Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Евгений Комаровски: Самолечението при кашлица ще ви разболее още повече!

Рекламите по телевизията не лекуват кашлица!

кашлица
Д-р Евгений Комаровски: Самолечението при кашлица ще ви разболее още повече!

Кашлица не се лекува с прахчета и сиропи от телевизионните реклами!

Много често, когато става въпрос за лечение на обикновена настинка, предпочитаме самолечението. Вместо в поликлиниката, отиваме в аптеката. От там купуваме няколко прахчета, сиропи за кашлица и капки за нос. От онези, които сме видели в рекламите по телевизията.

Д-р Евгений Комаровски, известен руски педиатър, предупреждава, че рекламираните средства не винаги са това, от което имаме нужда. Самолечението е опасно, особено когато става въпрос за здравето на децата.

Ето какво казва лекарят: В рамките на един час гледах телевизия. В рамките на този един час видях 8 реклами на лекарства, които, според производителя, трябва незабавно да се вземат, когато сме болни от настинка, грип или се оплакваме от кашлица. Нямах нерви да да гледам, нито да слушам повече това безумие!

kashlitsa-dete

Защо, според д-р Евгений Комаровски, сиропите за кашлица не работят?

1. Повечето от обявените сиропи за кашлица са муколитици и отхрачващи

По-голямата част от рекламираните лекарства за кашлица са отхрачващи, или т.нар муколитици. Муколитиците втечняват слузта, която се е образувала в белия дроб, и по този начин улесняват изхвърлянето ѝ. Това работи добре за болестта. Но! Дали имате нужда от муколитици може да каже само лекарят, след преглед.

kashlitsa-lekar

2. В 80% от случаите няма нужда от лечение с муколитици

По-голямата част от случаите, когато има хрема, кашлица и фебрилитет, това означава, че има заболяване на горните дихателни пътища. В голяма част от случаите става въпрос за ринит, фарингит или ларингит. Отхрачващите лекарства /муколитиците/ увеличават количеството на храчките! Защо е необходимо да се увеличава количеството слуз в белите дробове, когато имате настинка или възпалено гърло? Защо? Защото така казаха по телевизията?!?

3. Отхрачващите лекарства трябва да бъдат изписани от лекар

Отхрачващите лекарства понякога (по-често рядко) са необходими за някои заболявания на долните дихателни пътища – бронхит или пневмония. Бронхит и пневмония се лекуват от лекари, а не след като сте гледали рекламите по телевизията.

4. Те не намаляват, а увеличават кашлицата.

Отхрачващите лекарства не намаляват, а се увеличават кашлицата, защото активират отхрачването на храчките. Но при дефицит на телесни течности и/или при сух въздух муколитиците не могат да упражняват своята функция. Те увеличават кашлицата и не носят облекчение.

В същото време, ако пиете много, а в стаята има чист, хладен и влажен въздух, вие не се нуждаете от отхрачващи лекарства. Отхрачването е лесно и естествено при такива обстоятелства. Не е изненадващо, но този контекст една фраза от един медицински учебник, е особено вярна „ефективността на отхрачването в сравнение с обилното пиене не е доказана.“

kashlitsa-sirop

5. Муколитиците, взети като самолечение, могат да предизвикат усложнения при малки деца

Кашлицата при децата е съвсем различна. Механизмът на кашляне е различен. Децата нито имат този обем на белия дроб, който имат възрастните, нито тази сила.

След прием на муколитици децата не са в състояние да се справят с увеличения обем на храчките. Той се натрупва в долните дихателни пътища, и това е основната причина за обструктивен бронхит и пневмония. Дайте на бебето сироп от аптеката, който сте купили на свой риск и го сложете да спи в топло и сухо помещение (90% от хората живеят в такива помещения) – това е най-лесният начин да се стигне до усложнения. И ако към усложненото състояние има запушен нос и повишена телесна температура – това увеличава шансовете обикновената хрема, която минава за седмица, да се превърне в пневмония, която се лекува повече от месец.

Не е чудно, че в много страни муколитиците не се препоръчват за деца през първите 5 години от живота, и са забранени за бебета до 2 години. Но ние имаме късмет! При нас всичко е наред – вечерта гледаме телевизия, а на сутринта сме в аптеката.

6. Още веднъж, за тези, които все още не са осъзнали, че телевизорът не трябва да замества мозъка

Това правило работи и в политиката, и при кашлица. Не купувайте отхрачващи без преки указания от лекар!

Как да се облекчи кашлицата? Съветите на д-р Евгений Комаровски

– Облечете детето леко, но топло. За предпочитане са дрехите от естествени материи.

– Нека въздухът в стаята е чист и хладен (16-20 ° С) и с относителна влажност – 40-70%.

– Следете дишането през носа. при затруднение ползвайте обикновен физиологичен разтвор!

– Да се пият много топли течности.

– Намерете лекар, който ще постави точна диагноза.

ИЗКЛЮЧЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРА!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *