ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СИАФЕН суспензия / SYAFEN suspension

Съдържа ибупрофен, сорбитол, натриев нишестен гликолат (тип А), ксантанова гума, полисорбат 80, глицерол, лимонена киселина монохидрат, натриев цитрат дихидрат, пропиленгликол, метилпарахидроксибензоат, пропилпарахидроксибензоат, захарин натрий, есенция, вода

Предназначение

siaПероралната суспензия СИАФЕН е лекарствен продукт за деца. Действа противовъзпалително, овладява болки и повишена температура. Активен компонент е нестероидното противовъзпалително ибупрофен. Препоръчва се при простуда и грип, при състояния с повишена температура и слаба до умерена болка – от възпалено гърло, главоболие, ушни възпаления и зъбобол. Овладява симптоматиката при състояния след навяхване или лека травма.

Как се приема

Дневната доза от суспензията се определя индивидуално – в зависимост от здравословния проблем, възрастта и общото състояние на детето. При простуда и грип се изчислява дневна доза от 20 до 30 мг/кг, като общото количество се разпределя за три, в редки случаи за четири приема. При деца на 3-6 месеца приемът е три пъти по 2.5 мл; 6-12 месеца – до 4 пъти по 2.5 мл; 1-3 години – 3х5 мл; 4-6 години – 3х7.5 мл; 7-9 години – 3х10 мл; 10-12 години – 3х15 мл. Паузата между два приема трябва да е не по-малко от 4 часа, най-добре 6-8. Медикаментът не е подходящ за новородени и бебета под тримесечна възраст, както и за кърмачета с тегло под 5 кг.

При повишена след имунизация температура обикновено е достатъчна една доза от 2.5 мл. Приемът може да се повтори след 6 часа, ако това е необходимо. Консултирайте се с лекар, ако и вторият прием не подейства; не давайте трета доза в рамките на 24 часа.

Ако медикаментът не подейства в рамките на 24 часа при деца на 3-6 месеца, потърсете лекарска помощ. Продължителността на приема трябва да се ограничи до три дни и да се търси минималната ефективна доза.

Суспензията се приема по време на хранене, тъй като може да причини стомашен дискомфорт.

Препоръчаните дози не бива да се превишават. Не компенсирайте с двойна доза, ако сте пропуснали редовен прием.

Възможни странични ефекти

Страничните ефекти от приема на СИАФЕН суспензия са присъщи на цялата група нестероидни противовъзпалителни средства. Най-често приемът причинява обриви, уртикарии, сърбеж и зачервяване на кожата, както и подуване на лицето и гърлото, затруднен говор и преглъщане, задушаване. Тъй като това са белези на алергична реакция, приемът следва да се прекрати и да се потърси медицинско съдействие.

Съобщавано е също за поява на кръв в изпражненията, болки в стомаха, смущения в чревния тракт, повръщане на кръв и пр. Възможно е медикаментът да влоши хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и да предизвика кървене.

В по-редки случаи се появяват главоболие, болки в корема, подуване, запек или диария. Специалистите предупреждават за възможни сърдечни смущения – до повишен риск от инфаркт, асептичен менингит, повишена температура с дезориентация, гадене и повръщане, отклонения в кръвните показатели. Медикаментът често е препоръчван и на възрастни и страничните ефекти относно сърдечно-съдовата система са валидни за тази пациентска група.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СИАФЕН не бива да се използва при алергия към ибупрофен или друга съставка на продукта, както и към други нестероидни противовъзпалителни средства.

Не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с кървене – тежки възпаления или язва.

Не е приложим при сърдечна, чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Рискови пациенти са тези с вълчанка, хипертония, при нарушено кръвосъсирване, обезводняване. При възрастни пациенти – прекаралите инсулт и инфаркт, както и такива в напреднала възраст.

Не се препоръчва прием по време на бременност, особено през последните три месеца.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е внимателна преценка за безопасността на съвместяването с други лекарства, ако това се налага. Отнася се за прием на други нестероидни противовъзпалителни заедно със СИАФЕН, както и на кортикостероиди, антикоагуланти, диуретици, медикаменти за контрол на кръвното налягане, антибиотици, литий, метотрексат – за лечение на ревматизъм и рак, лекарства за депресия, литий, лекарства за СПИН.

________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 120 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *