БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Д-р Атанас Михайлов обяснява: Какво помага при тиреоидит на Хашимото?

В своята книга „Въведение в природолечението” д-р Атанас Михайлов описва случаи от практиката си за лечение на тиреоидит на Хашимото. Ето какво казва той!

Тиреоидит на Хашимото
Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидит на Хашимото

Определение. Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза с неясен произход. Възможно е да започне с хиперфункция, но впоследствие преминава в хипофункция на жлезата.

Водещи за диагностиката на това заболяване са лабораторните изследвания, от тях с особено значение са показателите за автоимунен процес ТАТ и МАТ.

Веднъж един от френските лектори-хомеопати, провеждащи обучението на българските лекари, каза: „След Чернобил при нас се отчита епидемия от заболявания на щитовидната жлеза. Вие сте по-близо до Украйна. Интересно какво е положението в България“.

Естествено както по времето на аварията, така и сега няма ясен анализ, който да хвърли светлина върху еволюцията на заболяванията на щитовидната жлеза преди 1986 г. и сега. Но мога да кажа, че нито като студент, нито когато специализиpax вътрешни болести, бях виждал пациент с тиреоидит на Хашимото. Заболяването беше представено с няколко реда в нашите учебници.

Тиреоидитите на Хашимото зачестиха след чернобилската авария.

Връзката радиоактивно въздействие върху жлезата и автоимунното й разрушаване е важна с оглед компенсирането с природни средства и антиоксиданти. От особено значение са радиопротекторите и средствата, подпомагащи възстановяването след лъчеви увреждания:

  • пчелен клей;
  • пчелно млечице;
  • radium bromatum;
  • антиоксиданти;
  • покълнали зърна.
Пчелни продукти
Пчелни продукти

Пчелен клей

Има обширни изследвания, доказващи радиопротективната роля на пчелния клей. Използвал съм го успешно като локално средство при упорити радиодерматити (след лечебни облъчвания). Радиопротективният ефект се прояви и при един малък експеримент с растения в лаборатория по генетика. Всичко това ме мотивира да го включа в плановете за лечение на щитовидната жлеза.

Пчелно млечице

За няколко години консумацията му в Япония се повишава от 5 на 180 тона годишно. А за компенсиране на пораженията японците изследваха и активно включиха немалко хранителни добавки.

Radium bromatum

Това е хомеопатичен препарат, който също заслужава внимание при радиоактивно обременяване.

Антиоксиданти
Антиоксиданти

Антиоксиданти

Представям класическите антиоксиданти:

Витамин С – поне 1 г дневно.

Витамин Е – 400-500 мг дневно.

Каротин -10-20 мг дневно, или по чаша сок от моркови минимум 3 пъти седмично. Други източници на каротин – тиква, домати, магданоз, коприва и всички видове оранжеви, тъмнозелени, червени и жълти плодове и зеленчуци.

Селен – морски продукти: водорасли, риба, раци и пр. Земните продукти предоставят бедни възможности. Все пак е добре да се яде киви, бирена мая, булгур, варено жито (в което, за разлика от брашното, има селенови соли). Липата също е чудесен източник на селен, 3 г дневно осигуряват 200 мкг. В аптечната мрежа има таблетни форми.

Алтернатива на различните мултивитамини е бирената мая. Нареждам я до антиоксидантите, защото има сериозни доказателства за благотворния й ефект при различни автоимунни процеси.

Покълнали зърна – най-достъпна е негруханата пшеница, но могат да се използват и други здрави и нетретирани с химикали зърна, например слънчоглед, сусам, соя, люцерново семе и пр. Дневна доза – за пшеницата 50-100 г дневно, за люцерновото семе – до 50 г дневно.

Бобовите растения съдържат антиметаболитни ензими и затова покълналите семена преди консумация се подлагат на термична обработка (може и минимална – бланширане, леко запичане и пр.).

Хомеопатия и тиреоидит на Хашимото
Хомеопатия и тиреоидит на Хашимото

Хомеопатия

Тя също има място в комплексната програма.

Thuja 15 СН – важна е за възстановяване на променената реактивност. Обикновено назначавам веднъж седмично по 10 гранули.

Calcarea fluorica – ниските потенции стимулират жлезата. Назначавам в разреждане 5 СН по 5 гранули един път дневно или комбиниран хомеопатичен препарат – Osteocynesine или Imunnokind, който съдържа Calcarea fluorica в още по-ниски потенции.

При повишена активност на жлезата предписвам Calcarea fluorica във висока потенция – 15 СН по 5 гранули веднъж дневно.

Graphites 9 СН – изключително полезен при намалени функции на жлезата. Назначавам веднъж дневно по 5 гранули.

Много успешни са и билковите комбинации, но в случая не използвам унифицирани рецепти.

Лечение на тиреоидит на Хашимото
Лечение на тиреоидит на Хашимото

Случай от моята практика. С.Л.А. – млада жена на 33 години. При мен е на 24.10.2006 г.

TSH – с високи стойности, над 8 mIU/1.

ТАТ – 2914 IU/ml при норма до 115 (завишен титър над 25 пъти)

МАТ – 86 IU/ml при норма до 34 (над 2,5 пъти завишен титър на антителата спрямо нормата)

Приемаше и L-Thyroxin.

Какво направихме при нея?

3 нощи компреси с извара. Препоръчвам ги от 1984 г. Наскоро в масмедиите един колега от клиника по ендокринология доста логично доказа тезата за възпалителното естество на заболяванията на щитовидната жлеза. Той прилага антибиотици. Аз не мога да приема антибиотичното лечение по много съображения, но с изварените компреси с доста пациенти сме постигали забележителни резултати при възпаления от всякакво естество.

Клеева тинктура и пчелно млечице. Помагат за успешното рестартиране на имунната система дори когато са задействани автоимунни механизми.

Билкова комбинация

Хомеопатия

Graphites 9 СН – по 5 гранули през ден. Използва се при образуване на келоиди, цикатрикси. Идеята е да „събуди“ щитовидната жлеза, да я активира.

Calcarea fluorica 5 СН – ниските потенции активират щитовидната жлеза, високите я потискат (например при тиреотоксикоза).

Thuya 15 СН – по 5 гранули през ден. Това хомеопатично средство е важно за възстановяване на променена реактивност след антибиотични, хормонални лечения, имуносупресори и т.н.

Мумийо – ценен природен набор от минерали и микроелементи. Недостигът им в храненето на съвременните хора е огромен и на практика означава неправилен метаболизъм в много сектори на обмяната на веществата. Когато запалим една печка, но не достига въздух, започва да дими и кюнците бързо трупат нагар. Същото става, когато горенето в тялото е неправилно поради недостиг на катализатори за биохимичните реакции.

Алое вера
Алое вера

Алое – важен имуномодулатор. Затова го включвам редовно и при заболявания, където са задействани автоимунни механизми.

И какво постигнахме?

TSH-2,43 mIU/L.

ТАТ-29,2 IU/ml при норма до 34.

Резултатите при контролното изследване, с изключение на леко завишени стойности на МАТ, бяха в норма. Няма ос­нование да се допусне, че и той няма да влезе в норма. Спрях­ме л-тироксина месец преди изследванията и С.Л.А. вече цяла година е без заменително лечение.

Още един случай.

К.Г.И., жена на 23 години. В продължение на 5 години е на заменително лечение с л-тироксин. За пръв посети кабинета ми на 31 август 2009 г.

Дойде отново след 2 месеца, защото на 1 октомври беше пуснала нови изследвания. ТАТ и МАТ бяха влезли в норма. Преди това стойностите им бяха 30-40 пъти над референтните! „Докторе, възможно ли е това? – попита тя. – Ендокринолозите казаха, че това не може да се лекува“. Отвърнах: „Нека бъдат по-точни във формулировките и да казват, че с техните средства не може“. Между другото нито един от специалистите не е проявил интерес как са постигнати тези резултати.

Лечението беше подобно на това на С.Л.А. с малки различия в билките и хомеопатичните препарати.

Източник: Д-р Атанас Михайлов – „Въведение в природолечението”

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 7 до “Д-р Атанас Михайлов обяснява: Какво помага при тиреоидит на Хашимото?

  1. Мария каза:

    Здравейте,
    Можете ли някой да кажете противопоказни ли са процедури с радонова вода?

  2. Петрунка Сафронова каза:

    Киевският академик Василий Мелниченко, участник в ликвидацията на Чернобилската авария, пише: «Защита от радиоактивен йод и друга радиация се състои в това, щитовидната жлеза да е винаги запълнена с «нормален» йод, не радиоктивен. Тогава радиоактивният няма да се натрупва. В нашия продукт йодът не е радиоактивен и ако го приемаме постоянно, няма да ни плашат каквито и да е радиоактивни или други изхвърляния в околната среда.» Продуктът, за който се споменава, е вода, обогатена с йони на йод. Вече има и с йони на йод и йони на селен. Йодът е нужен за синтеза на пълноценни хормони, селенът – за тяхното качественно «узряване». Абсолютно безопасен, без противопоказания, еднакво полезен, в зависимост от възрастта и дозата, от момента на раждане и до последния дъх. В материала, който прочетох, нито веднъж не видях думата ЙОД. Няма заболяване на щитовидната жлеза С НЕЯСЕН ПРОИЗХОД. Всички проблеми, хипер- и хипофункция на жлезата са свързани единственно с дефицита на йод в храната и водата. В България съществува с нищо неоправданна йодофобия – лекарите не препоръчват, а хората се страхуват да питат. В своята статия Скрита информация за йода, който може кардинално да промени живота ви!» Gabriela Segura, M.D.цитира думите на американския професор Abraham GE.
    „Медицинска йодофобия“, т.е., неоснователен страх от употреба и предписване на препоръчителните дози на неорганичен, нерадиоактивен йод/йодид, може да бъде причина за човешка смърт и страдания, по-мащабни от времето на двете Световни войни, в комбинация с препятстване провеждането на важни клинични изследвания за дневната норма на йод, необходим за оптимално физическо и психическо здраве. Някой казва ли ни, че функционирането на щитовидната жлеза може да бъде един от ключовите фактори за добро здраве?
    Професор Abraham GE, акушер, гинеколог и ендокринолог в Медицинския институт в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, директор на американския център Хантер, в стремежа си да разбере защо японската нация е по-здрава от американската, стига до следните изводи:
    „Тайната за японското здраве и дълголетие се крие във високите количества алиментарен йод – и именно това спасява японците не само от рак на млечната жлеза, гушата, захарния диабет, високото кръвно, инфаркти и инсулти, но и удължава живота им средно до 83 години“.

  3. Рени каза:

    Не само ендокринолозите, никой не може да лекува не само Хашимото, но и всички заболявания на щитовидната. Ако изключиме Импулсната терпия всичко друго е загуба на време. А разни хомеопатични приложения не помагат, а и не вредят.

  4. Блага каза:

    А на мене този доктор с нищо не ми помогна,за 100-тина лева ми изписа билки и илачи,естествено от неговата аптека,ефект нямаше,когато го търсех по телефона се криеше,накрая ми се обади беше груб и арогантен!За мене е шарлатанин

    • Ива каза:

      Блага, това, че на вас не е помогнало лечението или най-вероятно не сте го спазвала или сте си пиели и хормона, заедно с него не значи, че не е помогнало на други. Сестра ми е с Хашимото, като ТСХ беше почти 7, за антителата ТАТ И МАТ- космически стойности. След посещението при д-р Михайлов (за което се чака с месеци, за да се запишеш, защото има много пациенти), и предписаното лечение, което тя спазва изкл строго и точно, ТСХ падна на 5 и свали няколко кг. Без да е пила никакви лекарства. А аз, която също имам проблеми с хормоните, по схема на д-р Михайлов успях да си регулирам цикъла, който преди идваше ВЕДНЪЖ на 4 месеца (а съм млада), а след назначеното лечение вече идва всеки месец на 32 ден. Така че, без коментар. Не питай старило, а патило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *