Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Макробиотичната диета на Джордж Ошава за вътрешна хармония и отслабване

Мадона и Гуинет Полтроу са не само фенове на макробиотичната диета на Джордж Ошава, но и строги последователки на този здравословен режим

makrobioticna dieta

Автор на макробиотичната диета е японецът Джордж Ошава. При този хранителен режим се спазва равновесието между ин – успокояваща и охлаждаща енергия, и ян – ободряваща и сгряваща. Балансът между ин и ян ни позволява да живеем в хармония със самите себе си и с външния свят.

Как се постига баланс между ин и ян храни?

Джордж Ошава
Джордж Ошава

Както вече казахме всички продукти, които участват в диетата носят двата типа енергия – ин и ян, в различни пропорции. Има и някои храни, които са пълни само с ин или само с ян енергия – тяхната консумация в чист вид не се препоръчва. Сред продуктите ин са захар, патладжани, картофи, сметана, масло, боб, домати, краставици, гъби, рафинирани зърна. Продуктите ян са месо, яйца, сол, моркови, жен-шен, тиква, хайвер.

Какви трябва да бъдат пропорциите?

Доктор Ошава препоръчва следните пропорции в менюто: около 40 – 50% зърнени култури, 30% зеленчуци, 10-20% месо (най-вече риба и морски дарове), 10% супи (супите може да бъдат всякакви – зеленчукови, месни, рибни, но приоритет е да има месо в супата). Единственият минус е, че в този режим няма плодове, които са важен източник на много витамини и минерали.

Излишно е да казваме, че тази диета не толерира използването на продукти, в които има пестициди и консерванти. трябва да се избягват всички храни с ароматизатори и всякакви други изкуствени подобрители. Препоръчват се само сезонни зеленчуци, естествено отгледани и расли на географската ширина, на която живеете.  Задължително е да се храните само когато изпитвате глад.

Храната дава на тялото ни енергията, необходима за живот – тя не бива да изпълнява ролята на антидепресант или награда.
Автоматичното хранене е строго забранено. За закуска, обяд и вечеря е нужно да отделяте поне по 30 мин, да се храните бавно и да дъвчете внимателно.

Според макробиотичното диета при правилно хранене – много зеленчуци, малко месо и захар – тялото получава достатъчно вода. Затова не е необходимо да се консумира повече от 1-1,5 л вода дневно. Препоръчва се течностите да са във вид на вода и билкови чайове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *