ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето защо морковите са задължителна храна за диабетиците и онкоболните!

В морковите присъства уникално вещество, което намалява развитието на раковите клетки

Присъствието на моркови в хранителния режим на всеки човек е задължително, дори и в диетичните блюда, защото тези зеленчуци са истинска съкровищница с витамини. Те наистина притежават чудодейни свойства, които ги превръщат в любима храна вече хилядолетия наред.

Според някои легенди, за пръв път хората са опитали този зеленчук благодарение на конете: един пастир забелязал, че умореното му животно си почива под едно дърво и дъвче нещо. Проявил интерес, взел странния зеленчук, пробвал го и вкусът му го удивил. После потърсил наоколо и други такива растения – открил и споделил с хората от селото. Едва ли има начин да докажем кой кога и как за пръв път е опитал морков, но е сигурно, че той се култивира от хората вече 4 хиляди години – това е най-старият зеленчук сред всички кореноплодни, които консумираме днес.

морковите
Ползите от морковите са огромни

Къде е родината му? В Югозападна Азия, откъдето през XII-XIII в. бил внесен в Европа, а през следващите векове – и в Америка, Австралия и Нова Зеландия. До XVI в. морковите се смятали за ценен деликатес – на кралските трапези имали своето почетно място.

Ценни съставки

Всички сортове моркови съдържат огромно количество целулоза, натурални захари, белтъчини и мазнини. Но най-ценното в морковите е високото съдържание на провитамин А – бета-каротин. Освен тях, в морковите се съдържа цял витаминен набор – от група В, С, Е, К и микроелементи (цинк, мед, фосфор, калций, хром, желязо).

Калоричността на 100 г моркови е много малка и съдържа едва 32-34 ккал. Именно поради това, както и заради богатството от витамини, много диетолози препоръчват този кореноплоден зеленчук да се включва в диетите за отслабване. Важен е и фактът, че в морковите присъства уникално вещество, открито през последните години от учените – фалкаринол, за което се смята, че намалява развитието на раковите клетки, пише „Журнал“.

Работи се по използването на фалкаринола в ново поколение лекарства против рака.

Морковите – с цената на златото

Да, днес наистина ги ценим много заради полезните им качества, но има любопитни легенди за тяхната стойност. Според немски средновековни писания, морковите били любимо лакомство на гномите. Имало поверие, че ако вечерта отнесеш в гората купичка с печени моркови, на сутринта ще намериш кюлче злато – като щедра отплата за вкусната храна.

Полезните свойства на моркова

– Витамин А влияе благоприятно на зрението. Затова разпространеното мнение, че за да виждаме по-добре, е хубаво да хапваме моркови, далеч не е мит, а самата истина.

– Морковите са полезни за хората, които страдат от диабет. Те помагат да се нормализират показателите на захарта в кръвта.

– Консумирането на сурови моркови подпомага понижаването на нивото на холестерол и е ефикасна профилактика за предотвратяване на заболяванията на кръвоносните съдове и сърцето.

– Редовната употреба на моркови в храната понижава риска от развитие на ракови заболявания. При болните от рак този зеленчук помага да се справят със страшната диагноза, като повишава ефикасността на лекарствените препарати.

– Морковите подобряват храносмилането и нормализират обмяната на веществата, помагат да се контролира процесът на усвояване на въглехидратите.

– Оранжевият зеленчук оказва благоприятно въздействие върху клетките на бъбреците и черния дроб, като ги обновява. Сокът от моркови притежава слаб диуретичен ефект, което помага да се изведат от организма натрупаните токсини, в това число – и песъчинките от пикочния мехур.

– Морковите са природен антиоксидант – ефикасно се борят с негативното действие на свободните радикали, като по този начин укрепват имунитета и удължават младостта. Някои японски учени са убедени, че редовната консумация на моркови дава възможност да удължим живота си с няколко години.

– На базата на моркови се създават много козметични средства, които ефикасно предотвратяват преждевременното стареене на кожата, като й придават здрав вид.

– Има специални морковени смеси, които имат антибактериален и заздравяващ ефект. Те се използват при наличие на гнойни рани, язви, изгаряния.

– Морковите се препоръчват по време на бременност (като отлична профилактика срещу анемия).

– Сокът от моркови помага при стоматит и други заболявания на устната кухина. Жабуренето с разреден с вода морковен нектар намалява болезнените усещания при кариес.

– Морковите помагат за възстановяването на менструалния цикъл и за нормализиране на хормоналния фон, оказват благоприятно въздействие на половата система.

– Това е един от зеленчуците, които подпомагат повишаването на потентността на мъжете – помага и за нормализиране на изработването на сперматозоиди, като така подобрява репродуктивната функция.

– Бета-каротинът в морковите помага за изработката на меланин в организма – така през лятото загарът се получава по-бързо и е по-равномерен.

Морковеният сок

Той помага за подобряване на апетита, нормализиране на храносмилането, както и за справяне с преумората и стреса. В състава на морковения сок има много желязо – този компонент укрепва нервната система, затова тази напитка се препоръчва като естествено успокоително средство.

С една чаша морковен сок организмът ни получава добра доза витамин С. И въпреки че количеството е по-малко в сравнение с това от чаша цитрусов сок, е сигурно положителното влияние върху имунитета.

При простудни заболявания се препоръчва приемането на морковен сок с мед в пропорция една лъжичка мед на чаша сок. Тази напитка има противовъзпалително действие, тъй като в нея се съдържа специално вещество – биофлавоноид.

Противопоказания

Добре е да имате предвид, че в някои случаи консумацията на моркови трябва да се ограничи.

– Употребата на моркови в големи количества е недопустима при ентерит и сериозни нарушения в работата на стомашно-чревния тракт. Морковите не се препоръчват при язва на стомаха и обострено състояние при заболявания на храносмилателните органи.

– При излишък на витамин А в организма кожата може да придобие оранжево-жълт оттенък. Затова дозата моркови за денонощие не бива да превишава 250-300 г.

– Тъй като морковът оказва активно действие върху нервната система, то прекомерната употреба може да доведе до сънливост, вялост и главоболие.

– При наличие на алергична реакция на организма не се препоръчва приемането на моркови в какъвто и да било вид.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *