Разберете как да се предпазите от цистит това лято

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Инфекцията на пикочния мехур, известна още като цистит, се появява, когато се появят бактерии в уретрата и оттам се пренесат към самия мехур.

Всеки може да се развие цистит, но състоянието се прихваща по-често от жените, отколкото от мъжете. Главната причина за това е по-късата уретра, която прави движението на бактериите към пикочния мехур, по- лесно.

Други фактори, които увеличават риска от цистит са стареенето, хирургична намеса при пикочните пътища, аномалии на пикочните пътища, тясна уретра, увеличена простата, чревна инконтиненция, бременност и диабет.

Най-честите симптоми на цистит са – мътната урина, кръв в урината, неприятна миризма, болка или усещане за парене при уриниране, желание за често уриниране и усещане за натиск в долната част на корема и гърба.

Със спазване на някои прости правила ще намалите вероятността от развитието на цистит.

цистит

ТОП 9 правила, които трябва да спазвате:
  1. Увеличете приема на течности

За да намалите риска от развитие на цистит, не забравяйте да пиете достатъчно количество вода през целия ден. Това ще помогне на тялото ви да се бори с бактериите и ще разреди урината ви, за да може да уринирате по-лесно – без усещане за парене и болка.

Пийте поне 10 чаши вода дневно, както и зеленчукови и плодови сокове, булюьони и чай.

Забележка: Ако имате проблеми с бъбреците, се консултирайте се с лекар преди да започнете да приемате по-голямо количество течности.

  1. Поддържайте добра хигиена

Поддържането на добра хигиена е важна за пикочния мехур, както и за цялостното здраве.

  • След използване на тоалетната, избършете правилно отпред назад с тоалетна хартия. Това ще попречи на микробите да навлязат в уретрата.
  • Подбирайте натурални продукти, предназначени за лична хигиена. Това ще помогне за запазването на добрите бактерии в тялото ви и ще попречи на развитието на цистит.
  • Препоръчително е да използвате дамски превръзки, които да сменяте редовно, а не тампони.
  • Ако вземете вана, не използвайте продукти, правещи балончето.
  • Избягвайте обществени бани и тоалетни. Никога не сядайте на гърнето в обществена тоалетна.
  1. Не се стискайте, когато ви се ходи до тоалетна

Ако пикочния мехур е пълен за дълго време може да е причина за появата на цистит. Задържането на урината увеличава риска от развитието на бактерии. В допълнение, тя увеличава налягането в бъбреците, което може да предизвика проблеми с тях.  Следователно, уринирайте често, за да намалите риска от инфекции на пикочния мехур, както и проблеми с бъбреците.

Важно е да уринирате след секс. Това ще предотврати пренасянето на бактерии в уринарния тракт.

  1. Яжте храни, които стимулират имунната система

Една от основните функции на имунната система е да предотвратява развитието на инфекции, което ще ви помогне срещу цистита.

  • Започнете деня си с чаша лимонова вода.
  • Пийте 2 до 3 чаши зелен чай дневно.
  • Всяка вечер преди лягане, изпивайте чаша мляко с куркума. Вижте рецепта ТУК.
  • Яжте храни, богати на витамин С като броколи, киви, чушки, ягоди, зеле и домати. Пиенето на неподсладен сок от червена боровинка също може да помогне за предотвратяване на инфекцията, блокирайки разпространението на бактерии.
  • Яжте храни, богати на витамин D като сьомга, скумрия, месо, сирене и яйчени жълтъци.
  • Включете джинджифил и чесън в ежедневното си меню. Може да ги прибавяте като подправки в ястията, както и да ги приемате на таблетки.
  1. Пийте вода с ябълков оцет

Ежедневното пиене на суров нефилтриран ябълков оцет предотврати инфекции на пикочните пътища и развитието на цистит. Ябълковият оцет съдържа антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване, но и за лечение на вече появили се инфекции. В допълнение ще получите балансирано рН в тялото.

  • Добавете 1 до 2 супени лъжици суров нефилтриран ябълков оцет в чаша вода и малко мед. Разбъркайте добре и пийте два пъти дневно.
  1. Бъдете внимателни с противозачатъчните

Някои видове контрацептиви повишават риска от инфекции на пикочния мехур. Избягвайте използването на диафрагме, защото тя може да забави потока на урината и да стимулира размножаването на бактериите.

В допълнение, някои противозачатъчни хапчета могат да намалят нивото на естроген, който помага да се поддържа здравето на вагиналната тъкан. Жените с хронични инфекции на пикочните пътища трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат приема на противозачатъчни.

  1. Спрете да пушите

Употребата на тютюн увеличава чувствителността към бактериалните инфекции и увеличава риска от рак на пикочния мехур. Химикалите в цигарения дим компрометират анти-бактериалната функция на левкоцитите.

Следователно, за да намалите риска от инфекции на пикочния мехур – откажете цигарите.

  1. Обличайте подходящи дрехи

Носенето на неподходящи дрехи също може да допренесе за развитието на цистит. Избягвайте изкуствените материи и носете дрехи от дишащи материи.

  • Носете широки панталони или поли.
  • Избягвайте да носите тесни дънки и други плътно прилепнали панталони, които задържат топлина и влага.
  • Носете памучно бельо.
  • Избягвайте стоенето с мокър бански за дълъг период от време.
  1. Спрете кофеиновите напитки

Някои от храните и напитките, които приемате ежедневно могат да увеличат риска от развитието на цистит.

  • Избягвайте кофеиновите напитки. Вместо това, пийте безкофеинови и билков чай. Шоколадът и някои газирани напитки също може да предразполагат към развитие на цистит.
  • Избягвайте бирата, виното и други алкохолни напитки, защото те дехидратират организма.
  • Ограничете приема на пикантни храни.
  • Стойте далеч от сладки храни и изкуствени подсладители.
Ако вече имате цистит, изпробвайте тази натурална рецепта, с която ще се избавите от проблема. Рецептата има силно антибиотично действие.

рецепта при цистит

Съставки:

– 250 грама корен от магданоз

– 250 грама лимон с кората

– 250 грама мед

– 200 мл зехтин

– Можете да добавите и малко градински чай

 

Начин на приготвяне:

Сложете в блендер лимон с кората и магданоз, а след това добавете мед и зехтин. Комбинацията от тези съставки ще ви даде лечебна смес, която има силно антивирусно и антибактериално свойство.

Съхранявайте в хладилник. Приемайте по една лъжица от сместа всяка сутрин. Когато количеството свърши, инфекцията ще си е отишла.

Източник: http://www.top10homeremedies.com/ ; http://www.coolhealthyrecipes.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *