ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези симптоми показват, че страдате от увеличение на простатата!

Увеличение на простатата – знаете ли какви са симптомите?

Увеличението на простатната жлеза представлява нераково състояние, което засяга много мъже след петдесетата им година и затруднява уринирането, като стеснява пикочния канал.

Това състояние може ефикасно да се лекува чрез хирургична операция, а от първите години на новия век – и с определени лекарства.

Общият термин за увеличена простата е ДХП, който означава доброкачествена (неканцерозна) хиперплазия или хипертрофия на простатата.

увеличение на простатата
Увеличение на простатата – причините за този проблем не са известни

Хиперплазия ще рече, че клетките на простатата се делят твърде бързо. Това води до увеличаване на общия брой на клетките, а оттам и на самия орган. Хипертрофията пък означава просто увеличение на клетъчния обем. ДХП често е част от процеса на стареенето.

Действителните промени в простатата могат да започнат още на 30-годишна възраст. Но те протичат много бавно. Така симптомите за значително увеличение най-често се появяват едва след петдесетата година.

След тази възраст вероятността простатата да се увеличи и да причинява симптоми при уриниране прогресивно нараства. Повече от 40% от мъжете, навършили 70 години, имат увеличена простата.

Обикновено симптомите се появяват между 55-ата и 75-ата година. При около 10% от всички мъже рано или късно се налага лечение за ДХП.

ДХП се счита за рядко явление при чернокожите хора. Това наблюдение може да се дължи отчасти на факта, че чернокожите пациенти нямат достатъчен достъп до медицинска помощ. Освен това състоянието рядко се среща сред китайците и останалите азиатски народи по все още неизяснени причини.

Причини и симптоми

Причината за увеличаването на простатата е загадка, но един от факторите може да са свързаните със стареенето промени в нивата на хормоните, които циркулират в кръвта.

Каквато и да е причината, увеличаващата се простата постепенно стеснява пикочния канал и пречи за изтичането на урината. Макар че мускулът в стената на пикочния мехур става по-силен, опитвайки се да изтласка урината навреме през стеснения пикочен канал, мехурът не успява да се изпразни напълно при всяко уриниране.

Урината, която се събира в него, може да се инфектира и да доведе до образуването на камъни.

Самите бъбреци могат да бъдат увредени от инфекция или от урината, която постоянно се връща назад и предизвиква застой.

Когато увеличаващата се простатна жлеза стесни пикочния канал, мъжът започва да уринира все по-трудно.

Тъй като част от урината остава в пикочния мехур, на него му се налага да уринира по-често, включително два-три пъти през нощта (никтурия). Нуждата от уриниране може да нарасне толкова много, че с времето започва неволно изтичане на част от урината.

Другите симптоми на ДХП са слаба, а понякога и накъсана струя и обща болезненост или болка в перинеума (областта между скротума и ануса). При някои мъже простатата може значително да се увеличи, преди да се проявят дори слаби симптоми.

Когато на мъжа се налага да се напряга, за да уринира, малките вени в стената на пикочния мехур или в пикочния канал могат да се пукнат и в урината да се появи кръв. Ако потокът на урината бъде напълно блокиран, урината, събрана в пикочния мехур, може да причини силен дискомфорт.

Състоянието е известно като остра задръжка на урината. При застояване в пикочния мехур урината може лесно да се инфектира.

Признаците за развиване на инфекция са чувство за парене при уриниране и повишена температура. Накрая, ако урината продължава достатъчно дълго да се връща, тя може да увеличи налягането върху бъбреците, макар че това рядко води до трайното им увреждане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *