Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Златните съвети за здраво сърце

За да имате здраво сърце, е нужно всеки ден да полагате грижи за него. Необходимо е да направите някои про­мени в начина на живот. Насоки ще ви бъдат дадени от вашия лекуващ лекар. Говорете за това и с личния си лекар. Движенията са изключително важни за хората с болно сърце. Изберете си двигателен режим, който съответства на състоянието ви и го спазвайте ре­довно. Променете начина си на хранене. Това не само ще подобри здравето и самочувствието ви, но ще ви помогне да намалите телесното си тегло, ако имате затлъстяване. Не се подлагайте на жестоки и нездравословни диети!

СПРЕТЕ ДА ПУШИТЕ!

Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за ваше­то сърце и за целия организъм. Ако пушите, до сърцето ви стига по-малко кислород. Атеросклерозата запушва артериите по-бързо и сте по-застрашени от исхемична болест на сърцето. Прекратяването на тютюнопушенето намалява този риск. Дори да сте се опитвали неуспешно – опитайте пак. Много пушачи успяват чак след 4-5 опита.

Раздвижването е изключително важно за резултата от операцията. То започва още в реанимацията, продъл­жава в стационара под ръководството на рехабилитаторите, лекарите и ме­дицинските сестри. Движението обаче задължително продължава и след като се завърнете у дома, затова е важно да знаете как и колко да се движите.

Като всеки мускул, сърцето работи най-добре, когато се тренира редов­но, физическата активност също ще намали стреса, ще понижи нивото на холестерола в кръвта и ще помогне за намаляване на теглото. Изберете си режим, когото ви носи удоволствие, и го изпълнявайте с наслада. Потърсе­те и приятел, с който да споделите движенията. Можете да се разхожда­те, да плувате, да правите аеробни упражнения дори вкъщи, единственото условие е да не се изморявате. Зато­ва започнете с 5-10 минути дневно и бавно увеличавайте времето до 30 и повече минути, без да се изморявате и задъхвате. Не е нужно тези минути да са наведнъж – можете да изпълнявате програмата си на 3 пъти по 10 минути например. Ако по време на физическата активност усетите болка в гърдите – спрете и потърсете лекар. Заедно с физическата активност, храната също може да помогне за по-бързото ви и пълно възстановяване след операция. Ако нямате добър апетит, опитайте да се храните по-често на по-малки порции. В зависимост от състоянието Ви и съпътстващите заболявания, леку­ващият ви лекар може да ви препоръча специална диета.

Във всички случаи обаче препоръчи­телно е да спазвате някои съвети:

  • Консумирайте разнообразни и здравословни храни.
  • Консумирайте пресни плодове и зеленчуци според сезона,
  • Избирайте храни, бедни на мазнини – това са главно риба, пилешко, заешко, телешко месо.
  • Избягвайте свинското и агнешкото месо,
  • колбасите, както и маргарина,
  • Избягвайте сладкиши и други захарни
  • изделия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *