Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-важното, което трябва да знаете задължително за антиоксидантите!

Антиоксидантите представляват голяма група от съединения, които разрушават единичните кислородни молекули, наричани още свободни радикали, в тялото, като по този начин предпазват клетките от поражения, причинени от оксидация.

антиоксидантите
Антиоксидантите предпазват клетките от поражения, причинени от оксидация

Те са изключително важни за доброто здраве и могат да се намерят в естествено състояние в широка гама храни и растения, в това число множество плодове и зеленчуци. Много антиоксиданти, поотделно или в комбинация, могат да бъдат намерени в търговската мрежа като хранителни добавки под формата на таблетки или капсули. Най-често използваните антиоксиданти са витамин С, витамин Е и бета-каротин.

Измежду другите можем да споменем екстракт от гроздови семки, витамин А, селен и коензим Q10. Не е известно дали от антиоксидантите, предлагани под форма на хранителни добавки, има същия резултат като от онези, които се намират в естествено състояние в различните храни.

Обща употреба

Накратко, антиоксидантите разрушават свободните радикали в тялото. Свободните радикали представляват странични продукти на кислородния метаболизъм. Те могат да увредят клетките и са между причините за много дегенеративни заболявания, особено такива, свързани със стареенето.

Освен това те са свързани със самия процес на стареене. С напредването на възрастта пораженията на клетките се натрупват и допълването на хранителния режим със свръхбогати на антиоксиданти храни помага за забавяне на пораженията, нанасяни на клетките от окислението. Проучванията потвърждават ролята на антиоксидантите за предотвратяване на много болести.

Изследванията показват, че степента на заболеваемост от рак и сърдечни заболявания сред хората, които приемат препоръчителни количества плодове и зеленчуци, е по-ниска. Но според най-новите клинични данни допълването на хранителния режим с приемане на витамини-антиоксиданти не намалява риска от сърдечно-съдови или някои други заболявания.

Много плодове, зеленчуци и билки представляват добри естествени източници на антиоксиданти. Сред тях можем да споменем моркови, домати, сладки картофи, зелени салати, боровинки, къпини, череши, гинко билоба, чесън и зелен чай. Хранителен режим, богат на витамин С, витамин Е и бета-каротин, може да спомогне за намаляване на риска от някои видове рак, сърдечни заболявания, катаракта и удар.

моркови
Морковите са естествен източник на антиоксиданти

През 2007 г. бяха публикувани няколко изследвания с противоречива информация относно ефективността на антиоксидантите в борбата със и предотвратяването на заболявания и по отношение на техните свойства, свързани със забавяне на стареенето. В началото на 2007 г. Журнал на американската медицинска асоциация публикува анализ на 68 проучвания на добавъчни антиоксиданти. Изследванията са направени от учени в Дания, които твърдят, че витамините-антиоксиданти А, Е и бета-каротин не увеличават продължителността на живота, а в някои случаи дори я намаляват.

Неколцина изследователи в САЩ поставиха под въпрос прецизността на проучването. Те заявиха, че то е погрешно, тъй като разглежда всички причини за смърт, в това число убийства и автомобилни злополуки. Очевидно няма никаква връзка между приемането на добавъчни антиоксиданти и такива смъртни случаи. Освен това американските изследователи посочиха, че проучванията, използвани в анализа, не са с еднаква продължителност и еднакви дози приети антиоксиданти. Според тях използваните дози са били изключително големи и още повече са опорочили заключението.

Две други проучвания от 2007 г. също съобщават лоши новини по отношение на антиоксидантите. Едното от тях, озаглавено „Антиоксидантите и сърдечно-съдовата система при жените“, посочва, че приемането на витамини С, Е или бета-каротин – поотделно или в комбинация – не предпазва жените от рискове за сърдечно-съдовата система, като например сърдечен удар (инфаркт).

Продължителното проучване на повече от 8000 жени е било проведено от изследователи в Бригъм и Уиминс Хоспитал в Бостън. Второто проучване, проведено от изследователи в Парижкия университет, твърди, че приемането на добавъчни антиоксиданти увеличава риска от рак на кожата при жените, но не и при мъжете.

Продължителното наблюдение на повече от 13 000 французи и французойки е включвало антиоксидантите витамин С, Е и бета-каротин заедно със селен и цинк.

Допълнителните продължителни клинични проучвания, извършвани в Съединените щати към 2007 г., биха могли да хвърлят повече светлина върху спора за антиоксидантите. Особено по отношение на ползата им за предотвратяване на рак…

Включвало е витамините С, Е и бета-каротин, както и мултивитамин. Разглеждало е въздействието на тези антиоксиданти – заедно, поотделно и в комбинации. Става дума за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак на простатата, рак на дебелото черво, заболявания на очите, свързани с процеса на стареене, както и ранна деменция. Друго проучване е Изпробването на селен и витамин С за предотвратяване на ракови заболявания, клинично изпитание, целящо да провери дали който и да е от тези антиоксиданти може да предотврати рака на простатата. В проучването взели участие над 15 000 мъже.

Противопоказания

Използването на антиоксиданти е свързано с определени противопоказания:

– Витамин С – може да възпрепятства някои лабораторни тестове, в това число определяне нивото на захар в урината при диабетици.

– Витамин А – може да се окаже токсичен в големи дози, надвишаващи 15 000 IU дневно. Или пък дози, приемани в продължение на месеци. Може да стане причина за родилни дефекти, ако се приема в големи дози по време на бременност.

Витамин А
Витамин А може да се окаже токсичен в големи дози

Едно проучване, проведено през 2002 г. показва, че непрекъснато приемане на витамин А може да повиши риска от фрактури на бедрото при жени след менопаузата. Необходимо е по-задълбочено проучване относно горните граници за безопасен прием на витамин А при жени на възраст 40-50 години.

– Витамин Е – опасен в много големи дози.

– Каротиноиди – не се посочват противопоказания при приемане на нормални дози.

– Биофлавоноиди – не се посочват противопоказания при приемане на нормални дози.

– Селен – не се посочват противопоказания при приемане на нормални дози. Необходима е обаче консултация с лекар за приемане на дневни дози по-големи от 200 mg.

– Коензим Q10 – не се посочват противопоказания при приемане на нормални дози.

– Аминокиселини – не се посочват противопоказания при приемане на алфа липоева киселина, цистеин, глутатион или NAC.

Странични ефекти:

Страничните ефекти при консумация на антиоксиданти са следните:

– Витамин С – индивидуалната поносимост варира. Големите дози могат да причинят гърч, диария, изостряне на язвата, камъни в бъбреците и подагра при някои хора.

– Витамин А – големите дози могат да доведат до главоболие. А също така и до гадене, падане на косата и лезия на кожата. Могат да причинят повишена чупливост на костите при хора с хронична бъбречна недостатъчност.

– Витамин Е – обикновено липсват неблагоприятни странични ефекти при дози до 400 mg дневно. По-големите дози могат да повишат кръвното налягане и да доведат до проблеми със съсирването на кръвта.

– Каротиноиди – при нормални дози не са известни странични ефекти.

– Биофлавоноиди – при нормални дози няма известни отрицателни странични ефекти.

– Селен – не са известни неблагоприятни странични ефекти при нормална доза от 200 микрограма, но големите дози могат да причинят виене на свят и гадене.

– Коензим Q10 – не са известни неблагоприятни странични ефекти.

– Аминокиселини – не са известни странични ефекти, свързани с нормални дози на алфа липоева киселина, цистеин, глутатион или NAC.

Взаимодействия:

Съществува достатъчно информация за взаимодействията на антиоксидантите, част от която е следната:

– Витамин С – не са известни обичайни неблагоприятни взаимодействия с други лекарства.

– Витамин А – жените, които вземат противозачатъчни хапчета, трябва да се консултират с лекарите си, преди да приемат допълнително количество витамин А.

– Витамин Е – не трябва да се взема от лица, които употребяват антикоагуланти.

– Каротиноиди – не са известни отрицателни взаимодействия с други лекарства.

– Биофлавоноиди – не са известни неблагоприятни взаимодействия с други лекарства.

– Коензим Q10 – все още липсват съобщения за отрицателни взаимодействия.

– Аминокиселини – все още липсват съобщения за отрицателни взаимодействия между алфа липоева киселина, цистеин, глутатион или NAC и други лекарствени средства.

Източници: u-lekar.ru,wikipedia,zdr.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *