ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СОТАГАМА / SOTAGAMMA

Съдържа соталол хидрохлорид, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, високо диспергиран силициев диоксид

Предназначение

sotagamma-160Антиаритмичните таблетки СОТАГАМА се препоръчват при различен тип тахикардии, при пристъпи на предсърдно мъждене или като профилактично средство срещу проява на предсърдно мъждене и рецидиви на състоянието.

Как се приема

Таблетките СОТАГАМА се поглъщат цели, с малко вода, извън времето за хранене. Дневната доза и продължителността на приема се определят от лекар, който се съобразява с характера на здравословния проблем и състоянието на пациента.

При тахикардии най-често се препоръчва дневен прием на две таблетки от 160 мг дневно.

Ако пациентът страда от предсърдно мъждене, препоръчителната доза е три пъти дневно по 80 мг. При тежки случаи и тук се прилага схемата 2х160 мг. Корекцията на дневната доза се прави едва след като са минали поне 2-3 дни от прилагането на базовата доза.

При неволно или умишлено предозиране направете консултация с медицинско лице. Не са изключени интоксикации, чиито симптоми могат да бъдат умора, гърчове, брадикардия, хипотонии, промени в сърдечния ритъм.

Ако медикаментът е бил приеман редовно продължително време, спирането му трябва да стане постепенно и при спазването на определен от лекуващия ред.

Случайно пропуснат прием не се компенсира с двойна доза при следващото вземане на медикамента.

Възможни странични ефекти

Лечението със СОТАГАМА може да стане причина за лесна умора, виене на свят, главоболие, харюцинации, променена чувствителност и усещане за студени крайници.

Сред оплакванията се споменава за проблеми на храносмилателния тракт, гадене, повръщане и разстройство, кожни реакции, алопеция, задух при пациенти с проблеми на дихателния апарат.

Други ефекти са мускулните крампи, депресии, нарушаване на потентността, засилване на периферното кръвоснабдяване.
Освен това може да се стигне до засилване на периферното кръвоснабдяване, до депресивни настроения, мускулни крампи съответно мускулна слабост и до нарушаване на потентността.

В по-редки случаи има понижаване на артериалното налягане, влошаване на сърдечната недостатъчност, брадикардия и синкоп, засилени прояви на ангина пекторис. Състоянието е рисково, възможно е спиране на сърцето. Не са изключени и смущения от типа на намалена функция на слюнчните жлези, конюнктивит и зрителни проблеми, отслабено отделяне на сълзи.

Прилагането на медикамента изисква периодичен контрол на кръвната захар и липидния обмен.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СОТАГАМА не се прилага при сърдечна недостатъчност, инфаркт, шокови състояния, синдром на синусовия възел, състояния с по-малко от 50 сърдечни пулсации в минута, намалени стойности на калий в кръвта, хипотония, тежки инфекции и стесняване на дихателните пътища, нарущено снабдяване на периферната кръвоносна система.

Медикаментът не е подходящ при алергия към някоя от съставките.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат този медикамент по изрично лекарско указание. Не се допуска прием на СОТАГАМА в последните 48 до 72 часа преди раждане поради риск от сърдечни смущения у новороденото.

Медикаментът не е предназначен за лечение на деца.

При хора в напреднала възраст има потенциален риск от негативно въздействие върху бъбреците.

Взаимодействие с други медикаменти

СОТАГАМА влиза в лекарствени взаимодействия, чиито последици могат да упражнят негативен ефект върху здравето на пациента. Да се внимава при ситуации с паралелен прием и да се изключат някои от медикаментите по преценка на лекаря. Риск от различно естество – намаляване или усилване на въздействието, проява на странични ефекти – има при възможното комбиниране на СОТАГАМА с калциеви антагонисти, антиаритмични препарати, нифедипин, норадреналин и МАО-инхибитори, трициклични антидепресанти, инсулин и антидиабетни лекарства, диуретици и др.

______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 20 таблетки по 160 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *