ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Едрев: Битува твърдението, че двете сливици предпазват белите дробове

Сливици – същност, местоположение, функции и значение за организма. Трета сливица – възпаление, лечение, премахване. Двете сливици – местоположение, същност, необходимост от премахване. Възпалени сливици и симптоми за тяхното възпаление. Усложнения, причинени от възпалените сливици.

Проф. Едрев е специалист УНГ и гостува в предаването на ТВ Европа „Още за здравето“. Той обяснява кога е необходимо да бъде премахната третата сливица, както и останалите две сливици.

сливици
Проф. Едрев обяснява кога е редно да се оперират сливици

Третата сливица се поддава на лечение, ако бъде предприето лечение навреме с противоалергични препарати. Но е необходимо да бъде лекувана 3 или 4 месеца. В рамките на 20 дни, например, нищо не може да се случи. След продължително лечение е възможно третата сливица да се прибере.

Другите две сливици не се поддават на подобно лечение. Те се възпаляват при вирусни и бактериални инфекции. При тях се налага операция. Особено ако детето е застрашено от ревматизъм, сърдечен порок. Това става, когато в сливиците се изолира бета хемолитичен стрептокок.

Все още битува едно твърдение, че сливиците предпазват белите дробове. Двете сливици се намират точно на пътя на храната. Не са разположени на пътя на дишането. На пътя на дишането се намира само третата сливица. Ако възпалената и подута трета сливица не успее да са прибере с помощта на медикаменти, трябва да бъде извадена. Тя пречи на нормалното дишане. Останалите две сливици са опасни за дишането, само ако са прекалено големи. Когато детето легне по гръб, те падат назад и запушват пътя на дишането.

Оториноларинголозите приемат, че двете сливици трябва да бъдат извадени, когато детето е прекарало 6-7 ангини в рамките на 1 година. Ако пациент получи веднъж абцес около сливиците и се наложи да бъде срязан от лекар,  там се образуват сраствания и микроабцесчета. Този нов абцес може да причини дори сърдечен порок.

сливици
Операция на сливици

Възпалени сливици и симптоми за тяхното възпаление.

Най-често срещаните симптоми за възпалени сливици са болки в гърлото,  трудно и болезнено преглъщане. Нерядко е възможно болката да се разпространи назад към ухото. Гърлото е зачервено. Сливиците са покрити с бели налепи по цялата повърхност. Състоянието протича с  фебрилитет. Температурата е повишена. Пациентът има главоболие. Губи гласа си и има подути лимфни възли, които имат придружаваща симптоматика.

Ако причината за възпалените сливици е вирусна инфекция, тогава заболяването протича с много по-леки симптоми. Те наподобяват симптомите на простудно заболяване. Вирусът коксаки предизвиква появата на образувания по сливиците. Тези израстъци могат да се разкъсат и от тях изтича течност. Пациентът има усещането за кървене в устната кухина. Стрептококовата инфекция е придружена от висока температура. Заради образуването на гной по сливиците, страдащият има лош дъх и непоносими болки в гърлото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *