Закъснява ми с 10 дни, но не съм бременна! Какво да правя?

Когато цикълът закъснява, това може да бъде повод за притеснение, по-скоро, отколкото за радост, особено ако бременността не е желана

закъснява

Случаите, в които месечния цикъл закъснява, могат да бъдат коментирани само от специалист. Особено, когато закъсненията са през неголям период от време.

Ако една жена се опитва да зачене, закъснението на месечния цикъл е повод за радост и щастие. Но в същото време това може да бъде и бедствие.

От една страна имаме спазми, болки, промени в настроението и като цяло непрекъснат дискомфорт, но от друга – може и да е облекчение: „Е, аз не съм бременна!“

Понякога се случва месечния цикъл да закъснее. И въпреки това да няма бременност. Не изпадайте в паника! Lekuva.net подбра за вас 7 възможни причини за закъснението.

1. Стрес

Силният стрес може да бъде причина за много заболявания. Промяна на работното място или преместване, пътуване до друга държава, загуба на любим човек – всичко това може да доведе до сериозни смущения в организма. В това число и до промяна на месечния цикъл. Стресът действително причинява срив на нервната система.

Има случаи, при които липсата на менструация заради стресиращи събития може да продължи и няколко години!

2. Интензивни упражнения

Интензивните упражнения могат да доведат не само до значително намаляване продължителността на менструацията, но дори до пълното ѝ спиране.

3. Настинки и грип

Всяка промяна в състоянието на организма води до нарушение на дейностите в много от неговите системи. Вашето тяло изразходва много енергия, за да се бори с инфекцията. Това може да доведе до някои „дребни“ проблеми, като закъснението на месечния цикъл .

4. Диета

Искате да отслабнете бързо за важно събитие, и за целта спазвате супер-бърза диета? Очаквайте нарушения на хормоналния фон. Рязкото отслабване не води до нищо добро! Старайте се да се храните балансирано и да спортувате редовно, за да не причинявате стрес на организма.

5. Противозачатъчни хапчета и други лекарства

Оралните контрацептиви значително регулират нивото на разпределение на половите хормони. Дори и лекарите понякога ги предписват за нормализиране на цикъла. Ако, обаче, въпреки приема на противозачатъчни, не настъпва регулиране на месечния цикъл, то тогава тези таблетки не са за вас.

6.Дисбаланс на половите хормони

Когато тялото произвежда мъжки хормони в големи количества, може да има киста на яйчниците, липса на овулация и забавяне в идването на менструацията.

7. Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза регулира метаболизма и нивото на някои хормони. Хиперактивност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм, може да доведе до забавяне на менструацията. Обикновено, след цикъл на лечение се постига регулиране на нормалния ритъм на цикъла.

Не отлагайте посещението при лекаря, ако има дълги периоди, през които нямате цикъл. Освен това, не пропускайте преглед при специалист и в другия случай – когато има прекалено силно кръвотечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *