ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Слънчево изгаряне – вижте най-ефективните методи за лечение!

Слънчевото изгаряне представлява възпаление или поява на мехури по кожата, причинено от прекомерното излгане на слънцето.

Как се лекува?

Ефикасно средство при слънчево изгаряне представляват продуктите на свободна продажба, съдържащи алое (Aloe barbadensis), които облекчават болката и възпалението, а също и сухотата на кожата. Съществуват разнообразни локални билкови препарати под формата на лосиони, лапи или компреси, които също могат да облекчат ефектите от слънчевото изгаряне.

слънчево изгаряне
Слънчево изгаряне – лекува се по различни начини

Една от най-често препоръчваните за намаляване на възпалението билки е невенът (Calendula officinalis).

Ето някои други мерки за природно лечение на слънчево изгаряне:

– Прилагайте компреси, натопени в студена вода, една част обезмаслено прясно мляко, смесено с четири части студена вода, алуминиев ацетат на прах, смесен с вода, хамамелис, бял оцет или хлебна сода, смесени с вода.

– Направете паста от царевично нишесте и вода и намажете с нея засегнатите места.

– Поставете тънки студени резенчета сурова краставица, картоф или ябълка върху изгорените места.

– Пригответе успокояващ разтвор, като сварите маруля във вода. Прецедете, охладете водата в продължение на няколко часа в хладилник, после нанесете течността върху кожата с помощта на памучни тампони.

– Поставете чаени торбички, накиснати в студена вода, върху изгорените клепачи.

– Успокойте изгарянето с охладено кисело мляко, после изплакнете със студена вода.

– Друго природно средство, което се предлага за лечение на слънчево изгаряне, е екстрактът от гинко билоба. Едно проведено през 2002 г. в Турция изследване съобщава, че явно гинко билоба не само лекува изгорялата от излагането на слънцето кожа, а така също я предпазва от ултравиолетовите лъчи преди излагане на слънце. Тези открития обаче тепърва очакват потвърждение от други изследователи.

чаени торбички
Чаените торбички помагат при слънчево изгаряне

Алопатично лечение

Аспиринът може да облекчи болката и възпалението. Нежната кожа трябва да се защитава от слънцето, докато заздравее.

Хората, получили слънчево изгаряне, могат да използват още:

– Каламинов лосион (с цинков и железен оксид)

– Крем или спрей за слънчево изгаряне

– Компреси с хладна чешмяна вода

– Вана с колоидна овесена каша (Aveeno)

– Прахчета, предназначени за намаляване на протриването на кожата

Средно изгорялата кожа би трябвало да зарасне в рамките на една седмица. Макар че кожата оздравява след слънчево изгаряне, рискът от рак на кожата нараства с излагането на слънце и с всяко последващо изгаряне. Дори и едно тежко изгаряне на кожата в детството води до повишен риск от рак на кожата.

Превенция

Образователни мерки за защита срещу вредното въздействие на слънцето

Тревогата от покачващия се процент на меланома в Европа, Австралия и Съединените щати принуди специалистите по обществено здравеопазване да препоръчат в програмите на началното училище и в по-горните класове да бъдат включени уроци за предпазването от вредните слънчеви лъчи.

Проучване, проведено през 1999 г. сред момчета и момичета от всички 50 щата, установява, че 83% от учениците са имали поне едно слънчево изгаряне през предишното лято, като 36% съобщават за три или повече изгаряния. Само 34% от изследваните са използвали слънцезащитни продукти.

Към 1998 г. едва 3,4% от училищата в Съединените щати са имали практика да осигурават защита на учениците срещу прекомерно излагане на слънце през междучасията и часовете по физическо възпитание.

Съобщава се, че стандартизираната образователна програма за защита от слънцето, разработена от Агенцията за защита на околната среда през 2000 г., се е оказала ефикасна за промяната на отношението на учениците към получаването на тен и необходимостта от използване на слънцезащитни продукти.

Специфични превантивни мерки

За да се предотврати слънчевото изгаряне, всеки индивид на възраст над шест месеца трябва да използва водоустойчив слънцезащитен продукт със защитен фактор (SPF) поне 15, който да се прилага от 15 до 30 минути преди излизане навън.

Намазването трябва да се повтаря на всеки два часа, а при плуване – и по-често. През първите шест месеца бебетата не трябва да се излагат на слънце, тъй като тяхната кожа е по- тънка от тази на по-големите деца. Няма одобрени слънцезащитни продукти за новородени.

Някои хора са алергични към парааминобензоената киселина (основна съставка на слънцезащитните продукти) и трябва да четат внимателно етикетите или да се консултират с лекар, преди да ги използват.

В допълнение към казаното по-горе хората трябва да спазват следните правила:

Да ограничат излагането на слънце до 15 минути първия ден, дори при облачно време, след това постепенно да увеличават времето на слънце всеки ден.

Да прилагат слънцезащитен продукт на всеки два часа или по-често, ако плуват или се потят обилно.

Да използват повторно водоустойчив слънцезащитен продукт след плуване за повече от 80 минути.

Всеки трябва да използва водоустойчив слънцезащитен продукт със защитен фактор 15 (най-малко) преди излагане на слънце след подсушаване с хавлия или в случай на обилно потене.

Да избягват слънцето между 10 часа сутринта и 3 часа следобед.

Да нанасят слънцезащитен продукт и по краката и стъпалата, тъй като слънчевите лъчи могат да ги изгорят дори през водата.

слънце
Избягвайте да излизате на слънце между 10 часа сутринта и 3 часа следобед

Да носят непрозрачни ризи във водата, тъй като отразените слънчеви лъчи се усилват.

Пациентите, които използват слънцезащитен продукт със защитен фактор по-малък от 15, трябва да имат предвид, че простото прилагане на по-голямо количество не дава основание за удължаване на времето, прекарано на слънце. За да удължат престоя си на слънце, те трябва да изберат слънцезащитен продукт с по-висок защитен фактор.

Шапката с козирка предпазва 70% от лицето, за предпочитане са шапките с широка периферия.

Хората с много висок риск от рак на кожата трябва да носят облекло, което почти изцяло блокира ултравиолетовите лъчи, но останалите могат просто да носят бяло леко лятно облекло от плътни тъкани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *