ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те най-важни неща за мастозата – всяка жена трябва да знае тези неща!

Макар и доброкачествена, мастозата може да предизвика напрежение и понякога непоносими болки в гърдите. Мамографията става по-трудна, а безпокойството на жената може да се настани трайно.

1. Нормална ли е преди менструацията?

Колкото гърдите са по-богати на жлезна тъкан, толкова повече те се влияят от хормоналното производство. Това е неприятно, но безопасно, след като лекарят е потвърдил, че става дума за мастоза. Най-често тя изразява излишък от естрогени.

мастозата
Какво трябва да знаете за мастозата?

Гърдите са неравни, понякога пълни с кисти. Мамографията показва висока плътност на тъканта, но мастозата не е рисков фактор за рак на гърдата.

2. Нужна ли е по-голяма бдителност към гърдите?

Понеже гърдите с мастоза са по-плътни, при опипването по-трудно могат да се установят необичайни уплътнения, дори и от лекаря.

Мамографията пък задължително трябва да се комбинира с ехография. При наличие на аномалии, по-добре е да се прибегне до томосинтеза, тоест до триизмерна мамография, която дава пълна представа за тъканта на гърдата пласт по пласт.

3. Противозачатъчните помагат ли?

Съвременните контрацептиви съдържат главно прогестерон, който трябва да балансира нивото на естрогените. За съжаление, те невинаги са ефикасни, въпреки че могат да „укротят” донякъде симптомите. В допълнение към тях някои лекари предписват прогестативен или противовъзпалителен гел. Понякога добър ефект има хомеопатията.

4. Преминава ли с възрастта?

Да! Когато яйчниците започнат да произвеждат по-малко естрогени, симптомите намаляват. През менопаузата мастозата обикновено изчезва, при условие че не се приема прекалено силно дозирана хормонозаместителна терапия.

5. Какво става по време на бременността?

Възможно е през първите три месеца гърдите да са още по-болезнени под влияние на повишеното естрогенно ниво, пише „Здравен журнал“. Но не всички жени са чувствителни към хормоналния дисбаланс.

Можете да разберете дали естрогените са в прекалено количество по това, че под тяхно въздействие се задържа вода в тялото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *