ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Единственото спасение за диабетиците е да водят здравословен начин на живот

Такъв е животът, както казват не само за диабетиците. Всички се разболяват от време на време, всички се борят с проблеми като наднормено тегло и тютюнопушене. Четете по-нататък, за да откриете как да успеете да се придържате към здравословния начин на живот.

Диабетиците се нуждаят от здравословен живот
Диабетиците се нуждаят от здравословен живот
Диабетиците да намерят своя център

Отделяте време за медицинските прегледи, както и за редовните проверки на кръвната захар. Надяваме се също така да извоювате време за здравословно готвене и хранене, както и за спорт поне няколко пъти седмично. Но редовно се нуждаете и от „лично време“ – време на спокойствие, отпускане и тих раз­мисъл. Важно е и да възпитавате душата си, за да не допускате напрежението и депресията в живота си.

Откъснете се от ежедневието за седмица. Имате ли прекалено много за­дачи в списъка си и твърде малко време да ги отметнете? Оставете всичко – прането, домакинската работа и всичко, което ви причинява стрес – през след­ващите седем дни. Когато откриете, че животът продължава, дори ако не при­берете дрехите от химическо чистене или не почистите щорите, ще погледнете с нови очи върху това дали си заслужава да си съсипвате нервите, като се опит­вате да свършите всичко. Може би едно-две пренебрегнати задължения на­истина са били пречка в ежедневието ви – като това да не отидете до хранител­ния магазин. Сега знаете какво трябва да оглавява списъка ви следващия път!

Бъдете „железни“ в тренировките

Когато животът ви излезе от релси, мо­же да се изкушите да загърбите плановете си за спортуване. Не правете нищо подобно, вместо това обърнете гръб на нещо друго. В края на краищата гимна­стиката ви прави по-енергични. Помага и за намаляване на напрежението. Спортът също така неутрализира стреса и притесненията ви.

ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220

Хитозанът е извлечен от черупките на морски организми, като раци и миди. Това са естествени фибри, които увеличават обема си при прием на вода. Те действат като мастен блокер с висока ефективност. За повече подробности последвайте линка.

Дами, планирайте малко удоволствия

Направете съзнателно усилие да се погрижите за себе си. Впишете официално в календара си поне едно лично удоволствие. Гледайте на тези развлечения като на важни ангажименти, каквито те всъщност са и се придържайте към програмата си. Може да планирате обяд със скъп приятел, маникюр, любим филм или цяла събота сутрин, посветена на градината.

Намерете си хоби, което ви раздвижва и ви събира с хора. Малко неща са по-стимулиращи от срещата с нов приятел, особено на определена възраст. Ако винаги ви се е искало да опитате скално катерене, направете го, дори да си мислите, че времето ви за такива неща е отминало. Никога не знаете кого можете да срещнете при този спорт (и не забравяйте, че е хубаво да имате няколко приятели, кои­то са по-млади от вас), а окуражаването от друг човек може да бъде безценно. Или сглобявайте макети на самолети, научете се да яздите или се присъединете към група, която прави възстановки на исторически събития – ще се сприятелите с най-различни хора и ще се отдадете на занимание, което да ви напомня защо имате жела­ние да се подвизавате на тази планета възможно най-дълго.

Ако се чувствате депресирани, посетете терапевт

Някои от най-щастливите и успели хора, за които можете да се сетите, са прибягвали до услугите на терапевт, консултант или психолог, за да преодолеят трудните моменти. По­питайте лекаря или диетолога си къде да потърсите специалист, който има опит с проблемите на диабета – това не е необичайно запитване за тях.

Ходете в храма. Учените твърдят, че редовното практикуване на религия во­ди не само до емоционални резултати, но и до физически. Едно проучване от­крива, че хората, които не ходели на църква всяка седмица, били изправени пред 21% по-голям риск от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания (към които пациентите с диабет са особено предразположени), отколкото тези, които го правели. Проучване сред претърпелите инсулт разкрива, че колкото по-религиозен е пациентът, толкова по-малка е вероятността от тревожност или депресия, които могат да попречат на възстановителния процес. Учените предполагат, че хората, които редовно посещават свещено за тях място, се рад­ват на по-здрави социални контакти и получават повече подкрепа, отколкото останалите.

Включете най-близките си приятели в групата с номера за бързо на­биране. Твърдението, че наличието на близки приятели е важен фактор при контрола над диабета, може и да звучи странно, но е вярно по няколко причи­ни. От близостта на хора, които се интересуват от вас, зависи дали заболяване­то ще бъде овладяно, или ще се откажете от действия. Приятелите, които ви поддържат, са окуражаващи партньори в тренировките и ще се съобразяват с хранителните ви нужди, когато ви канят на вечеря. Когато се радвате на силна емоционална подкрепа, имате и по-голямо чувство за идентичност – в обще­ството и като личност – което ви помага да преодолеете предизвикателствата, пред които ви изправя животът.

Диабетиците трябва да избягват храните боклуци
Диабетиците трябва да избягват храните боклуци
Отклонете приятелите си далеч от ресторантите

Ако вие и приятелите ви сте попаднали в капана на срещите в заведения за хранене, време е да преразгледате навика си. Търсете възможности да сте заедно, които са повече обвързани със за­бавление и движение, отколкото с храна. Вземете заедно решение да се присъедините към клуб по боулинг, научете се да играете хокей на трева или се съберете в нечий дом, за да поплетете и по- клюкарствате. Станете специалиста в групата по „какво се случва“, като преглеждате страниците за култура във вестника и проверявате интернет сайтовете, посветени на различни инициативи.

Протегнете ръка на нуждаещите се. В обществото има стотици хора, кои­то се нуждаят от нас, а вашата помощ за тях би могла да помогне на вас по на­чини, които никога не сте си представяли. Най-важното нещо, което ще спече­лите от доброволческата работа, е перспективата – че в крайна сметка диа­бетът не е толкова голям товар в сравнение с това, което преживяват някои хо­ра. Като доброволец в социална кухня или треньор по баскетбол на младежи от дом за сираци не само ще придобиете нов поглед върху живота, но и ще се раздвижите!

Разхождайте кучето си
Разхождайте кучето си
Вземете си домашен любимец

Присъствието на домашни любимци по­нижава кръвното налягане, намалява стреса и кара стопаните да се чувстват по-малко самотни. Как точно хората извличат полза от общуването с домаш­ните си любимци не е напълно ясно, но учените предполагат, че тази връзка задоволява нуждата на човека от близост с други същества. Според изследване сред 10 000 души в Германия хората, които имали домашни любимци, се нуж­даели от 10% по-малко медицински прегледи за период от пет години в сравне­ние с тези, които нямали любимци. Проучване в Съединените щати сочи, че жертвите на инфаркт имали два пъти по-голям шанс да се възстановят до една година, ако общували с домашен любимец.

ПСИЛИУМ ФИБРИ За отслабване и детоксикация! код30230

Фибрите от псилиум (живовляк) улесняват и подобряват ефикасността на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Значително подобряват перисталтиката на червата, като попаднат във водна среда , набъбнат и се преобразуват под формата на гел. За повече подробности последвайте линка.

Силата на молитвата

Искате ли да живеете със седем години повече? Започнете да се молите. Не се шегуваме – седем години е удължаването на живота, което можете да очаквате, ако поддържате душата и здравето си с молитва, вяра и религиозна активност, според различни изследвания. Едно е сигурно – проучванията показват силна връзка между сърдечносъдовото здраве и вярата.

В едно изследване пациентите, претърпели сърдечна операция, които намирали сила и утеха в релифията си, имали три пъти по-голям шанс да оцелеят след хирургическата намеса в сравнение с тези, които нямали духовна мотивация. Ако тук наблюдаваме ефекта „плацебо“ – т. е. хората се подобряват, защото вярват, че ще стане така – кой иска да оспорва резултатите? Независимо дали молитвата ви успокоява, обнадеждава или ви помага да се свържете с вътрешното си „аз“, ако извличате нещо от нея, това е добре оползотворено време.

Подгответе се за дните на неразположения

Събуждате се с температура, запушен нос или възпалено гърло. Първоначалната ви реакция вероятно е да се обадите на началника си, за да предупредите, че ще отсъствате по болест и да отмените всичките си планове за деня. Със следващите стъпки би трябвало да се погрижите за себе си и за диабета си, тъй като разболяването може да промени нивата на кръвната ви захар. Важно е да имате предварителен план, преди да е настъпило неразположение, защото тогава ще сте прекалено замаяни. Предлагаме ви една основна схема на действие, но попитайте и лекаря си дали има други указания, които да следвате.

Кога да се обаждате на лекаря си? Добра идея е да осведомявате лекаря, ако сте болни, особено ако имате загуба на апетита, диария или сте повръщали повече от шест часа. Добре е да се обадите и когато имате упорита температу­ра, напукани устни или зачервена кожа повече от два дни.

Продължете да вземате всичките си лекарства

Някои хора правят грешката да пропускат приема на лекарства или инсулин, когато са болни или когато нямат апетит, но е изключително важно да продължите да вземате всички предписани ви медикаменти точно защото неразположението може да повиши нивата на кръвната захар. Ако сте на лечение с инсулин, лекарят ви дори може да предложи да пригодите (обикновено чрез увеличаване) дозата, докато се възстановите.

Диабетиците измерват нивото на кръвната захар с глюкомер
Диабетиците измерват нивото на кръвната захар с глюкомер
Измервайте кръвната си захар по-често

Когато започвате да се разболя­вате, тялото ви заема отбранителна позиция, изпращайки хормони, които да се борят с болестта. Това, разбира се, е добра новина, но тази битка в организма може да понижи способността ви да усвоявате инсулин. Обикновено лекарят ви ще препоръча да измервате кръвната си захар на всеки три-четири часа, ко­гато не се чувствате добре, но се погрижете и обсъдите тези подробности пред­варително. Ако показателите на кръвната ви захар са високи, когато сте болни (точните нива трябва да се обсъдят с лекаря), може да ви предпишат допълни­телно инсулин.

Попитайте лекаря си за изследване на кетоните. Когато по време на бо­лест нивата на кръвната захар са постоянно над 13,3 ммол/л, трябва да си на­правите изследване на кетоните в урината, за да проверите за диабетна кетоацидоза, при която организмът се принуждава да разгражда мазнини, за да си набави енергия и освобождава кетони, които отравят кръвта. Въпреки че е ряд­ко срещано при хора с диабет тип 2, това състояние може да доведе до кома или дори смърт. Признаците на кетоацидоза са прилошаване, силна жажда или пресъхване на устата, стомашни болки, повръщане, замъглено зрение, за­червена кожа или висока температура, затруднения с дишането или концентрацията, слабост или сънливост, загуба на апетита и сладък дъх. Ако нивата на кетоните са високи, незабавно се обадете на лекаря си или отидете в спеш­ното отделение.

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш. За повече подробности последвайте линка.

Запасете се с храни за „болнични дни“

Може да ня­мате особен апетит, когато сте болни, но е важно да се хра­ните колкото се може по-редовно, за да поддържате кръв- ната си захар в нормата. Опитайте се да подберете храни от обичайния ви хранителен режим, които са щадящи за стомаха, като овесени ядки, пилешка супа с фиде, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Заредете кухненския шкаф с консерви бульон, включително пилешки, солени бисквити, обикновен желатин, кафяв ориз, а фризера на­пълнете със замразени кубчета прясно изцеден плодов сок.

Приемайте поне по една чаша течност на всеки час.

Когато кръвната ви захар е висока, организмът се опитва да изхвърли глюкозата, като ви кара да уринирате повече. То­ва ви изправя пред риск от обезводняване, затова увелича­ването на приема на течности е изключително важно, ако не се чувствате добре. Ако не можете да приемате храна, наваксайте тази загуба на калории със сладки напитки без кофеин като плодов сок, фитнес напитки и недиетични безалкохолни. Обадете се на лекаря си, ако са налице симптоми на обезводняване, които включват сухота в устата, изсушаване на кожата, напука­ни устни, силна жажда, дезориентация и хлътнали очни орбити.

Почивайте си

Истина е, че физическите упражнения ще понижат кръвната ви захар, но не е безопасно да спортувате, когато сте болни. По-важно е да си почивате, за да позволите на имунната си система да се погрижи за оздравява­нето ви. Ако не можете да се отпуснете, приглушете светлината в стаята си, ка­то пуснете щорите, помолете партньора си или някой приятел да ви вземе филм на DVD под наем или послушайте малко успокояваща музика.

Осигурете си подкрепление, преди да се разболеете. Когато сте под за­вивките в борба с настинката, като същевременно се опитвате да контролира­те и диабета си, вероятно няма да разполагате с много енергия да се грижите и за домакинството. Преди да ви покоси грипът, изгответе план, който ще ви осигури нужната помощ. Ако имате деца, обадете се на някой роднина или на родителите на най-близките им приятели и ги попитайте дали биха ги гледа­ли, когато се случи да сте болни (като предложите съответната компенсация, където е удачно). Помолете партньора си да поеме домашните задължения, когато не се чувствате добре, включително мръсните чинии и котешката тоа­летна за смяна.

Диабетици и отслабване
Диабетици и отслабване
Изпитани и ефективни методи за отслабване

Повечето хора, страдащи от диабет тип 2, имат проблеми с теглото. И най-вероятно лекарят не ви е дал почти никакви съвети как да свалите излишните ки­лограми. Но отслабването ще улесни контрола над кръвната захар и освен то­ва ще понижи кръвното налягане и холестерола. В повечето случаи лекарите позволяват на пациентите си, които отслабнат повече, да намалят или изцяло да спрат да приемат някои от медикаментите. Пазете се от „последния писък на модата“ и се придържайте към доказаните стратегии.

Навикът: Отслабване с 4-6 кг

Резултатът: Подобряване на шансовете ви да избегнете диабета или свързаните с него усложнения.

Доказателството: В мащабно амери­канско проучване хора, застрашени от развиване на заболяването, били ин­структирани да свалят 7% от телесната си маса (за човек с тегло 70 кг, това оз­начава 4,5 кг) чрез диета и физически упражнения и да запазят постигнатите резултати за времето на провеждане на изследването. Опасността да развият диабет тип 2 намаляла с 58%. Промените в начина на живот се отразили особено добре на участниците на възраст над 60 години, като при тях рискът спаднал със 71%. Ако вече сте диабетик, загубата на 5-7% от телесното ви тегло може да подобри усвояването на инсулина, което пък понижава кръвната захар. Освен то­ва може и да понижи холестерола и кръвното налягане.

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ код30218

Съдържащата се в състава им алгинова киселина има невероятната способност да задържа и извежда токсините от организма. Благодарение на нея се получава трайното регулиране на теглото. За повече подробности последвайте линка.

Поставете си умерени, достижими цели за отслабване

Според едно американско изследване повечето хора считат, че трябва да свалят 20 до 40 кг, за да са постигнали „успех“ с отслабването – нагласа, която ги обрича на провал. Вместо това започнете с разумна цел – да свалите 4 кг. Лекарите твърдят, че този тип умерено отслабване има своя благотворен ефект върху диабета – и ако осъществите плана, ще имате стимул да свалите още 4 кг!

Научете своя индекс на телесната маса. За да разберете дали телесното ви тегло попада в категорията „нормално“, „наднормено“ или „затлъстяване“, направете справка с таблица на ИТМ (BMI) или го сметнете в някой интернет сайт. Ако вашият ИТМ е под 25, теглото ви е нормално. Ако е между 25 и 30, имате наднормено тегло. Ако е равен на 30 или повече, страдате от затлъстяване.

Пресмятане индекса на телесната маса

За да изчислите вашия ИТМ, измерете теглото си в килограми. Удвоете височината си в метри. Разделете теглото на получения резултат от височината. Тегло в килограми ДЕЛЕНО на височина в метри Х височина в метри = ИТМ

Ако тежите 70 кг и сте високи 1,71 м, имате ИТМ 23,97.

  • 70 кг
  • 1,71 х 1,71 = 2,92
  • 70 : 2,92 = 23,97
Компания в отслабването
Компания в отслабването
Потърсете си компания в отслабването

Споделянето на диетата осигурява не само подкрепа – то може да ви помогне да свалите повече килограми. Това откритие прави скорошно изследване, проведено сред 109 души и техните партньори в отслабването. Тези, които имали мотивирана компания, свалили почти два пъти повече килограми от хората, които правили диетата си сами. Потърсете трима съседи и ги уведомете за намерението си да от­слабнете. Има вероятност те да се нуждаят от същото.

Присъединете се към група за отслабване. Когато американски учени записали 413 мъже и жени с наднор­мено тегло или затлъстяване в програма за отслабване, която включвала посещение при диетолог два пъти сед­мично, последвана от самостоятелна или групова програ ма, след две години тези, посещавали колективната програма, отслабнали по­вече от хората, записани в самостоятелната.

Ежедневна регулация при лениви черва и запек! – Ежедневната регулация представлява уникална комбинация от природни съставки, която стимулира перисталтиката, нормализира  преноса на храна през червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Удобна за употреба, насърчаваща естественото пречистване на храносмилателната система. Помага при запек, като стимулира редовното изхождане. За повече подробности последвайте линка.

Съчетайте ограничаването на калориите с движение

Хората, които спортуват, когато са на диета, срещат по-малко трудности при отслабването и поддържането на постигнатите резултати, отколкото тези, които просто след­ват хранителен режим. Изгарянето на допълнителни 250 ккал дневно – коли­чеството, изразходвано при енергична 45-минутна разходка – сваля около 10 кг годишно, стига да не си наваксвате тези калории с храната.

Закусвайте. Влакнините помагат да се чувствате сити, а един добър начин да си ги набавите е да закусвате със зърнена храна, която съдържа поне 5 г влак- нини на порция. Закуската има и още една положителна страна. Проучванията показват, че тя ви помага да се храните по-ограничено през останалата част от деня и да приемате по-малко калории като цяло.

Стремете се да отслабвате постепенно

Можете да сваляте само по половин килограм седмично или по килограм на месец, като въвеждате малки промени в храненето и спортната си програма. Не се оставяйте на крещящите реклами да ви завъртят главата с „чудотворни“ програми, чрез които сваляте по 40 килограма за два месеца. Учените твърдят, че хората, които отслабват с помощта на подобни режими, обикновено си възвръщат повечето или цялото изгубено тегло в рамките на пет години. Много по-добре за вас е да разберете какви са необходимите промени в начина ви на живот, които да предприемете, за да запазите резултатите си завинаги, дори това да означава да отслабвате по-бавно. Още повече че ускорените диети, които ви лишават от жизненоважни хранителни съставки, могат да бъдат много опасни. Ако се нуждаете от съвет, възползвайте се от помощта на лекар или диетолог.

Помолете диетолог да ви изготви индивидуален хранителен режим.

Той може дори да не прилича на диета, ако любимите ви храни присъстват в него! Специалистът знае как да ви постави постижими цели и да се погрижи да приемате витамините и минералите, от които се нуждаете, за да контролирате диабета.

Крем за закуска

Като започнете деня си с наистина вкусна и здравословна закуска, ще продължите да се храните правилно през целия ден. Този сладък крем ще ви помогне за това.

Прибавете 1/2 чаена лъжичка подсладител и 2 чаени лъжички портокалов сок към 1/2 чаена чаша боровинки. Оставете да престои поне 15 минути. Във висока стъклена чаша направете слой от 1/4 чаена чаша обезмаслено кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка едро смляно ленено семе и половин от боровинките. Редувайте пластовете, докато свършите всички продукти.

Бележки за диабетиците
Бележки за диабетиците
Водете си дневник на храненето в продължение на пет дни

Записвайте всичко, което консумирате, дори да е само вода, хапка сладолед или ментов бонбон. Информацията трябва да включва времето от деня, размера и броя на порциите, калориите, какво чувство сте изпитали или каквито и да било други обстоятелства, предшествали храненето ви. Подобни дневници помагат из­ключително много, защото доста хора се хранят прекалено, без да мислят за това. Преглеждайте дневника си заедно с диетолога, който ще ви помогне да набележите ситуации или чувства, които ви карат да преяждате. Тази информация може да ви бъде от голяма полза в контролирането на диабета, защото ще ви помага да си спомните кое точно е повишило кръвната ви захар и кои продукти се отразяват добре на нивата й.

Набавете си калций. Отслабването може да предизвика загуба на костна тъ­кан, затова ако сте жена, не забравяйте да вземате по 500-600 мг калций два пъ­ти дневно. Изберете продукт, който съдържа и витамин D.

Продуктът ПРОБЪРНЪР  се препоръчва за здравословно и трайно регулиране на теглото и подтискане на апетита чрез ефективно разграждане на мастните отлагания и мазнините. За активиране на обмяната на веществата и стабилизиране нивото на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Прибягвайте до бариатричната хирургия само в краен случай

Така наречената хирургия за „защипване на стомаха“ може да се отрази изключително добре на диабета при някои хора, като буквално преобърне хода на заболяването. Но не се отнасяйте несериозно към този „гастритен байпас“ – това е тежка хирургическа намеса, която носи своите рискове, включително и 1% опасност от смърт вследствие на самата операция. Хирургията за отслабване се препоръчва само на крайно затлъстели хора (обикновено с ИТМ над 40, при диабетици – 35 и нагоре), които не могат да отслабнат по никакъв друг начин. Преминалите през подобна интервенция трябва да се приспособят към сериоз­ни промени в начина си на живот – ще могат да приемат само малки порции, вероятно ще се нуждаят от продукти за отслабване и лекарства и ще трябва да си правят редовни медицински прегледи. Цената на този вид хирургия също е висока и здравната каса не я покрива.

Откажете цигарите завинаги

Ето ви една неблагоприятна статистика: 90% от диабетиците с ампутирано стъпало са пушачи. Ако сте пушач, страдащ от диабет, отказването на цигари­те трябва да е най-важният ви приоритет. Диабетът вече застрашава сърцето и кръвоносните съдове и последното нещо, от което се нуждаете, е допълнител­ната вреда от тютюна. Тютюнопушенето стеснява кръвоносните съдове, което може да увреди сърцето. В някои случаи то може да доведе до импотентност и ампутация на ходилата. Като диабетик вече сте изправени пред опасността от бъбречна недостатъчност, неврологично и зрително увреждане – цигарите увеличават вероятността да развиете и трите.

Помислете защо искате да спрете. Около 70% от пушачите заявяват, че искат да спрат да пушат. Но тютюнът води до пристрастяване, няма съмнение в това. Затова за повечето хора отказването на цигарите не е лесна работа. Ако подобряването на здравето ви не е достатъчна мотивация за вас, помислете за отказването в името на близките ви хора. Кой ще ви липсва или на кого вие ще липсвате най-много, ако починете десет години преждевременно? Направете го заради тях.

Стойте далече от хладилника
Стойте далече от хладилника
Залепете мотивиращи снимки на хладилника си

Искате ли да присъ­ствате на сватбата на дъщеря си след двадесет години? Сложете усмихнатото й лице на хладилника. Нямате търпение да се пенсионирате с партньора си и да обикаляте страната с каравана? Вземете някое списание и изрежете снимка на караваната, която искате да притежавате, залепете я и си представяйте, че сте вътре в нея всеки ден.

Направете усилие да откриете кога и защо пушите. Водете си списък с часовете от деня и ситуациите, в които най-често се случва да запалите. Разби­рането за това кога най-много „се нуждаете“ от цигара ще ви помогне да си из­мислите други занимания вместо пушенето. Ако няма какво да правите с ръце­те си, докато говорите по телефона, драскайте си с химикалка върху лист хар­тия. Ако обичате да палите по цигара със сутрешното си кафе, заменете го с чай. Ако паузата за цигара на работното място ви зарежда с енергия, заменете я с енергична обиколка на паркинга.

Продуктът ЦЕЛУ ЛАЙТ е изработен на база иновативна формула, комбинирала растителни екстракти, микроелементи с антицелулитно действие и витамини. Активира обмяната на веществата в кожата, ефикасно регенерира епидермалната тъкан, активира разграждането на старата съединителна тъкан, която задържа вода и мазнини, намалява дефектите на кожата и възстановява нейният гладък вид, стимулира циркулацията в лимфната и кръвоносната система. За повече подробности последвайте линка.

Спортувайте редовно

Това ще ви помогне да се откажете от цигарите чрез елиминиране на хормоните на стреса, така че да усещате по-малка нужда да пушите, както и ще предизвика отделяне на хормони на щастието в мозъка, кои­то ви карат да се чувствате добре и притъпяват страничните ефекти при отказване на цигарите. Анкета на „Галъп“ открива, че при пушачите, които спортуват, има два пъти по-голяма вероятност да откажат цигарите в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот. Ежедневните упражнения могат да ви помогнат и да избегнете онези застрашителни 2-5 килограма отгоре, които обикновено се свързват със спирането на цигарите.

Кажете на всичките си познати, че отказвате цигарите

Когато семейството, приятелите и колегите ви знаят, че се опитвате да спрете да пушите, ще ви подкрепят и ще внимават да не ви въвлекат в изкушаваща ситуация. А когато знаете, че сте отговорни пред всички около вас, ще внимавате да не палите скришом.

Поставете си краен срок за прекратяване на тютюнопушенето. Изберете си дата в близкото бъдеще, когато няма да сте изложени на голямо напрежение. Ако дъщеря ви се омъжва след три седмици или ако сменяте жилището или работата си, или ви предстои да посрещнете група роднини в дома си, отложете срока за отказването, след като суматохата се е уталожила. Колкото по- напрегнати сте, толкова по-голяма нужда ще изпитвате (а и симптомите на абстиненцията ще са по-изявени).

Изберете метод за прекратяване на зависимостта, който ще е най- ефикасен при вас

Ако не сте изявен пушач, можете да успеете да спрете цигарите на мига. Но ако сте силно пристрастени, ще се наложи да се отучите от никотиновата зависимост с помощта на никотинови лепенки, дъвки или спрей за нос или за инхалации. Някои от тези продукти се продават свободно, а други – с рецепта. Ако не се притеснявате от алтернативната медицина, хипнозата и акупунктурата също могат да помогнат.

Ако използвате лепенки, наблюдавайте внимателно кръвната си захар. Никотиновите лепенки могат да повишат нивата на глюкозата и трябва да проверявате кръвната си захар по-често от обикновено, за да усетите възможно най-добре как ви се отразяват те. И никога не пушете, докато ги ползвате – никотинът може да бъде отровен в големи дози и комбинацията от лепен­ки и тютюн да се окаже смъртоносна.

Попитайте лекаря си дали медикаментите за отказване на цигарите са подходящи за вас. Пазарът предлага няколко продукта, които помагат при отказването от този навик. Цитизин (табекс – таблетки) притъпява желанието ви към никотина, като същевременно облекчава симптомите на абстиненция. Също никорет (дъвка) и никотинел (пластир, лепенка). Бупропионът (Zyban) намалява нуждата от никотин, дори облекчава симптомите на депресия при някои хора.

Кудзу корен е една от най-ранно документираните билки, използвани в традиционната китайска медицина като ефективно натурално средство, подпомагащо отказването от алкохола, тютюнопушенето и възстановяването на организма от вредните им последствия. За повече подробности последвайте линка.

Дайте завесите, дрехите и килимите си на химическо чистене.

Направете всичко възможно да премахнете застоялия мирис на цигари в дома ви. Димът се просмуква в почти всеки вид материя и ако пушите вътре, е много ве­роятно домът ви да мирише на цигари, а вие да сте привик­нали дотолкова с това, че дори да не усещате. След като всичките ви дрехи са професионално почистени, ще се убедите как приятно „ухае“ животът без тютюнев дим. А и споменът за това колко пари сте похар­чили, за да почистите всичко, ще ви попречи да извадите следващата цигара.

Изхвърлете принадлежностите си за пушене. Когато в дома ви няма пе­пелници, запалки, цигари или други предмети, свързани с тютюнопушенето, ще ви бъде още по-трудно да запалите импулсивно.

Създавайте си развлечения. Пушенето е колкото пристрастяване, толкова и начин за запълване на времето. Пушите, за да има какво да правите в обедна­та си почивка, докато шофирате и през спокойните вечери у дома. Щом пре­станете, усещате, че нещо ви липсва в тези моменти. Запълнете празнината с други дейности. Пийте вода и припявайте на любимата си песен, докато шо­фирате. Правете малки разходки вместо почивки за кафе. Избирайте си дей­ности, които ангажират ръцете ви, като плетене на една кука или освежаване на мебелировката, с които да се занимавате, докато си отпочивате вечер. Цигарите ще ви липсват по-малко, ако сте заети с нещо.

Изчакайте 10 минути

Когато ви връхлети нуждата да запалите цигара, по­гледнете часовника си и си дайте 10 минути. През това време вдишвайте бавно и дълбоко, както бихте правили, ако всмуквахте тютюневия дим. Дълбокото дишане ще изпълни дробовете ви с чист въздух без цигарен дим и ще предиз­вика реакция на отпускане. Докато десетте минути изтекат, острото желание да запалите ще е преминало и ще сте по-способни да го преодолеете.

Посетете курс за отказване на цигарите. Това може да е вашият шанс, ако се нуждаете от подкрепа, за да отстраните тютюна от живота си. Често работо­дателите, застрахователните компании и болниците предлагат подобни групи. Можете да попитате и лекаря си или проверете организациите за ракови забо­лявания, сърдечносъдово или белодробно здраве.

Ако отново посегнете към цигарите, откажете ги отново… и отново

Не се предавайте! На повечето хора се налага да се отказват от навика си по ня­колко пъти, преди да постигнат крайния успех. Първите три месеца без тютю­нев дим ще ви бъдат най-трудни. Докато се борите с желанието, припомнете си, че животът без цигари няма да е винаги толкова неприятен и труден. Меж­дувременно избягвайте алкохола, който ще отслаби волята ви. Стойте далеч и от пушачи.

Избягвайте дима и като пасивни пушачи. Компанията на пушачите не са­мо дърпа дявола за опашката, но и вреди на сърцето ви. Постоянното излагане на цигарен дим, вкъщи или на работното място, почти удвоява риска от ин­фаркт, дори ако сте непушач, според мащабно 10-годишно проучване, прове­дено сред 32 000 жени. Ако общувате с пушачи, правете го на места, където не се пуши и където те могат да го правят навън. Ако живеете с пушач, изнесете пепелника навън и го оставете там.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *