такива са физически натоварвания, психоемоционални натоварвания, стрес. Тогава тя изразходва много по-голямо количество хормони.

щитовидната жлеза
Доц. Ненков говори за щитовидната жлеза

В щитовидната жлеза се образуват възли. Често пъти те са латентни (дремещи). В определен момент се активират и нарастват изключително много, коментира доц. Ненков. Понякога се образуват 3, 4, 5 или 6 възела и е изключително трудно да се определи дали всичките са доброкачествени. Не е задължително най-големият по размер възел да е най-опасният. Това може да бъде най-малкият, който след време да причини неподозирана опасност за целия организъм.

Дифузни заболявания на щитовидната жлеза – базедова болест, начална фаза на Хашимото. Доц. Ненков съветва веднъж годишно да се прави профилактика на щитовидната жлеза чрез изследване на хормоните. Друго изследване, което може да бъде назначено е ехография.

щитовидната жлеза
В студиото на ТВ „Черно море“

Ако при операция се наложи премахване на единия дял на щитовидната жлеза, задължително трябва да се назначи хормонозаместваща терапия. Тази терапия подпомага нормалното функциониране на останалата част от щитовидната жлеза. В противен случай здравият дял ще заболее и ще се наложи да бъде опериран.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Доц. Ненков: Веднъж годишно да се прави профилактика на щитовидната жлеза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *