ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Противовъзпалителни диети – ето какво включват!

Има диети, организирани около храни, за които се смята, че намаляват възпаленията, и същевременно се избягват храни, които предизвикват възпалителни процеси.

Много противовъзпалителни диети са базирани върху пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, пресни зеленчуци и плодове, риба и морски дарове, нетлъсти пуйки и пилета, за които се смята, че помагат при лечението на възпаленията.

Диетите от този тип изключват храни, за които се смята, че предизвикват възпаление, като например рафинирани зърна, пшеница, царевица, пълномаслени млечни продукти, червено месо, кофеин, алкохол, фъстъци, захар, наситени и транснаситени мазнини.

противовъзпалителни диети
Противовъзпалителни диети – какво трябва да знаете за тях?

Общата основа на противовъзпалителните диети е убеждението, че тлеещите възпалителни процеси са причина за много хронични заболявания. Веднъж след като са отстранени, тялото може да започне да се самолекува.

Храни, които намаляват хроничного възпаление

Пълнозърнести храни

Целите зърна или храните, произведени от тях, независимо дали смлени, натрошени, валцувани, подложени или не на топлинна обработка, съдържат основните елементи и хранителни вещества от цялото зърно. Проучванията показват, че диети, богати на пълнозърнести храни, намаляват концентрациите на възпалителните маркери и показват по-високи нива на адипонектин.

Защитните ефекти на една такава диета срещу хроничните възпаления може да се обясни отчасти с намаляването на свръхпроизводството на оксидативния (окислителния) стрес, който предизвиква възпаления. Такива полезни продукти са щир, ечемик, булгур, див ориз, просо, овес, киноа, ръж, лимец, елда и пшеница.

Бобови растения

Високото съдържание на бобови растения в диетата действа обратнопропорционално на плазмената концентрация на С-реактивен протеин (СРП). Препоръчваните бобови растения са: шарен боб, леща, бял (обикновен) боб, зелен (римски) боб, мънг боб (зелена соя), соя, фасул канелони (едър бял боб), нахут, адзуки боб (тъмен азиатски боб), фава боб (бакла) и черен боб.

бобови растения
Хапвайте повече бобови растения

Ядки, семена

Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини и други хранителни вещества, които могат да намалят възпалението. Честата консумация на орехи е свързана с по-ниски нива на възпалителните маркери. Това може да обясни защо редовният прием на ядки и семена намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип II. Не забравяйте да добавите в хранителния си режим орехи, ленени семена и тиквени семки, но не и фъстъци. Ядките и семената са най-полезни сурови и неосолени.

Пресни зеленчуци

Зелените листни и ярко оцветените зеленчуци, които предоставят бета-каротин, витамин С и други антиоксиданти, доказано редуцират увреждането на клетките и подпомагат противовъзпалителните процеси в организма. Стремете се да приемате три или повече порции на ден.

Пресни плодове

Флавоноидите, открити в пресните плодове, наред с други вещества спомагат за увеличаване на антиоксидантния ефект на витамин С. Изследванията показват, че плодовете имат противовъзпалителен ефект.

Консумирайте две или повече порции дневно. Не забравяйте да включите следните плодове във вашето седмично меню – боровинки, къпини и ягоди.

Риби и морски дарове

Мазните риби като херинга, скумрия, сьомга и пъстърва, както и ракообразните и различните видове миди са отличен източник на омега-3 мастни киселини. Предвиждайте риба и морски дарове с високо съдържание на омега-3 мастни киселини най-малко три пъти седмично.

Крехки птици

Протеините в организма служат за възстановяване и обновяване на клетките, производство на антитела, ензими и хормони. Протеините в крехките месни храни се свързват с по-ниски нива на възпалителни маркери.

Избирайте птици, захранвани с трева, месото на които се счита за по-богато на незаменими мастни киселини. Продуктите не трябва да съдържат консерванти, натрий, нитрати или оцветители. Също така при един идеален начин на хранене само 10-12% от дневните калории ще идват от протеини. Човек се нуждае от 0,36 г протеини на половин килограм телесно тегло.

Соеви продукти

Противовъзпалителните свойства на изофлавоните, микроелементи, съдържащи се в соята, са изследвани в няколко експериментални модела и болестни състояния. Данните показват благоприятно въздействие на соевите храни, богати на изофлавони, като добавки към храната. Такива са: соя, тофу, темпе, соево мляко, както и много други продукти, произведени от соя.

Масла

Маслото от рапица и студено пресованият зехтин са видове масла е противовъзпалителни свойства. Други масла, за които се приема, че редуцират възпаленията, са маслото от оризови трици, от гроздови семки, от едроцветна пупалка и ореховото. Препоръчва се умерената им употреба за готвене, печене и като подправка на различни ястия. Също така при закупуването им се уверете, че са без примеси, защото смесените масла обикновено съдържат по-малко здравословни вещества.

масло от рапица
Маслото от рапица има противовъзпалителни свойства

Питейна вода, несъдържаща токсични химически вещества

Водата е основна за всяка функция на тялото субстанция. Тя е среда за химичните процеси; разтваря отпадъчните продукти, разрежда ги, намалявайки по този начин токсичността им, и помага за изхвърлянето им от организма.

Подпомага консумацията, абсорбцията и транспортирането на жизненоважните хранителни вещества. Водата е необходима също и за функционирането на клетките, възстановяването на тъканите на тялото и също така е в основата на кръвта и всички секрети.

Билки и подправки

Голяма част от изследванията се концентрират върху антиоксидантните свойства на билките и подправките и тяхното използване при лечението на хронични възпаления. Билките и подправките могат да се използват като частични или пълни заместители на непрепоръчителни съставки като сол, захар и наситени мазнини, като по този начин предпазват от вредните им въздействия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *