Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Стефанов предлага 3 стъпки при грижата на диабетно стъпало

Диабетно стъпало – причини за неговата поява. Рискове за общото здраве на пациентите. Усложнения. Редовни прегледи при съдов хирург за установяване на диабетно стъпало и диабетна невропатия. Комплекс от грижи при диабетното стъпало. Хигиена на ходилата. Лечение на диабетно стъпало – хибридният метод е иновация, която се прилага успешно и у нас през последните години.

диабетно стъпало
Д-р Стефанов дава препоръки за грижи при диабетно стъпало

Страдащите от диабет на един по-късен етап развиват т.нар. диабетно стъпало, обяснява д-р Стефан Стефанов от Сити Клиник за здравната поредица CredoWeb.bg. Диабетното стъпало засяга периферните нерви и артериите на пациента. С течение на времето се отварят рани на засегнатия крак. Раната може да прерасне в гангрена. В най-тежките случаи може да се наложи ампутация на крайника.

Лошото при диабетиците е, че в един момент изведнъж се появяват раните по краката, защото пациентите нямат усещане за болка. Ходилата на пациентите с диабетна невропатия са безчувствени, затова те не изпитват класическата болка при умора или други проблеми, която усещат здравите пациенти.

Установяване на диабетно стъпало и диабетна невропатия – съдов хирург извършва преглед на кръвоносните съдове с помощта на модерна техника. Такива прегледи трябва да се правят редовно на страдащите от диабет, защото деформацията в съдовете протича с различна скорост при различните пациенти.

Лечение на диабетно стъпало – колкото по-рано бъде установена наличието на диабетно стъпало и диабетна невропатия, толкова по-лесно се провежда и самото лечение. Лечението тогава е свързано и с по-малък разход на финансови средства.  Иновативен е т.нар. хибриден метод за лечение на диабетно стъпало. Той представлява съвкупност от класически хирургически похвати и новите ендоваскуларни методи.

диабетно стъпало
Хирургически интервенции при диабетно стъпало

Грижите за диабетно стъпало включват цял комплекс от мероприятия, които диабетиците трябва да извършват:

1 – Хигиена на ходилата – редовната хигиена на ходилата забавя или не позволява да се развиват инфекции, които могат да доведат до гангрени по ходилата. По този начин пациентът не е застрашен и от ампутация.

2 – Грижа за ноктите на краката – ноктите на краката на пациенти, страдащи от диабет не трябва да бъдат изрязвани с ножица, клещи или с нокторизачка. Те трябва да бъдат обработени с хартиена пила, съветва д-р Стефанов.

3 – Грижа за самите ходила – да не се допуска образуването на мазоли. За целта пациентите трябва да ходят с меки и удобни обувки. В никакъв случай не трябва да се движат боси през лятото, защото могат да наранят краката си, а това е изключително опасно за тяхното състояние. През зимата да обуват топли и дебели обувки.

***********

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *