Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува склеродермията?

Склеродермията спада към кожните за­болявания, но за разлика от другите при тази болест се засяга и ув­режда съединителната тъкан. Измененията настъпват в подкож­ната съединителна тъкан. Смята се, че тя има наследствен характер, т.е. гене­тичните причини плюс факторите от външна­та среда предизвикват заболяването. Но то може да се развие и под действието на вируси, като цитомегаловирусът например. Има още една теория – че склеродермията е автоимунно заболяване, а също че е свързано с ендокринните наруше­ния в организма. Сами разбирате, че учените все още не могат да отговорят на въпроса какви са причините за възникване и развитие на тази доста сериозна болест.

Болестта може да бъде провокирана от:

  • травми,
  • преохлаждане,
  • ултравиолетово облъчване,
  • вибрация;
  • арсеник, въглен прах, орга­нични разтворители и някои лекарства;
  • поставяне на ваксини и провеждане на имунотера­пия.

Под въздействието на тези външни влияния все­ки един стрес, свързан с интензивно въздействие върху организма, може да отключи процеса на болестта.

Проявите на склеро­дермията са различни, зависят от характера на развитие на заболя­ването. Различават се два вида:

СИСТЕМНА СКЛЕРОДЕРМИЯ – При нея се засяга не само кожата, но се увреждат и вътрешните органи, Сис­темната склеродермия води до образуване на кисти в бе­лите дробове; до нарушаване работата на хранопровода и стомаха; до бъбречни болести; до развитие на катаракта; полиартрит; мускулна сла­бост;

ОГНИЩНА СКЛЕРОДЕРМИЯ – Тя засяга само кожата u пре­минава през три стадия на развитие: първо по тялото се появяват отекли обриви с лилав цвят, след това те се уплътняват и стават бели. И според това как се разнася по кожата, тя заприличва на тънка хартия. Съществува и т.нар. линейна склеродермия. При нея по челото се появя­ват увреждания, напомнящи срастване. Нарича се още болестта на белите петна, които възникват по половите органи на жените, по шията, по гърдите.

ЗАПОМНЕТЕ СИМПТОМИТЕ

Системната склеро­дермия има много симп­томи, защото уврежда кожата, кръвоносните съдове, ставите и въ­трешните органи – вече споменахме за тази осо­беност. Към най-ярките признаци спадат:

Синдромът на Рейно или спазми на кръвонос­ните съдове в долните крайници. Първо пръсти­те побледняват, а след това стават лилави, ко­ето е свързано с наруша­ване на кръвотока. След като той се възстанови, кожата розовее или се зачервява.

Обикновено пристъ­пите преминават от

студено и, забележе­те, – под действието на стрес.

Уплътненията се обра­зуват първо по пръстите на ръцете, а след това се разпространяват по ця­лото тяло. Едновременно с това около устните се образува червена ивица. Уврежданията по кожата се развиват стадийно, както и при огнищната склеродермия.

Болестта протича с локализирани оцветява­ния по кожата, образу­ване на рани и ръбчета на тяхно място след това.

В ранни етапи се по­явява скованост в ста­вите, по-късно настъпва деформация на пръстите.

Понякога се забелязва и мускулна слабост.

Болестта зася­га стомашно-чревния тракт, което се проя­вява по следния начин: трудно преглъщане, ки­селини, подут корем, болки и диария. Вслед­ствие всичко това бо­лният отслабва, губи тегло.

Задъхване и силна кашлица – това са при­знаци за увреждане на белите дробове при склеродермия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 6 до “Как се лекува склеродермията?

  1. Jivka Koleva каза:

    Vsichki tezi simpotimi gi imam,piq vsqkakvi lekarstva,bilki i nishto ne pomaga,kam kakvo da pristapa za da moga pone da oblekcha tezi maki,ako ne uspeq da gi izlekuvam?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *