Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Японски деликатес или бомба със закъснител? Цялата истина за сушито

Сушито е японско ястие, чиято популярност в Европа го прави предпочитан деликатес и удоволствие за почти всяко небце

сушито

Сушито здраво се вкоренени в нашето меню. Много хора днес предпочитат да си поръчат суши, вместо някое традиционно родно предястие. Но повечето от феновете на красиво навитите рибни ролки дори не подозират каква опасност крие екзотичното суши.

Една от основните съставки на сушито е сурова риба. Според вас, дали суровата риба би могла да бъде източник на опасни за хората паразити? Колкото и малко вероятно да изглежда, отговорът е „Да!“. Феновете на японската кухня се излагат на голям риск от заразяване с описторхоза и дифилоботриоза.

chervei

Според статия, публикувана в Дейли мейл, сушито е причинило 19% от хранителните разстройства във Великобритания през тази година. В България подобна статистика не се води, но не бива да си мислим, че сме изолиран случай. Още повече като се има предвид, че тук контрола на храните е по-скоро задоволителен, отколкото добър.

Описторхозите са чревни паразити с размер от 7 до 12 mm, които се развиват в червата, жлъчните пътища, черния дроб и панкреаса. Дифилоботриозата или накратко казано – тения, живее в тънките черва до 20 години и може да достигне до 15 метра в дължина! Тези паразити се откриват предимно в рибата, като е много вероятно приемници да бъдат и речните риби.

riba

Също така, има много болести, които се причиняват от морски паразити. Например, от ларвите анизакидози се раждат червеите нематоди и анкилостоми. Тези червеи влияят на почти всички видове морски риби – треска, херинга, сьомга, калмари, октоподи, скариди и други ракообразни и мекотели.

Заразяването с тези паразити предизвика остри болки в корема, насърчаване на язва и остра форма с перфорация и некроза на стената на стомаха и червата.

sushi

В кои случаи сушито е безопасно?

Напълно безопасни са рибите, които са съхранени и приготвени при много високи и много ниски температури.

1. Замразяване в продължение на 7 часа при минус 40 ° С или 14 часа при минус 35 ° С, 32 часа при минус 28 ° С. В конвенционалните фризери паразитите умират и не винаги са в състояние да живеят там в продължение на няколко месеца.

2. Осоляване във физиологичен разтвор при плътност от 1,2 г / л при 2-4 ° С в продължение на 14 дни.

3. Варене в продължение на най-малко 20 минути след завиране.

4. Пържене под затворен капак в продължение на най-малко 20 минути (10 минути от всяка страна).

Тези правила се спазват строго в Япония – рибата винаги е замразена преди готвене. У нас технологията на сушито е леко модифицирана и не винаги всичко е така, както е редно да бъде.

Добре е да се информирате  дали рибата е била предварително обработена, преди да се превърне в суши.

ribi

В никакъв случай не може да:

1. Ядете сурова или леко солена риба, миди и други морски дарове, които не са били предварително замразени.

2. Да консумирате недобре сготвени или пържени риби.

Ако не искате цял живот да страдате от разбито здраве, бъдете информирани! Интересувайте се дали рибата е била предварително замразена, преди да се превърне във вкусно суши.

Източник: www.reedbox.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *