Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АТОРДЖЕН / ATORGEN

111Съдържа аторвастатин, силициев диоксид, натриев карбонат, микрокристална целулоза, L-аргинин, лактоза, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, ксантанова гума, оцветители

Предназначение

АТОРДЖЕН (аторген) е един от продуктите, известни като статини: чрез приема им се регулират липидната обмяна и стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта. Препоръчва се в случаите, когато спазването на специална диета не дава очаквания резултат. Терапията с този статин не отменя необходимостта от здравословно хранене – особено при потребители с високо артериално налягане и в риск от сърдечни инциденти.

АТОРДЖЕН се предлага под формата на таблетки от 10, 20, 40 или 80 мг.

Как се приема

АТОРДЖЕН се взема по лекарска препоръка при спазването на специализирана диета. Обикновено приемът започва с прием на една таблетка от 10 мг дневно; дозата може да бъде коригирана единствено от лекуващия, промяна се прави през интервали от около 4 седмици. Пределната дневна доза за възрастни е 80 мг, а за деца – 20 мг.

Не спирайте приема самоволно, ако лекуващият не е преценил, че терапията е дала очаквания ефект. Таблетките се приемат веднъж дневно, с вода – за препоръчване по едно и дъщо време.

При неволно предозиране направете консултация с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти се отнасят до панкреаса – има потенциален риск от развитие на панкреатит, или черния дроб; възможно е възпаление на черния дроб и проява на хепатит.

В по-редки случаи пациенти се оплакват от алергични реакции – затруднено дишане и стягане в гърдите, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор. Описани са случаи на тежки обриви с мехури по дланите и стъпалата.

Сред споделяните странични ефекти са мускулни болки и схващане, запушване на жлъчните пътища, чернодробни смущения с пожълтяване на кожата и болки в горната дясна зона на корема. Възможни са също промени в кръвните показатели, увеличаване на кръвната захар, главоболие, гадене и повръщане, диария или запек, болки в гърлото, промени в апетита и прояви на анорексия, зрителни и слухови смущения, кръвоизливи, разстройства на съня, висока температура, отоци на крайниците, усещане на постоянна умора.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТОРДЖЕН не се прилага при алергия към основния компонент или някоя от допълнителните съставки.

Продуктът е противопоказан в случаите с чернодробни страдания.

Не приемайте по време на бременност или кърмене.

В повишен риск са пациентите с бъбречни заболявания, преживелите инсулт, при отслабена функция на щитовидната жлеза, страдащите от заболявания на мускулите. Необходима е индивидуална оценка на потенциалния риск и при хора, активно употребяващи алкохол, възрастни над 70 години, диабетици.

Не използвайте за деца под 10-годишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на АТОРДЖЕН паралелно с други медикаменти може да увеличи опасността от проявата на опасни странични ефекти, или да промени терапевтичното въздействие на продуктите. Необходимо е внимание при възможно съвместяване с лекарства за потискане на имунната система, някои антибиотици и фунгициди, ниацин, лекарства за хипертония, при ХИВ-позитивни, лекарства за чернодробни страдания, антикоагуланти, болкоуспокояващи, при нарушено храносмилане, продукти с жълт кантарион, медикаменти за болни от подагра.

Ограничавайте приема на сок от грейпфрут, ако приемате редовно АТОРДЖЕН! Ограничете и употребата на алкохол!

________

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *