Профилактични прегледи за рак трябва да се правят веднъж в годината от всички над 35 години

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА РАК НА ПРОСТАТАТА

Ракът на простатата е един от най-често срещаните тумори при мъжете на възраст над 45 години. Профилактиката за този вид рак се състои от няколко опростени процедури, които трябва да се провеждат на всеки 2 години за всички мъже след 45 години:

Трансректален ултразвук (през стената на дебелото черво) и две клинични изследвания на туморните маркери за рак на простатата. Изследването на нивата на туморните маркери е много информативен анализ, но за да се гарантира точността му, важно е да се спазват определени правила.

Изследването се прави на празен стомах, изключва наличието на каквото и да е било раздразнение на простатата. Изследването се провежда не по-рано от една седмица след масаж на простатата биопсия, трансректален ултразвук, цитоскопия, колоноскопия.

Ако боледувате от аденом на простатата или простатит (прекан-церозни заболявания на простатата), не забравяйте да си правите профилактични изследвания поне веднъж годишно.

РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Ракът на дебелото черво заема второ място по честота на заболяемост и първо място по брой на смъртните случаи, както сред мъжете, така и при жените. Най-ефикасният метод за ранна диагностика на рака на дебелото черво е колоноскопията. Това е пълен Визуален преглед на стените на дебелото черво с помощта на специална сонда.

По време на процедурата, може да се оцени не само състоянието на лигавицата, но и ако е необходимо, по време на самото изследване може да се вземат фрагменти от тъканта за подробен лабораторен анализ. При откриване на малки полипи, хирургът може да ги премахне веднага. Такова изследване трябва да се провежда на всеки пет години от всички, които са навършили 50 години. Ако съществува семеен риск, т.е. имате роднини, които страдат от рак на дебелото черво, трябва да започнете да се изследвате много по-рано – след 40 години. И да следите за състоянието на червата си. Често ракът на дебелото черво се проявява под формата на кървене или промени във функцията на червата (за¬пек, диария). Затова, когато откриете в изпражненията следи от ярка кръв, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да си направите изследване за наличие на вътрешни кръвоизливи.

РАК НА КОЖАТА

Меланомът е едно от най-опасните заболявания на кожата. И сега, 6 ерата на солариумите и стремежа към правенето на тен, Важно е да се помни това и периодично да се правят изследвания на кожата. Наскоро кожните клиники обявиха ден на меланома – проведоха се безплатни изследвания на кожата за всички желаещи. Лекарите бяха шокирани от броя на хората с открит меланом.

Изводът – елементарните визуални прегледи от дерматолог може да доведат до откриване на болестта. Всеки от нас трябва да се отнася внимателно към състоянието на кожата си: промяна на цвета и структурата на старите бенки или пигментни петна, поява на уплътнения, образуване на незарастващи язви – това е основателен повод да се консултирате незабавно с лекар.

Трябва да си направите задължително изследвания, ако бенката е променила цвета си!

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Профилактични прегледи за рак трябва да се правят веднъж в годината от всички над 35 години

  1. Pingback: Д-р Емилия Павлова: Ракът на кожата вече се лекува напълно! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *