Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на специалистите след прекаран инсулт

Здравейте! След инсулта е полезна гиммастика. Това го знаем всички, казват го и специа-листите. Само не разбирам кога може човек да започне с упражненията, след като той просто лежи и понякога дори не може ръката си да помръдне?

Иван Петров, София

Още на третия ден след заболяването лекарят назначава т.нар. пасивна гимнастика. Това е вид лечебна физкултура, обикновено се прилага 3-4 пъти на ден. През това време близките на болния трябва да наблюдават и се обучават как правилно се изпълняват пасивните движения.

При исхемичен инсулт още в края на първата седмица можете да пристъпите към актив¬на гимнастика. Тя се изпълнява от самия болен, разработвайки ръцете и краката. Активните упражнения се съпровождат с дихателна гимнастика и движения на здравите крайници. Лечебната гимнастика се извършва постоянно, като натоварванията постепенно се увеличават. Важно е да знаете, че на болния със спазми в мускулите са забранени упражнения, които могат да засилят тези спазми. Хората често го пра¬вят, а това не е редно,например да се стиска гумена топчица.

В ранния и възстановителния период, започвайки от края на третата седмица, а понякога и по-рано, се разрешава и физиотерапия. Не се забранява и иглорефлексотерапията, както и психотерапията през този период.

Ефикасен метод за възстановяване на движенията и профилактика на редицата усложнения е масажът. Първите масажи не трябва да бъдат по-дълги от 5 до 7 минути, след това ги увеличете до 20-30 минути. Курсът на лечение е 20-30 процедури, правят се всекидневно. След това се прекъсва за месец-два и лечението с масаж може да се повтори.

Редувайте масажите с мокри разтривания. Първо си пригответе настойка, която ще из¬ползвате при разтривките: смесете по 40 г прах от дафинови листа и маточина, залейте със 100 г лавандулово масло, 100 г олио и 50 г масло от бяла ела. Оставете на тъмно място за 10 дни. С тази настойка разтривайте и масажирайте вечер гръбначния стълб и крайниците на болния. След това го увивайте в топла завивка, а на сутринта го разтривайте със слаб оцетен разтвор. Курсът на лечение е не по-малко от 20 сеанса.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Съветите на специалистите след прекаран инсулт

  1. Още на третия ден... каза:

    Още на третия ден докторите побързаха да се отърват от баща ми и го пратиха да го гледа майка ми вкъщи. Никой нищо не спомена въпреки питанията на майка ми за гимнастика, предлагахме пари за да идва някой рехабилитатор вкъщи, ама то и в болницата нямало такива. Ямбол – такъв е живота….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *